Lavanta Çayı Yapılışı :
Lavanta çayı yapımında; ilk olarak ısıya dayanıklı porselen ya da cam bir demlik içine 2 çay kaşığı kuru lavanta koyun. Tarifte kullandığımız su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Diğer tarafta 2 su bardağı suyu kaynatın. Ardından kaynattığınız suyu 1 dakika kadar dinlendirin. Çünkü bitki çaylarının direk kaynar su ile demlenmesi önerilmez. Daha sonra demliğin kapağını kapatın. Bu şekilde 10 dakika demlemeye bırakın.
Demlediğiniz lavanta çayını süzgeçten geçirip, süzün. Ardından sıcak olarak bardaklara dökün. İsteğe göre çayın içine 1 tatlı kaşığı kadar bal koyup, karıştırın. Bitki çayının etken maddesini kaybetmemesi için, içine limon eklemeniz ya da limon suyu sıkmanız önerilmez. Fakat lavanta çayının tadı size acı ya da sert gelirse içine biraz limon ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız lavanta çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Lavanta çayını gün içinde en fazla 1 fincan tüketebilirsiniz. Özellikle yemeklerden 1-2 saat sonra içilmesi tavsiye edilmektedir.
Lavanta Ne Zaman İçilir? Günde Kaç Kere İçilir?
Lavanta çayının insan sağlığı üzerinde faydaları oldukça fazladır. Lavanta çayını aç veya tok karnına günde 1 fincan tüketebilirsiniz. Fazla tüketiminin yararından çok zararının olacağı unutulmamalıdır. Düzenli olarak 15 gün üst üste lavanta çayı içen bir kişinin, bu 15 günün sonunda tüketime bir süre ara vermesi gerekir. Günlük yaşamın getirdiği stres ve huzursuzluk, üzüntü gibi durumlarda lavanta çayı tüketimi hem vücut hem de zihnen rahatlamanızı sağlayacaktır. Yatmadan önce içilmesi uyku kalitenizi artıracaktır. Uzmanlar lavanta çayını sabahları aç karna ve akşam yemeğinden en az 2 saat sonra içilmesini tavsiye etmektedir. Günün her saatinde içilmesi uygun değildir. Lavanta çayı bal ile tatlandırılabilir. Tatlandırıcı kullanılması önerilmez.
Lavanta Çayının Faydaları
Lavanta çayı insanlar üzerindeki olumlu etkileri yüzünden uzmanlar tarafından tavsiye edilen en favori bitki çayları içerisinde yer alır. Yapılan araştırmalar sonucunda lavanta bitkisinin sadece hoş kokusunun bile insan üzerinde olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Özellikle sakinleştirici özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Anksiyete gibi psikolojik bir rahatsızlığın sebep olduğu panik atak, aşırı endişe, kaygı, panik, huzursuzluk gibi durumlarda sakinleştirici etkisi ile kişiye yardımcı olmaktadır. Ayrıca ruh hali üzerindeki olumlu etkileri sayesinde uykuya dalmayı, uykuda kalmayı zorlaştıran ya da çok erken uyanmaya neden olan durumları ortadan kaldırır. Günlük yaşamın ve şehir hayatının getirdiği sıkıntılar ve kaygılarla baş etmenize destek olur.
Bunun yanında anti-enflamatuar özelliği sayesinde kas ve romatizma kaynaklı ağrıların azalmasında etkilidir. Lavanta çayı kandaki pıhtılaşma seviyesini azaltarak kalp hastalıklarının oluşmasını engeller. Ayrıca lavanta içeriğinde bulunan öz yağlar sayesinde mide bağırsak sistemi üzerinde hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarda rahatlamanıza yardımcı olur. Mide bulantısı ve bağırsak kramplarında rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Lavanta çayını yıkanmış saça uyguladığınızda saç sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Ilık lavanta çayını saçlara sürüp yarım saat kadar bekletip su ile durulanması sonucunda, saç derisini besleyerek, saç dökülmesi, kepeklenme gibi sorunları düzeltici etkilere sahiptir. Canlı ve güçlü görünen saçlara sahip olmanızda yardımcı olur.
