Rezene Çayı Yapılışı :
Rezene çayı yapımı için; bir havanın içine 4 çay kaşığı rezene tohumu koyun. Rezene tohumlarını havanın içerisinde hafifçe döverek, rezenenin içinde bulunan faydalı yağların ve beraberinde aromatik kokusunun çıkmasını sağlayın. Rezene, içeriğinde sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi değerli mineraller barındırır. Ayrıca A ve C vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Aromatik kokusunun, insan psikolojisi üzerinde de olumlu bir etkisi vardır.
Daha sonra bir demlik içine hafifçe dövdüğünüz rezene tohumlarını koyun. Mümkünse cam ya da porselen demlik tercih edin. Tohumların üzerine 2 su bardağı sıcak su dökün. Haşlak olarak tabir edilen kaynar su yerine, 100 dereceye kadar kaynatılmış ve ardından bir süre dinlendirilmiş su kullanılması önemlidir. Her bitki çayında olduğu gibi, kaynar suyun bitki ile buluşmadan önce 80 dereceye kadar sıcaklığının düşürülmesi önemlidir. Ardından demliği ocak üzerine alın. Kısık ateş üzerinde 2 dakika kadar karıştırarak, demleyin. Rezenenin demlenirken yüksek ısıya maruz kalması ya da uzun süre demlenmesi rezenenin faydalı özelliğini kaybetmesine yol açacaktır. 2 dakikanın ardından ocağın altını kapatın. Demliğin kapağını kapatıp, bu şekilde de 5-6 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Demlenen rezene çayını bir süzgeç yardımı ile süzüp, bardaklara doldurun. İsteğe göre çayın içine 1 tatlı kaşığı kadar bal koyup, karıştırın. Fakat rezene çayının etken maddesini kaybetmemesi için içine asla limon eklemeyin.
Hazırladığınız rezene çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Rezene çayını gün içerisinde farklı zamanlarda içebilirsiniz. Rahatlatıcı etkisi göz önüne alınırsa, özellikle de akşam yemeğinden sonra tüketilmesi uykuya dalmanızı ve rahat bir uyku çekmenizi kolaylaştıracaktır.
Rezenenin Faydaları Nelerdir?
Rezene çayının östrojen hormonunu uyarması ile emziren annelerin sütünde artış sağlar. Ayrıca bebeklerde oluşan gaz sancısını azaltır. Bu yüzden emziren annelerin en çok kullandığı bitki çaylarının başında gelir.
Bilinen bir diğer önemli etkisi de, kan basıncını düzenleyerek tansiyonun dengede kalmasını da sağlamasıdır. Ayrıca vücuttan toksin maddelerin hızlıca atılmasına katkı sağlar.
Gözlerde oluşan şişlikleri giderir. Cilt sorunları yaşayanlar için cilt dokusunu yeniler, cildi canlandırır ve sivilceleri azaltır.
Rezene Çayının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Rezene çayının alerjik bünyeli kişilerde, özellikle kereviz, kepek ve havuç alerjisi olanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu insanlarda rezene çayının tüketilmesi sonucunda, yutmada zorlanma ve yüz şişmesi görülebilir.
Rezene bitkisi içeriğinde endokrin sistemini bozucu maddeler içermektedir. Dolayısı ile bu endokrin sistemi rahatsızlığı yaşayan insanların kullanması sakıncalı olabilir.
Sürekli ilaç kullanan kişilerin dikkatli olması hatta kullanmamasında fayda vardır. Rezene çayı kullanılan bazı ilaçlarla reaksiyona girebilir. Böyle durumlarda rezene çayının tüketimi hususunda doktorunuza danışmak gerekir.
Rezene Nedir? Nasıl Bir Bitkidir?
Rezene, kök, yaprak ve tohumundan faydalanılan, maydanozgiller ailesinden oldukça şifalı bir bitkidir. Kendine has özel bir kokusu ve anasona benzeyen aromatik bir tadı vardır.
Rezene, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Yüzyıllar boyunca alternatif tıpta sıkça kullanılmış bir bitkidir. Kökleri kabızlık tedavisinde etkilidir. Rezene, içeriğinde sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri ile A ve C vitaminlerini barındırır. Aromatik kokusunun da katkısıyla kökü ve yaprakları yemeklere lezzet vermek için kullanılabilir.
Rezene Çayı Başka Nasıl Demlenir?
Tam anlamıyla etkisini almak için rezene çayı, bu tarifte olduğu gibi demlenmelidir. Fakat elinizde rezene tohumu yerine, hazır poşet rezene çayı varsa, onu da içmenizde bir sakınca yoktur.
Poşet çay kullanarak rezene çayı yapmak için; bir fincanın içine 1 adet poşet rezene çayını koyun. Üzerine yeteri kadar sıcak su dökün. Sıcak içerisinde 4-5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından poşet çayı içinden çıkartıp, içebilirsiniz.
Rezene Çayını Hamileler ve Emziren Anneler İçebilir Mi?
Tüm bitki çayları gibi rezene çayını da emziren annelerin ve hamilelerin olası yan etkilerine karşın mutlaka doktoru gözetiminde kullanılmalıdır.
Hamilelik döneminde rezene çayı tüketenlerde, rahim kasılmaları ve kramp gibi rahatsızlıklarda belirgin bir azalma olduğu görülmüştür. Ayrıca sakinleştirici özelliği ile beden ve ruh sağlığı açısında da rahatlamalar sağlar.
Emziren annelerin günde en fazla 4-5 bardağa kadar rezene çayı tüketmesi uygundur. Rezene çayının tüketilmesi vücuttaki östrojen hormonunun uyarılmasını sağlar. Östrojen hormonunun uyarılması ise emzirme süresi içerisinde süt oluşumunu artırır. Rezene çayının stres, korku, depresyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde ise süt oluşumunu artırdığı da görülmüştür.
Bunun yanında rezene çayının anneden bebeğe geçmesi sonucunda, bebeklerin gaz problemlerinin hafiflemesine de yardımcı olmaktadır.
Rezene Çayı Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 10 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 3 dakikası hazırlık, 7 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik rezene çayı içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?