Hibiskus Çayı

Hibiskus Çayı

Hibiskus Çayı

Hibiskus (Kerkede) Çayı Nasıl Demlenir? (2 Kişilik)

Malzemeler :

  • 1 tutam hibiskus
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 4 adet kuşburnu
  • 1 tatlı kaşığı bal

Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

Hibiskus Çayı Yapılışı :

Hibiskus çayı yapımı için; ısıya dayanıklı cam ya da porselen bir demlik içine 1 tutam hibiskus koyun. Daha sonra 4 adet kuşburnunu eliniz ile bastırıp, hafifçe çatlatın. Ardından demlik içine ekleyin. Tarifte kullandığımız su bardağı ölçüsü 200 ml dir.

Daha sonra demlik içine 1 adet çubuk tarçın koyun. Son olarak malzemelerin üzerine 2 su bardağı sıcak su dökün. Bitki çaylarının direk kaynar su ile demlenmesi önerilmez. Bu yüzden kaynadıktan sonra suyu 1 dakika kadar dinlendirip kullanmanız daha doğru olacaktır. Ardından demliğin kapağını kapatın. Bu şekilde 10 dakika kadar demlemeye bırakın.

Demlenen hibiskus çayını süzüp, sıcak olarak bardaklara dökün. İsteğe göre çayın içine 1 tatlı kaşığı kadar bal koyup, karıştırın. Fakat hibiskus çayının etken maddesini kaybetmemesi için içine asla limon sıkmayın. Ayrıca bu çayı demlerken kullandığımız tarçın ve kuşbununu da isteğe göre kullanmayabilir, hibiskus çayını sade olarak demleyebilirsiniz.

Hazırladığınız hibiskus çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Arzu ederseniz buzdolabında soğutup, soğuk olarak da içebilirsiniz. Hibiskus çayının aç ya da tok karnına içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat günün erken saatlerinde ya da akşam geç saatlerinde içilmesi önerilmez. Sıcak ya da soğuk fark etmeksizin gün içinde 2 bardağa kadar tüketebilirsiniz.

Bu Çayın 1 Bardağı Bile Tansiyona, Kolesterole, Gribe, Nezleye, Öksürüğe Bir Bir: Hibiskus Çayı

Hibiskus kendine has kırmızı bir rengi, kızılcık gibi tatlı ve mayhoş bir aroması vardır. Hibiskus bitkisi içeriğinde yüksek oranda demir ve fenolik bileşikler içerir. Aynı zamanda C, A vitamini, magnezyum, flavonoid, polisakkaritler, tartarik asit, malik asit ve sitrik asit gibi organik asitler içerir. Ve ayrıca kafein de içermez.

Hibiskus Çayının Faydaları

Hibiskus çayı kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonu önler. Ayrıca kötü kolesterol seviyesini düşürüp, iyi kolesterolü de dengelemesi sonucunda kalp ve damar hastalıklarına karşı etkili olduğu görülmüştür. Hibiskus çayı karbonhidrat emilimini yavaşlatarak, kan şekerinin dengelenmesine de katkı sağlar. Böylelikle diyabet riskini azaltır. Hibiskus C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Çayı da güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde beynin düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca bu antioksidanlar akciğer ve mide kanseri gibi birçok kanser türüne karşı vücudu korur. Hafızayı kuvvetlendirmesi ve motivasyonun artmasında da faydalı olduğu bilinmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirip, vücut direncini artırır. Öksürük, burun akıntısı, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarında koruyucu özelliklere sahiptir.

Anti-bakteriyel özelliği sayesinde ise cildi koruyup mantar oluşumunu önler.

Hibiskus çayı sindirim sisteminin ve bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlar. Böylece hazımsızlık, gaz sancısı, kabızlık gibi rahatsızlıklar da etkili olduğu bilinmektedir. İştahı azaltıp, metabolizmayı hızlandırır. Böylece vücuttaki organların aşırı yağlanmalarının önüne geçtiği gibi, zayıflamaya da yardımcı olur.

Kadınlarda adet döneminde ağrı ve krampların azalmasına yardımcı olur.

Vücuttaki serbest dolaşan radikallerin vereceği zararı engelleyip, yaşlanmaya karşı vücudu korumaktadır. Böbrek taşı oluşum riskini azaltır. Dizlerdeki sıvı kaybı nedeniyle oluşan diz ağrılarına iyi gelir.

Hibiskus Çayının Yan Etkileri Nelerdir? Kimler İçmemelidir?

Hibiskus çayının bilinen bir yan etkisi olmamakla beraber, kronik rahatsızlıkları olan ve sürekli ilaç kullanan kişilerin içmemesi önerilir. Hibiskus çayının tüketimi kan basıncını düşürdüğü için, düşük tansiyonlu kişilerin baygınlık geçirmesine yol açabilir. Ayrıca bazı insanlarda halüsinasyon görme, baş dönmesi, baş ağrısı gibi semptomlar görülmesine de sebep olabilir. Yine tiroit ve guatr rahatsızlıkları olanlar ile kolesterol ve hipertansiyonu olanların da hibiskus çayı tüketilmesi önerilmez.

Hibiskus Çayı Ne Zaman İçilir? Günde Kaç Kere İçilir?

Hibiskus çayı ancak düzenli kullanıldığında fayda gösteren bir bitki çayıdır. Fakat 10 gün art arda içildikten sonra mutlaka en az 3 ay ara verilmesi tavsiye edilir. Aç ya da tok karna içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat sabah erken ya da akşam geç saatlerde içilmesinden ziyade öğleden önce ya da sonra 1 er fincan olarak tüketilmesi daha uygundur. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz fakat günde 2 fincandan daha fazla tüketilmemelidir.

Hibiskus Çayı Zayıflatır mı?

Hibiskus çayı kolesterol düşürücü etkiye sahiptir. Ayrıca trigliseritlerde azalmaya yol açar. Bu da obezite riskini azaltır. Eğer, zayıflamak isteyenlerin vücudunda herhangi bir demir eksikliği yoksa çok rahat bir şekilde zayıflama sürecine girebilirler. Yine içeriğinde bulunan demir sayesinde de zayıflama sürecine destek olur. Ayrıca içeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar sayesinde, yağ hücrelerinin büyümesini de engelleyerek zayıflamanıza katkı sağlar.

Hibiskus Çayını Hamileler ve Emziren Anneler İçebilir mi?

Hibiskus çayı vücuttaki östrojen seviyesini yükseltir. Bu sebeple hamilelerde ani kasılmalara yol açıp, düşük yapma riski oluşturabilir. Bu yüzden hamilelerin hibiskus çayını tüketmesi önerilmez. Emziren annelerin ise ancak doktor tavsiyesi ve kontrolü altında tüketmeleri önerilir.

Hibiskus Çayı Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 15 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik hibiskus çayı içindir.

Afiyet olsun

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

YEMEKNET YouTube Kanalı

Hibiskus Çayı İle Alakalı Benzer Konular;