Lavanta çayı içerisinde bulunan C vitamini ve magnezyum sayesinde bağışıklık sistemini düzenleyici etkileri vardır. Bu sayede herhangi bir viral, bakteriyel yada fungal enfeksiyonlarda bağışıklık sistemine destek olur. Ayrıca solunum yollarında da olumlu etki yaratıp, nefes almaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmanızı sağlar. Etkili kokusu sayesinde solunum problemlerine ve bulantı şikâyetlerine iyi gelir.
Kandaki pıhtılaşmayı önleyerek kan dolaşımı rahatsızlıklarında etkilidir. Tansiyonu düşürerek dengelemekte ve bilhassa hipertansiyon hastalarına faydalı olduğu bilinmektedir. Kadınlarda regl dönemlerinde yaşanan kas spazmları, karın ağrıları ve dengesiz duygu durumlarında kişide rahatlama etkisi yaratarak sıkışan kasları gevşetmektedir.
Lavantanın cilt üzerindeki faydalı etkileri ve güzel kokusu sayesinde kozmetik sektöründe kullanıldığı bilinmektedir. Lavanta çayı cildinizin her mevsim sağlıklı görünmesini sağlar. Güneşin zararlı ışınlarının cilt üzerinde oluşturduğu lekeleri ve kuruluğu önleyerek cildin nemli kalmasını sağlar. Ayrıca ciltte oluşan kızarıklık ve döküntüleri yok eder. En önemli faydaları arasında deride oluşan kırmızı lekelere, sivilcelere, akne oluşumunun tedavisinde destekleyici etkileri vardır. Vücut üzerinde oluşabilecek mantar veya çatlakların tedavisinde yardımcı olur. Yaşlanmanın etkisiyle oluşan kırışıklıkların azalmasında faydalı olduğu bilinmektedir. Böcek ısırması gibi durumlarda oluşan şişliklerde, ısırılan bölgeye pamuk yardımı ile lavanta çayının sürülmesi kaşıntıyı ve şişliği azaltır.
Lavanta Çayının Yan Etkileri Nelerdir? Kimler İçmemelidir?
Lavanta çayının tavsiye edilen süreler ve miktarı dışında bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi sonucunda mide bulantısı, kusma, titreme ve baş dönmesi gibi problemler yaratabilir. Lavanta ya da çiçekli bitkilere alerjisi olan kişilerde bir takım yan etkiler oluşturabilir. Özellikle bitkisel çaylara alerjik reaksiyon gösteren bazı kişilerde nefes almada zorluk, deri döküntüsü, boğaz tahrişi bir yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu durumlarla karşılaşan kişilerin lavanta çayı tüketimini sonlandırmalıdır. Düzenli ilaç kullananlar ve özellikle depresyon ilacı kullanan kişilerin lavanta çayı tüketmesi zararlıdır. Lavanta çayı kullanılan ilaçlarla reaksiyona girebilir.
Lavanta Çayını Hamileler ve Emziren Anneler İçebilir Mi?
Gebelikte lavanta çayı kullanımı her zaman için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bir uzmana danışmadan gerçekleştirilen yanlış kullanımlar pek çok riski beraberinde getirmektedir. Günümüzde kullanılan ilaçların kökeninde bitkiler bulunmaktadır. Bu sebeple hamilelerin lavanta çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir.
Pek çok hamile, kas ağrılarını hafifletmek amacıyla veya bitkinin vücut üzerindeki rahatlatıcı etkisinden dolayı lavanta çayı tüketmek istemektedir. Ancak lavanta bitkisi östrojen hormonunu taklit edebilen bir türdür. Bu sebeple çayının tüketilmesi hamileler için hassas bir konudur. Aynı şekilde lavanta çayı içeren herhangi bir diyeti uygulamadan önce de bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Lavanta Çayı Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 7 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 2 dakikası hazırlık, 5 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik lavanta çayı içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?