Kuşburnu Çayı Yapılışı :
Kuşburnu çayı yapımı için öncelikle 1 çay bardağı kadar kuşburnunu hafifçe ezin. Ezmek için bir havan kullanabilirsiniz ya da elinizle tek tek sıkarak hafif çatlamasını sağlayabilirsiniz.
Daha sonra ezdiğiniz kuşburnunu ısıya dayanıklı cam ya da porselen bir demlik içine koyun. Üzerine 1 adet çubuk tarçın ekleyin. Son olarak kuşburnunun üzerine 1 litre su dökün. Demliği ocak üzerine alıp, ara ara karıştırarak, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında, ocağın altını kısıp, demliğin kapağını kapatın. Bu şekilde 10 dakika daha demlemeye devam edin. Kuşburnu çayı yüksek ısıda ya da belirtilenden uzun süre kaynatıldığında, meyvesinin içindeki C vitamini azalmaya başlar. Bu yüzden kuşburnu çayının içindeki etken madde kaybolmaması için demleme süresini daha uzun tutmayın.
Kuşburnu çayı demlendikten sonra, demliğin kapağı yine kapalı şekilde 5 dakika dinlenmeye bırakın. Bu şekilde dinlendirildiğinde kuşburnunun zengin vitamin ve mineral değerleri daha iyi ortaya çıkacaktır. O yüzden sıcağı sıcağına içilmesindense, bir süre dinlendirilip içilmesi daha yararlıdır. Demlenen kuşburnu çayını süzüp, sıcak olarak bardaklara dökün. İsteğe göre çayın içine 1 tatlı kaşığı kadar bal koyup, karıştırın. Fakat kuşburnu çayının etken maddesini kaybetmemesi için içine asla limon sıkmayın.
Hazırladığınız kuşburnu çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bir çok bitki çayının aksine kuşburnu çayı soğuk olarak içilmesi önerilmez. Çünkü kuşburnu çayı soğuduğunda, içindeki C vitamini seviyesi düşer ve etkisi azalır. Gün de 2 fincan kadar içilmesi tavsiye edilir. Tüketmek için en uygun zaman öğünlerden yarım saat sonrasıdır. Bu şekilde içilmesi halinde vücuttaki C vitamini ihtiyacını tek başına karşılayabilmektedir.
Kuşburnu meyvesinin besin değeri oldukça yüksektir. İçeriğinde yüksek oranda C ve A vitamini olduğu bilinmektedir. Bunun yanında fosfor, kalsiyum, potasyum, ve magnezyum içerir.
Kuşburnu Çayının Faydaları
Kuşburnu çayının düzenli tüketilmesi sonucunda, içeriğinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı iyileştirici özelliği vardır. Grip soğuk algınlığında koruyuculuğu kanıtlanmıştır.
Magnezyum ve demir içerdiği için sinir sistemi üzerindeki hücrelerin yenilenmesinde faydalı olduğu görülmüştür. Bağırsakların fazla çalışmaması sonucu oluşan kabızlık problemini gidermekte ve bağırsak parazitlerini vücuttan atmakta etkilidir. Basura iyi geldiği bilinmektedir. İdrar söktürücü etkisi vardır.
Vücutta bulunan demirin serbest hale geçmesini sağlayıp, demir eksikliğine ve kansızlığa karşı etkili olduğu görülmüştür. Eklemler üzerindeki iltihaplanma ve kireçlenmeler sonucunda oluşan diz ve eklem ağrıları üzerinde iyileştirici etkileri vardır.
Ayrıca kuşburnu çayını, vücuttaki kalojen seviyesini artırarak yaşlanma belirtilerini geciktirdiği, cildi nemlendirdiği, ciltteki izlerin ve lekelerin görünümünü azalttığı da bilinmektedir. Katarakt gibi göz hastalıklarında koruyucu etkilere sahiptir.
Kuşburnu çayı aç karna içildiğinde mide asit düzeyini dengeler, ülser gastrit, gaz, şişkinlik gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir role sahiptir.
Yapılan araştırmalara göre kuşburnu çayı kan basıncını dengelemeye de yardımcı olur. Yine diyabet hastaları için de insülin hormonunun salgılanma sorunlarında da dengeleyicidir. Kalp krizi ve kandaki pıhtılaşma, kan damarlarındaki iltihaplanma gibi rahatsızlıklarda iyileştiricidir.
