Biberiye Çayı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?

HazırlamaPişirmeServis
5 dakika10 dakika2 Kişilik

Malzemeler :

  • 4 dal taze biberiye
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı :

Biberiye çayı yapımı için; bir demlik içine 4 dal taze biberiye koyun.

Daha sonra 2 su bardağı suyu bir cezve içinde kaynatın. Kaynattığınız suyu biraz dinlendirdikten sonra, demlikteki taze biberiyenin üzerine dökün. Ardından demliğin kapağını kapatın ve bu şekilde 10 dakika demlenmesi için bekletin. Eğer biberiye çayını sade tüketmek istemezseniz demlerken içerisine lavanta ya da dağ kekiği ekleyip, bu şekilde tüketebilirsiniz.

Demlenen biberiye çayını süzüp, sıcak olarak bardaklara dökün.

İsteğe göre çayın içine 1 tatlı kaşığı kadar bal koyup, karıştırın. Fakat biberiye çayının etken maddesini kaybetmemesi için içine asla limon sıkmayın.

Hazırladığınız biberiye çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Biberiye çayı günde 1 fincan içilmelidir. Aç veya tok karına tüketilebilir. Çayın vücutta oluşan ağrılarda, etkisini daha çabuk göstermesini sağlamak istiyorsanız aç karına içebilirsiniz. Biberiye çayının fazla tüketilmesi zararlıdır. Ayrıca 1 haftada düzenli içilen biberiye çayı sonrası mutlaka 1 hafta ara verilmesi gereklidir.

Biberiye çayı tam bir mineral ve vitamin deposudur. B1, B6, B12 gibi C, D, E ve K vitaminlerini içeriğinde bulundurur. Ayrıca demir, kalsiyum ve fosfor mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Biberiyenin aromatik bir kokusu vardır. Çay olarak tüketilmesinin yanında yemeklere lezzet ve aroma vermek için de sıkça kullanılır.

Kurutulmuş Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?

Biberiye çayını taze biberiye yaprakları ile demleyebileceğiniz gibi kuru biberiye ile de demleyebilirsiniz. Bunun için 1 su bardağına 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş biberiye kullanmanız yeterli olacaktır. 1 cezve içine 1 su bardağı içme suyu koyun ve kaynatın. Ardından içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş biberiyeleri ekleyin. 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmesi için bekleyin. Ardından süzüp, damak tadınıza göre bal ile tatlandırıp içebilirsiniz.

Biberiye Çayının Yan Etkileri Nelerdir? Kimler İçmemelidir?

Biberiye çayının bilinçsiz ve aşırı tüketilmesinin çeşitli zararları vardır. Hatta bu dozaj abartılırsa zehirlenmelere dahi yol açabilir. Özellikle kronik rahatsızlığı olup düzenli ilaç kullananların, yüksek tansiyon, epilepsi hastalarının biberiye çayını tüketmesi kesinlikle önerilmez.

Aspirin ve salisilat ilaçlarına alerjisi olan kişilerin ayrıca ülser ve kolit rahatsızlığı olan kişilerinde biberiye çayı tüketmesi zararlıdır.

Biberiye çayı tüketildiğinde burun akıntısı, boğaz kaşıntısı, solunum zorluğu gibi alerjik belirtiler yaşarsanız içmeyi bırakmalısınız.

Biberiye Çayını Hamileler ve Emziren Anneler İçebilir Mi?

Biberiye çayı içeriğinde bulundurduğu etkin maddeler yüzünden düşüğe, rahim kanamalarına ve bazı beklenmedik yan etkilere sebep olabilir. Ayrıca erken doğum riskini artırır. Bu yüzden hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmez.

Emziren anneler biberiye çayı tüketebilirler. Ancak emziren bir annenin biberiye çayını içerken yanında bir bardak su ile beraber içmesi gerekir. Biberiye çayı vücuttan toksinleri atarken, içilen su ise vücudun susuz kalmasını önleyecektir.

Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir? Biberiye Çayı Neye İyi Gelir?

Biberiye çayı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Meme kanseri başta olmak üzere kanser riskini azaltır.

Sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak, mide ve bağırsak sorunları, hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir.

Biberiye çayı beyin fonksiyonlarını destekler. Bu sayede hafızayı güçlendirip, konsantrasyonu artırır. Biberiye çayının buharının solunması migren ağrısı, baş ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi sorunların çözümünde faydalıdır.

İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkiye sahiptir. Antiseptik özelliği sayesinde ise boğazda oluşan yara ve tahrişleri iyileştirir. Ayrıca vücutta oluşan ödemin atılmasını sağlar. İdrar söktürmeyi kolaylaştırarak zayıflamaya yardımcı olur.

Kadınlarda adet söktürücü ve regl dönemi ağrılarında etkilidir. Vücudu, oluşabilecek olan enfeksiyonlara karşı da korur.

Biberiye çayı kan şekerini düzenler. Kan dolaşımını hızlandırarak kışın bedenin sıcak kalmasını sağlar. Kanı incelterek kandaki pıhtılaşma riskini azaltır. Kan dolaşımını hızlandırarak saç köklerinin iyi beslenip kuvvetlenmesini, saçların hızlı uzamasını sağlar. Ayrıca vücutta serbest dolaşan radikallerin oluşturacağı zararları önler. Kalp sağlığı üzerinde iyileştirici etkileri sayesinde kalp krizi riskini en aza indirir.

Yatmadan önce içilmesi uyku kalitesini artırır.

Biberiye Çayı Zayıflatır Mı?

Biberiye çayı metabolizmanın hızlanmasını sağlayacak etkilere sahiptir. Metabolizmanın hızlı çalışması neticesinde vücutta oluşan ödem ve toksinler atılır. Ayrıca yağların yakılmasına da destek olur. İçeriğindeki antioksidan sayesinde ise kan şekeri seviyesini düşürür. Ayrıca biberiye çayındaki karnosit asitler obeziteyi önler. Tüm bu özellikler düşünüldüğünde biberiye çayı, aynı zamanda etkili bir zayıflatma çayıdır.

Biberiye Çayı Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 15 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik biberiye çayı içindir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.