Biberiye Nasıl Kurutulur Tarifi, Nasıl Yapılır?

3 Farklı Yöntem İle Taze Biberiye Kurutma

HazırlamaPişirmeServis
10 dakika120 dakika1 Küçük Boy Kavanoz

Malzemeler :

  • 1 demet taze biberiye

Hazırlanışı :

Biberiye taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilen aromatik ve keskin bir kokuya sahip bir bitkidir. Başta balık, tavuk ve et yemekleri olmak üzere, soslar ve çorbalarda yaygın olarak kullanılır. Zeytinyağı ile buluştuğunda enfes bir kahvaltılık ya da yemek öncesi başlangıç olarak da servis edilebilir. Bunun yanında taze ya da kurusundan yapılan çayının sayısız derde devası vardır.

Taze biberiyeyi, taze olarak saklamanın çeşitli yöntemleri olsa da çok daha uzun süre saklamak için kurutulması gerekmektedir.

Biberiyeyi kurutmak için yaygın olarak kullanılan 3 yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki bütün halinde askıda kurutmaktır. Bunun için öncelikle biberiyeleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Ardından sap kısımlarından sıkıca bağlayın. Doğrudan güneş almayan, kuru bir yere biberiyeleri asın. Hava sıcaklığına da bağlı olarak bu şekilde 2 hafta içinde kurumuş olacaktır.

İkinci kullanılan yöntem de örtü üzerinde gölgede kurutmaktır. Bunun için güzelce yıkayıp, kuruladığınız biberiyeleri kalın saplarından ayırın.

Daha sonra dikkatli bir şekilde biberiye yapraklarını ince dallarından da ayırın.

Direk güneş almayan, hava alan ve nemli olmayan bir yere temiz bir örtü serin. Ayırdığınız biberiye yapraklarını birbiri üzerine gelmeyecek şekilde örtünün üzerine serin. Bu şekilde 2 hafta içinde tüm biberiyeler kurumuş olacaktır.

Üçüncü kullanılan yöntem de fırında kurutmaktır. En hızlı kurutma yöntemi budur. Yapraklarını ayırdığınız biberiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine dizin. Dizerken biberiyelerin birbirlerine çok fazla temas etmeyecek şekilde olmasına özen gösterin.

Fırın tepsisine dizdiğiniz biberiyeleri önceden ısıtılmış 60 derecelik fırına verin.

Biberiyeleri fırında 2 saat kadar 60 derece sıcaklıkta kontrollü olarak kurutun. Daha eşit ve iyi kuruması için ara ara fırının kapağını açıp, biberiyeleri usulca karıştırabilirsiniz.

Kuruttuğunuz biberiyeleri fırından çıkartın. Soğumasını bekleyin.

Kuruttuğunuz biberiyeleri bir cam kavanozu içine doldurun ve kapağını kapatın. Bu şekilde serin, kuru ve güneş almayan bir yerde 12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda yemeklerinizde baharat olarak kullanabilir ya da çayını demleyip içebilirsiniz.

Biberiye Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Biberiye yemeklerde ve soslarda taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Ağırlıklı olarak et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılır. Eğer elinizde taze biberiye varsa bunu bu yemeklerin marinasyon sürecinden, pişirme aşamasına kadar her adımında direk kullanabilirsiniz. Fakat servis etmeden önce yemeğin içinden almanız gerekmektedir. Kaldığı süre içinde lezzetini ve kokusunu zaten verecektir. Eğer kurutulmuş halini kullanacaksanız yemeğinizin baharatlarını kattığınız esnada biberiyeyi de katabilirsiniz. Fırın yemeklerinde önce katmamaya özen gösterin çünkü fırında pişerken biberiye yanabilir.

Enfes aromasıyla et, balık, tavuğa olduğu gibi patatese de çok yakışır. Patates püresinin içine katabileceğiniz gibi, patates ile yaptığınız meze ve salatalarında üzerine serpiştirebilirsiniz.

Zeytinyağı ile uyumu bir harikadır. Bu lezzetli ikiliyi sabah kahvaltısında ya da mükellef bir sofrada başlangıç olarak servis edebilirsiniz.

Hem salata hem de makarna soslarına hem aroma hem de lezzet katar. Özellikle domatesli soslara çok yakışır.

Biberiye Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Biberiyeyi çay olarak da tüketebilirsiniz. İster tazesini isterseniz de kurutulmuşunu kısa süre demleyip, içebilirsiniz. C vitamini deposudur. İdrar söktürür. Sindirimi ve kan dolaşımını düzenler. Hazımsızlığı giderir. Ayrıca saçları da daha hızlı uzatır. Yüzyıllardır doğal reçetelerde şifa amaçlı sıkça başvurulan çok özel bir bitkidir.

Biberiye Nasıl Kurutulur Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 130 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 120 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 küçük boy kavanoz biberiye nasıl kurutulur içindir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.