Pancar Turşusu Yapılışı :
Pancar turşusu yapımı için; öncelikle 1 buçuk kilo kırmızı pancarın kabuğunu ince olacak şekilde doğrayın. Doğradığınız pancarları derin bir tencere içine koyun. Pancarların üzerini geçecek kadar su döküp, ocak üzerine alın. Ardından kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra orta kısık ateş üzerinde pancarlar yumuşayana kadar pişirin. Pancarların pişip pişmediğini çatal ya da bıçak batırarak, kontrol edebilirsiniz. Tarifte kullandığımız çay bardağı ölçüsü 110 ml dir.
Pancarlar piştikten sonra delikli kepçe yardımı ile pancarları sudan çıkarıp, bir kaba koyun. Ardından soğumaya bırakın. Pancarların haşlama suyunu sakın dökmeyin. Turşu kurma esnasında suyu kullanılacaktır. Daha sonra soğuyan pancarları halka halka şeklinde dilimleyin. Dilimlediğiniz pancarları da çok küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayın. İsteğe göre pancarları tırtıklı sebze kesme aparatı ile de doğrayabilirsiniz. 6 diş sarımsağı da küçük küçük dilimleyin.
Diğer tarafta 3 adet orta boy kavanozun içine yarısına gelecek kadar doğradığınız pancarları koyun. Pancarların üzerine dilimlediğiniz sarımsaklardan biraz serpiştirin. Tekrar kavanozlara kalan pancarları eşit bir şekilde koyun. Üzerlerine sarımsak dilimleri serpiştirin. İsteğe göre sarımsak miktarını azaltabilirsiniz. Pancarları kavanozlara yerleştirme esnasında eliniz ile bastırarak, koymayın.
Kırmızı pancarları kavanozlara yerleştirdikten sonra her üç kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde önce birer tatlı kaşığı kaya tuzu ve birer çay kaşığı toz şeker koyun. Daha sonra her üç kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde yarımşar çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi koyun. Son olarak pancarın haşlama suyunu ocak üzerinde kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara pancarların hafifçe üzerine çıkana kadar dökün. Kavanozların kapaklarını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Mutlaka kullanılmamış yeni kapak kullanın. Hemen ardından kavanozları ters çevirip, vakumlanmasını sağlayın. Turşunuzu bu şekilde iyice soğuyana kadar bekletin.
Hazırladığınız pancar turşusunu güneş almayan serin bir yerde 2 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Turşunuzu açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edin.
Kırmızı Pancar Turşusu Nerelerde Kullanılır?
Pancar turşusunu hazırladıktan sonra bu şekilde sade olarak yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Yaptığınız salatalarınızın içine ekleyebilirsiniz. Ya da pancar turşusunu rendeleyip, yoğurtlayarak meze olarak ikram edebilirsiniz.
Pancar Turşusu Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Pancar turşusu yaparken pancarların sertliğine göre kaynatma süresini ayarlayabilirsiniz. Pancarların pişip pişmediğini çatal ya da bıçak batırarak, kontrol edebilirsiniz. Çatalı ya da bıçağı batırdığınızda kolayca çıkıyorsa haşlanmış demektir. Bunun için pancarları seçerken de aynı büyüklükte olmalarına mutlaka dikkat edin. Biri büyük diğeri küçük olduğunda biri çok yumuşayacak diğeri de hala sert kalmış olacaktır.
Pancarları kavanozlara yerleştirme esnasında kesinlikle eliniz ile bastırarak doldurmayın. Mutlaka aralarında biraz boşluk kalsın. Aynı zamanda pancar turşusunu yaparken mutlaka kaya tuzu kullanın. Eğer yemeklik tuz kullanırsanız turşunuz çok daha erken eriyecektir. Kırmızı pancar turşusunu kurduktan sonra mutlaka güneş almayan serin bir yerde saklayın.
Pancar Turşusu Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 65 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 20 dakikası hazırlık, 45 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 3 orta boy kavanoz pancar turşusu içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?