Yemeklik Sebze Suyu

Evde Yemeklik Sebze Suyu Nasıl Yapılır? (3 Litre)

Yemeklik Sebze Suyu İçin Malzemeler :

  • 3 adet orta boy havuç
  • 3 adet orta boy soğan
  • 6 adet küçük boy kereviz sapı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 4 sap taze kekik
  • 6 diş sarımsak
  • 2 adet defne yaprağı
  • 5 adet top karabiber
  • 3 litre su
  • Tuz

Yemeklik Sebze Suyu Nasıl Yapılır?

Yemeklik Sebze Suyu Yapılışı :

Yemeklik sebze suyu yapımı için; 3 adet orta boy havuç, 3 adet orta boy soğan ve 6 diş sarımsağın kabuğu soyup, güzelce yıkayın. 6 adet küçük boy kereviz sapı ve yarım demet maydanozu sapı ile birlikte yıkayın. Bütün sebzeleri yıkadıktan sonra tencereye sığacak şekilde irice kesin. Kestiğiniz sebzeleri, 2 adet defne yaprağı, 4 sap taze kekik ve 4-5 adet top karabiberi tencere içine koyun. Ardından üzerlerine 3 litre su döküp, damak tadınıza göre tuz ekleyin. İsteğe göre kişniş tohumu ve pırasa da ekleyebilirsiniz.

Sebze suyu için hazırladığınız tencereyi ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateş üzerinde 40 dakika pişirin.

Pişen sebze suyunu ocak üzerinden alın. İnce bir tel süzgeçten süzüp, başka bir kap içine aktarın. Ardından oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Her Yemeğe Lezzet Katar : Yemeklik Sebze Suyu

Hazırladığınız yemeklik sebze suyunu buz torbalarına ya da hava almayan kaplara koyup, buzlukta 3-4 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında ise 4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Sebze suyunu çorba, pilav ve sebze yemeklerinde lezzet vermesi için kullanabilirsiniz.

Yemeklik Sebze Suyu Hangi Sebzelerden Yapılır?

Sebze suyu yapımında ağırlıklı olarak suyu içine hapsetmeyen sebzeler tercih edilir. Bu sebzeler genellikle kök sebzeler ve lifli yeşil sebzelerdir. Havuç, kereviz, soğan, sarımsak en çok tercih edilen kök sebzelerdir. Bunun yanında kereviz sapı, pırasa, maydanoz da renk ve lezzet katması adına kullanılan yeşil sebzelerdir.

Bu sebzelerin yanında lezzetini arttırmak adına domates, taze zencefil de kullanabilirsiniz. Ve yine arzu ederseniz soyduğunuz diğer sebzelerin kabuklarını da sebze suyu yapımında kullanabilirsiniz.

Hangi Sebzeler Sebze Suyu Yapımında Tercih Edilmez?

Suyu içine hapseden ve kaynama esnasında suyu bulandıran sebzeler sebze suyu yapımında pek tercih edilmez. Kabak, patates, patlıcan sebze suyu yapımı için hiç tercih edilmeyen sebzelerin başında gelir. Bunların yanında suya fazlaca rengini veren pancar, siyah havuç gibi sebzelerde tercih edilmez. Aynı zamanda acılık verebileceği için turp türleri de sebze suyu yapımında kullanılmaz.

Yemeklik Sebze Suyu Yaparken Hangi Baharatlar Tercih Edilir?

Sebze suyu yapımında ağırlıklı olarak tuz, tane karabiber ve tane kişniş tohumu tercih edilir. Damak zevkinize göre suyun rengini değiştirmeyecek ve lezzet katacak başka baharatlarda kullanabilirsiniz.

Yemeklik Sebze Suyu Başka Nasıl Yapılır?

Sebze suyunu bu tarifte olduğu gibi direk haşlayarak yapabileceğiniz gibi, sebzeleri doğradıktan sonra çok az zeytinyağı ile beraber kısa bir süre kavurup, ardından su ile ederek de yapabilirsiniz. Sebzeleri bu şekilde 6-7 dakika kavurmak, sebzelerin karamelize olmalarını sağlayacaktır. Bu da sebze suyunuza hoş bir aroma ve güzel bir lezzet katacaktır.

Sebze Suyu Ne Kadar Süre Saklanır?

Sebze suyunu ağzı kapalı şekilde buzdolabında 4 gün saklayabilirsiniz. Daha sonra kullanmak için ise, sebze suyunu porsiyonlara bölüp, dondurucuda 3-4 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.

Yemeklik Sebze Suyu Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 40 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 3 litre yemeklik sebze suyu içindir.

Afiyet olsun

Yemeklik Sebze Suyu Yanına Ne Gider?

Akşama Ne Yapsam?

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

YEMEKNET YouTube Kanalı

Yemeklik Sebze Suyu İle Alakalı Bunlar da Soruldu;