Mantılık Erişte Tarifi, Nasıl Yapılır?

Kesme Kare Mantılık Erişte Tarifi

HazırlamaPişirmeServis
60 dakika10 dakika1 Kilo

Malzemeler :

  • 6 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 7 su bardağı un

Hazırlanışı :

Mantılık erişte yapımında; öncelikle derin bir kap içine 6 adet yumurta kırın.

Yumurtaların üzerine 1 su bardağı süt ve 1 yemek kaşığı tuz koyun.

Malzemelerin güzelce karışmasını sağlayın. Tarifte kullandığımız su bardağı ölçüsü 200 ml dir.

Daha sonra malzemelerin üzerine 7 su bardağına yakın unu azar azar ekleyin.

Ele yapışmayan hafifçe sert bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.

Diğer tarafta yoğurduğunuz erişte hamurunu biraz un serptiğiniz tezgah üzerine alın. Hamuru 6 eşit parçaya bölüp, düzgün bezeler yapın.

Daha sonra bezelerden birini alın. Bezenin üzerine ve altına biraz un serpiştirin.

Oklava yardımı ile çok ince ve kalın olmayacak şekilde açın.

Açtığınız erişte hamurunu saç ocağı üzerine koyun. Hamuru 20-25 saniye kadar yakmadan pişirin.

Hamuru çok fazla kurutmayın. Aksi taktirde kırılır ve parçalanır. Çok fazla yumuşak da olmamalıdır. Bu seferde hamurlar birbirine yapışır. Hamurlar kesilebilecek ölçüde çok hafif nemli olmalıdır.

Ardından pişen hamurun kurumaması için üzerini mutlaka temiz bir bez ile örtün. Diğer bezeler içinde aynı işlemi yapın. Eğer saç ocağınız yoksa evinizin geniş bir odasına büyük bir örtü serin. Açtığınız erişte hamurlarını örtünün üzerine birbirine değmeyecek şekilde serin. Hamurların kendi kendine kurumasını bekleyin. Havanın nemine ve sıcaklığına göre kuruma süresi değişebilir, bunun için ara ara hamurları dikkatli bir şekilde alt üst edebilirsiniz.

Daha sonra kuruyan hamurları düzgün bir şekilde üst üste yerleştirin. Keskin bir bıçak yardımı ile ortadan ikiye kesin.

Kestiğiniz hamurun yarısını alın. Daha düzgün bir erişte hamuru şeritleri çıkartabilmek için kenarlardaki fazlalıkları kesip, çıkartın. Çıkan artık hamurları ilk gün taze olarak pişirebilirsiniz.

Daha sonra 2 parmak genişliğinde, enine şeritler kesin.

Kestiğiniz şeritleri tekli ya da ikili olarak alıp, kare kare şeklinde kesin. Kestiğiniz erişteleri elleriniz ile tek tek ayırın.

Ardından eriştelerin daha iyi ve kolay kuruyabilmesi için bir tepsi içine ya da büyük temiz bir örtü üzerine çok fazla üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Hamurları bu şekilde 2-3 gün kurumaya bırakın. Kuruma aşamasında erişteleri elleriniz ile ara ara hafifçe karıştırın ve tıkır tıkır olana kadar kurumasını sağlayın. Aksi taktirde nemli kalan hamurlar bir süre sonra küflenir.

Kesme kare mantılık erişteler iyice kuruduktan sonra cam kavanozlarda, bez ya da buzdolabı poşetlerinde güneş almayan serin bir yerde saklayabilirsiniz.

Mantılık Erişte Nasıl Pişirilir?

Kuruttuğunuz mantılık kare erişteleri kaynayan suyun içine koyun ve biraz tuz ile birlikte yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız erişteleri biraz tereyağı ile beraber güzelce kavurun. Ardından sıcak olarak servis edebilirsiniz. İsteğe göre üzerine yoğurtlu salçalı bir sos ya da kıymalı bir sos hazırlayıp, bu şekilde de tüketebilirsiniz.

Mantılık Erişte Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 70 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 60 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 kilo mantılık erişte içindir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.