Papatya Çayı Yapılışı :
Papatya çayı yapımı için; öncelikle ısıya dayanıklı cam ya da porselen bir demlik içine 2 yemek kaşığı kuru papatya koyun. Tarifte kullandığımız su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Daha sonra 2 su bardağı suyu kaynatıp, 1 dakika kadar dinlendirin. Ardından kuru papatyaların üzerine kaynattığınız suyu döküp, karıştırın. Bitki çaylarının direk kaynar su ile demlenmesi önerilmez. Bu yüzden kaynadıktan sonra suyu 1 dakika kadar dinlendirin. Ardından demliğin kapağını kapatın. Bu şekilde 5 dakika demlemeye bırakın.
Demlediğiniz papatya çayını süzgeçten geçirip, süzün. Ardından sıcak olarak bardaklara dökün. İsteğe göre çayın içine 1 tatlı kaşığı kadar bal koyup, karıştırın. Bitki çayının etken maddesini kaybetmemesi için, içine limon eklemeniz ya da limon suyu sıkmanız önerilmez. Fakat papatya çayının tadı damağınıza uymuyorsa içine biraz da limon katabilirsiniz.
Hazırladığınız papatya çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Papatya çayı sindirim sistemini rahatlatan bir çaydır. Bu yüzden yemekten sonra içilmesi midenizin rahatlamasını sağlar. Gün içinde en fazla 2 fincan kadar tüketebilirsiniz. Özellikle uyumadan 1-2 saat önce tüketilmesi uyku uyumanızda yardımcı olur.
Papatya Çayının Yan Etkileri Nelerdir? Kimler İçmemelidir?
Papatya çayının çoğu insan üzerinde herhangi bir yan etkisi olmamakla beraber, papatyagiller familyasında herhangi bir bitkiye alerjisi olanlar ve küçük çocukların papatya çayı içmesi riskli olabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünleri kullanırken gözle temas söz konusu olursa göz içerisinde iltihaplanmalara neden olabilir. Düzenli ilaç kullanımında doktor tavsiyesi ile papatya çayının içilip içilmeyeceğine karar verilmelidir. Her türlü bitki çayında olduğu gibi papatya çayının da fazla tüketilmesi sonucunda sindirim sistemini etkilediği için epilepsi rahatsızlığı olan kişileri olumsuz yönde etkileyebileceği bilinmelidir.
Papatya çayının gün içerisinde fazla tüketilmesi yaşam kalitesini düşürerek yorgunluk ve uyku hissine neden olabilir. Kan şekerinde ani düşüşe ve hormon bozukluğuna, çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Papatya Çayı Zayıflatır Mı?
Papatya çayının vücut üzerindeki kan şekeri değerlerini dengeleyici özelliği vardır. Kan şekeri değerlerinin düzenli olması açlık krizlerini önleyerek kilo almanızı önler. Zayıflamaya yardımcı olur.
Ayrıca vücutta oluşan ödemlerin atılması kilo vermek açısından oldukça önemlidir. İdrar söktürücü özelliği vardır, papatya çayı ödemden kurtulmaya yardımcı olur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kilo alınmasını engeller. Ayrıca 100 gram papatya çayı, içerisine şeker ilavesi olmadan yaklaşık 1 kaloriye denk gelir. Dolayısıyla kilo problemi olan kişiler gönül rahatlığıyla papatya çayı tüketebilir.
Papatya Çayını Hamileler ve Emziren Anneler İçebilir Mi?
Hamilelik döneminde tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Papatya çayının tüketimi anne adayları için rahimde ani ve zamansız kasılmalara, kanamalara ve düşüğe sebep olabilir.
Emziren anneler için (alerjik durumlar dışında) tüketilmesi gereken önemli bitkisel çaylar arasındadır. Günde 2 fincan tüketilen papatya çayının emziren annelerin süt verimini artırdığı görülmüştür. Emziren annenin papatya çayı tüketmesi yeterli uyumasını sağlayıp, zayıflamasına ve sakinleşmesine yardımcı olur. Ayrıca içilen çayların anneden bebeğe geçeceği göz önünde tutulursa bebeğin huzurlu ve sakin olmasını, bebekte oluşabilecek gaz sorunlarının önlenmesini sağlar.
Papatya Çayının Faydaları
Öncelikle klinik araştırmalar sonucunda papatya çayı düzenli tüketimi sonucunda vücuttaki faydaları ortaya çıkmaktadır. Tüketim durduktan 2 hafta sonra vücutta bir etkisinin kalmadığı gözlemlenmiştir. Buda papatya çayını vücutta uzamış bir etkisi olmadığını göstermektedir.
Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışması genel sağlık açısından oldukça önemlidir. Papatya çayı sindirim sistemi üzerinde dengeleyici özelliklere sahiptir. İçeriğinde bulunan antienflamatuar sayesinde ishale karşı koruma sağlar. Ayrıca mide asitliğini azaltıp, mide ve bağırsak kramplarına karşı etkilidir. Ülser gelişimine katkı sağlayan bir takım bakterilerin büyümesini engelleyerek mide ülseri sorununu ortadan kaldırır.
Asabiyet, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sorunlar kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Papatya çayının sinirleri yatıştırıcı özelliğinin olması bu tür rahatsızlıklarda papatya çayı tüketilmesinin faydalı olduğu görülmüştür. Papatya çayı kadınların regl dönemlerinde oluşan adet sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca emzirme döneminde sütü az gelen annelerin sütlerini artırmaya destek olduğu saptanmıştır.
Papatya çayı için yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda uyku problemi yaşayan, uykuya dalma ve kolay uyanma sorunları olan kişilerin sorunlarını çözmede; beyinde uykusuzluğu ve uykunun gelmesini sağlayan reseptörlere bağlanan apigen adı verilen bir antioksidan içerir. Bu aktioksidanlar sayesinde kişilerin uykuya dalma gibi sorunlarını çözerek uyku kalitesini artırmaktadır.
Papatya Çayı Mideye İyi Gelir Mi?
Papatya çayı düzenli olarak kullanıldığında mide ve bağırsak sisteminde oluşan bakterileri yok ederek ülser oluşumunu engellemektedir. Mide ve bağırsak krampları, ishal, bulantı, mide gribi, gastroenterit gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.
Papatya Çayı Aç Karına Tüketilir Mi?
Kişinin sindirim sistemi üzerinde hazımsızlık, kabızlık, mide bulantısı, mide ekşimesi, gaz gibi sorunları var ise, sabahları aç karna ılık içilebilir.
Papatya Çayı Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 7 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 2 dakikası hazırlık, 5 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik papatya çayı içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?