Hazırlama | Pişirme | Servis |
5 dakika | - | 1 Litre |
Turşu suyu yapımı için; derin bir kap içine 1 litre içme suyu dökün. İçme suyunun önceden kaynatılıp, dinlendirilmiş olması önemlidir. Sıcak su ile turşu kuracaksanız, önceden dinlendirilmiş su kullanmanıza gerek yoktur. Direk kaynattığınız suyu kullanabilirsiniz. Suyun içine 1 çay bardağı sirke ekleyin. Elma ya da üzüm sirkesi kullanabilirsiniz. Kullandığınız sirkenin berrak ve kaliteli bir sirke olmasına özen gösterin. Tarifte kullandığımız çay bardağı ölçüsü 110 ml dir.
Daha sonra karışımın içerisine 1 adet sıkılmış limon suyu dökün. Arzu ederseniz limon suyu kullanmayıp sadece sirke ile ya da hiç sirke kullanmayıp sadece limon suyu ile de turşu kurabilirsiniz. Damak tadınıza göre sirke ve limon suyu oranlarını arttırıp, azaltabilirsiniz.
Ardından 3 yemek kaşığı kaya tuzu koyun. Turşu kurarken sadece kaya tuzu kullanılmalıdır. Sofralık tuz turşunun erimesine ve bozulmasına yol açar.
Son olarak karışıma 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin.
Tuz ve şeker tamamen eriyene kadar tüm turşu suyu malzemelerini iyice karıştırın.
Hazırladığınız turşu suyu ile istediğiniz sebzelerle çeşit çeşit turşular hazırlayabilirsiniz. Bu ölçülerde hazırladığınız turşu suyu ile ortalama 4-5 orta boy kavanoz turşu kurabilirsiniz. Her bir kavanozun alacağı turşu suyu miktarı, turşusunu kurduğunuz sebzeye ve doğranma şekline göre değişiklik gösterir. Kavanozun içine ne kadar çok ve sıkı turşuluk sebze yerleştirirseniz, turşu suyuna bir o kadar az yer kalır ve bu sebepten dolayı daha az turşu suyu kullanılır.
Turşu kurarken kullanacağınız sebzeler taze ve sağlam olmalıdır. Eğer ezik ve çürük sebzeler kullanırsanız turşunuzun bozulmasına sebebiyet verirsiniz. Aynı zamanda turşu yapımında tercih etmeniz gereken tuz mutlaka iri taneli kaya tuzu olmalıdır. Bu yüzden turşu yapımında tuz miktarı çok önemlidir. Eğer turşunun tuz oranı az olursa malzemeler yumuşak olur, fazla olursa da yiyemezsiniz. Turşuda kullanacağınız sirkenin kaliteli olması turşunuzun hem lezzetli hem de daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Turşuya koyacağınız su önceden kaynatılıp, dinlendirilmiş içme suyu olmalıdır. Turşunun lezzet açısından olmazsa olmazı olan sarımsak mutlaka koyulmalıdır.
Turşu için kullanacağınız kavanoz ve kapakların temiz olmasına mutlaka dikkat edin. Turşu suyunun kavanozlarda bulunan sebzelerin üzerini geçecek kadar koyulmasına özen gösterin. Kavanozun kapakları sıkıca kapatılıp, hava almaması önemlidir. Turşunun olup olmadığını anlamak için kapaklar açılıp kontrol edilmemelidir.
Her turşunun olma süresi birbirinden farklıdır. Genellikle lahana turşusu için 3 hafta, salatalık turşusu için 4 hafta ve acı biber turşuları için de en az 2 ay kadar beklemek gerekir. Bu süreyi kısaltmak isterseniz turşuyu sıcak su ile kurabilirsiniz. Sıcak su ile kurulan turşularda bu süreler 10 güne kadar düşecektir.
Turşu kurarken taze ve sert sebzeler seçilmelidir. Turşu kurmadan önce sebzeler iyice yıkanmalıdır. Sebzelerdeki kir ve toz, turşunun bozulmasına neden olabilir.
Turşu suyu kaynatılmalı ve soğutulmalıdır. Kaynatılmış su, turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar. Mutlaka içme suyu kullanılır.
Turşu kurarken sofralık tuz kullanmayın. Sadece kaya tuzu kullanılmalıdır. Tuzun yeterli miktarda kullanılması önemlidir. Çünkü tuzun miktarı hem turşunun tadını hem de dayanıklılığını etkiler. Az kullanırsanız turşu yumuşar ve erimeye başlar.
Turşu kurarken kullandığınız kavanozlar ve kapakları öncesinde mutlaka sterilize edilmelidir. Sterilize edilmiş kavanozlar, turşunun bozulmasını önler.
Nohut, fermantasyon sürecini hızlandırmaya yarar. Bu sayede turşu daha kısa sürede olur ve lezzetlendirir.
Nohut genellikle kavanozun dibine koyulur. Her bir kavanoz için 5-10 adet nohut koymak yeterlidir. Fazla koyduğunuzda kurduğunuz turşunun turşu suyu zaman içerisinde bulanıklaşabilir. Her ne kadar turşunun lezzetine katkıda bulunsa da herkes nohudun kattığı bu lezzeti sevmek zorunda değildir. Bu yüzden nohut koyup koymamak turşu kurarken kendi tercihinize bağlıdır.
Turşu yapımında şeker fermantasyonu hızlandırmak için kullanılır. Özellikle nohut ile buluştuğunda hızlı bir şekilde laktik asit oluşur. Bu laktik asit turşunun olmasını, tadının ve aromasının gelişmesini sağlar.
Bunun yanında turşu kurarken kullanılan şeker turşunun tadını dengelemek ve aromasını geliştirmek için kullanılır. Turşu kurarken genellikle acı, tuzlu ve ekşiden faydalanılır. Bu üç tadı dengelemek ve umami bir tat elde edebilmek için bunların yanına bir de tatlı gerekir. Bu turşularda şeker ile sağlanır.
Şeker miktarı turşusunu kurduğunuz turşuluğa ve damak zevkinize bağlı olmakla birlikte genellikle bir litrelik büyük kavanozlar için 1-2 yemek kaşığı şeker kullanmak yeterlidir.
Turşu kurarken limon, sirke ya da her ikisini birlikte kullanabilirsiniz. Sirke ile kurduğunuz turşular daha keskin bir tada sahip olur. Limona göre çok daha çabuk olgunlaşır. Limon ile kurulan turşular, sirkeye göre genellikle daha hafif bir tada sahiptir. Sirke kokusu ve tadını sevmeyenler turşularını sadece limon suyu ile kurabilirler.
Limon tuzu, turşunun pH seviyesini düşürerek bakteri üremesini engeller. Aynı zamanda turşunun içindeki şekeri parçalayarak, turşunun erimesini önler ve daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bunların yanında daha keskin ve yoğun bir tat verir. Limon tuzu kimyasal yollarla elde edilen bir üründür, aşırı miktarda tüketilmediğinde insan vücuduna verdiği bir zarar tespit edilmemiştir. Fakat kullanıp kullanmamak yine de sizin tercihinizdedir. Eğer kullanmak istemezseniz limon tuzu kullanılarak yapılan turşu tariflerinde, limon tuzu yerine limon suyu kullanabilirsiniz.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 5 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 0 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 litre turşu suyu içindir.
Afiyet Olsun.