Kadınlar için adet söktürücü özelliği vardır. Adet döneminde meydana gelen sancılarını azaltır. Rahatlatıcı etkisi ile strese iyi gelir. Vücuda zindelik ve enerji verir. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Kuşburnu Çayının Yan Etkileri Nelerdir? Kimler İçmemelidir?
Kuşburnu çayının bilinen bir zararı olmamakla beraber, bazı bünyelerde çeşitli yan etkiler gösterebilir. Örneğin, kuşburnu çayının kanın pıhtılaşmasını engellediği için vücutta oluşabilecek kanamaların şiddetlenmesine neden olabilir. Cildine nemlendirici kullananların kuşburnu çayı tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Ayrıca yatmadan önce tüketildiğinde idrara çıkma sıklığı yüzünden uyku kalitenizi düşürebilir.
Kuşburnu çayı, tip 2 diyabet ilaçları ile reaksiyona girebilmektedir.
Bazı alerjik rahatsızlıkları olan bünyelerde ishal, kramp, mide bulantısı, şişkinlik gibi durumlara sebep olabilir. Vücutta kaşıntı, döküntü ve nefes almada zorlanma gibi problemler oluşturabilir. Bu gibi durumlarda çayı tüketmeye devam etmemeniz ve doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Bir Çaydır? Başka Nasıl Yapılır?
Kuşburnu, hafif ekşi ve mayhoş bir tada sahiptir. Çayı demlendiğinde kırmızı bir renk alır.
Kuşburnu çayını kurutulmuş kuşburnu ile yapabileceğiniz gibi taze kuşburnu kullanarak da yapabilirsiniz. Taze kuşburnu çayını da aynı şekilde 10-15 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde kaynatıp, kaynattıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirip, sıcak olarak içebilirsiniz. Taze ya da kuru kuşburnu çayı yaparken, çayın içine kuşburnu yapraklarını da katabilirsiniz. Yine kabuk tarçın, yaş ya da kuru elma da içine ekleyip, lezzetlendirebilirsiniz.
Kuşburnu meyvesini, diğer bitki çaylarını yaparken de kullanabilirsiniz. Özellikle ıhlamur çayı demlerken içine bir kaç tane kuşburnu meyvesi atabilirsiniz. Hem lezzet hem de güzel bir renk verecektir.
Kuşburnu Çayı Ne Zaman İçilir? Günde Kaç Kere İçilir?
Kuşburnu çayı günde en fazla 2 defa içilmelidir. Soğuduğunda C vitamini seviyesi düşeceğinden dolayı sıcak tüketilmesi önerilir. Yemeklerden yarım saat sonra kuşburnu çayının içilmesi halinde vücuttaki C vitamini ihtiyacını tek başına karşılayabilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
Kuşburnu Çayı Aç Karnına İçilir Mi?
Kuşburnu çayının mide asidini düzenleyici etkisi vardır. Aç karına içildiğinde ülser, gastrit, şişkinlik gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı faydası olduğu görülmüştür.
Kuşburnu Çayı Zayıflatır Mı?
Yapılan araştırmalar sonucunda, kuşburnu özünün obeziteyi önlemek ve iç organlardaki yağı azaltmak için faydalı olduğu tespit edilmiştir. Bu özelliği kilo vermenizde direk olmasa da dolaylı yoldan katkı sağlayacaktır.
Kuşburnu Çayını Emziren Anneler ve Hamileler İçebilir mi?
Hamilelik dönemin özel durumlar söz konusu olabileceği için, mutlaka doktorunuza danışarak ilerlemelisiniz. Genel olarak değerlendirmek gerekirse günde 2 fincandan fazla içilmediği sürece hamileler için herhangi bir bilinen yan etkisi yoktur. Sadece kabızlık sorunu yaşayan hamilelerin içmemesi önerilir. Fakat içilecek kuşburnu çayı içerisinde katkı maddesi ve koruyucu maddeler bulunmamalıdır. Şeker ilave edilmemelidir.
Kuşburnu Çayı Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 15 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik kuşburnu çayı içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?