Bozuk Yoğurt Yenirse Ne Olur?

Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesi Nasıl Olur? Belirtileri Nedir?

İçerik Listesi :

  • 3 Basit Yöntem İle Bozulmuş Yoğurt Nasıl Anlaşılır?
  • Bozuk Yoğurt Zehirler Mi?
  • Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
  • Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?
  • Yoğurt Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Bozuk Yoğurt Zehirlenmesi

Yoğurt çok fazla bekletilmeye gelmeyen bir gıdadır. Durdukça, bekledikçe hem lezzetini hem de faydalı içeriğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Bu yüzden ne kadar çabuk tüketilirse o kadar iyidir. Hem bozulma riski azalır hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olur.

Yoğurdun bozulma sebebinin temelinde 2 neden yatar. Ya iyi mayalanmamıştır ya da iyi muhafaza edilememiştir. Soğuk zinciri bozulmuşsa, kapağı açılmışsa, hava almışsa, ısı değişimine maruz kalmışsa yoğurt bozulmaya başlamış demektir. Bu etkenler bazen direk göz ile görülebilir sonuçlar ortaya çıkartır, kimileri de maalesef ancak yedikten sonra anlaşılır.

Bozuk yoğurdu tüketmeden önce fark etmek çok önemlidir. Bunu yapabilmek için 3 basit yol vardır. Tadı, rengi ve son kullanma tarihi ilk bakılması gereken yerlerin başındadır.

3 Basit Yöntem İle Bozulmuş Yoğurt Nasıl Anlaşılır?

Tadından Direk Anlamak Mümkün!

Tek başına yeterli olmasada ekşimeye başlaması ilk işaretlerden birisidir. Eğer ekşimtrak tadının yanında keskin, genzi yakan bir durum da söz konusu ise bozulmuş olabilir.

Rengi Değişmiş mi Kontrol Et!

Eğer yoğurdun rengi değişmiş hatta yer yer de küflenmeler görüyorsanız, yoğurdunuz bozulmuş demektir. Küfünü atın, kalanını tüketmeyi denemeyin. Çünkü küflenme içten içe devam eder.

Özellikle yoğurt, krema gibi gıda ürünlerde küflenme varsa, o bölgeyi çıkartıp alsanız bile o gıdayı asla tüketmemelisiniz.

Son Kullanma Tarihi Geçmişse Riske Girmeye Değmez!

Süt ürünlerinde son kullanma tarihi geçmiş ise sakın tüketip, sağlığınızı riske atmayın. Ürünü başından beri kendi buzdolabınızda tutmuyorsanız, soğuk zinciri bozulmuş ve son kullanma tarihi yaklaşmaya başladığında çok bozulmuş olabilir.

Ama eğer ürünü uzun süre kendiniz muhafaza ediyorsanız ve son kullanma tarihi üzerinden çok geçmemişse, renk, koku ve tadını kontrol edip, tüketip tüketmemeye karar verebilirsiniz.

Bozuk Yoğurt Zehirler Mi?

Bozuk yoğurt gıda zehirlenmesine neden olabilir. Zehirlenme ekseriyetle bozuk yoğurt tüketildikten sonraki ilk 1 saat ila 24 saat arasında kendini göstermeye başlar. Bu süre kimi insanlarda daha erken kimilerinde daha geçtir.

Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Birçok gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bozuk yoğurt zehirlenmesinde de ortaya çıkan ilk semptomlar karın ağrısı, kramp, kusma, gevşek dışkı, ateş olmaktadır.

Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?

Bozuk yoğurt zehirlemesi olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı, özellikle semptomlar ağır ve uzun solukluysa doktora gitme aksatılmamalıdır.

Özellikle ishal halinde vücut aşırı derecede sıvı kaybetmektedir. Bu nedenle de sık sık sıvı takviyesi alınmalıdır. Kişi bulantı ve kusma nedeniyle sıvı alamıyor ise damar yoluyla sıvı verilmelidir. İshal geçene kadar besin zehirlenmelerinde hastanın beslenmesine özen gösterilmeli, az yağlı ve posalı yiyecekler tüketilerek ishal yavaşlatılmaya çalışılmalıdır.

Özellikle yaşlılarda, kronik rahatsızlığı olanlarda ya da çocuklarda ishal tehlike art edebilmektedir. Sıvı kaybı yaşamamaya çalışılmalı, ilk belirtiler görüldüğü zaman bir sağlık merkezine ya da doktora başvurulmalıdır.

Yoğurt zehirlenmelerine karşın bol miktarda su ve yağsız sıvı tüketilmelidir. İshal ve kusma sebebiyle kaybedilen sıvının yerine konulması büyük önem arz eder. Az miktardaki kusma vakalarında bulantı önleyici haplar da tercih edilebilir.

Yoğurt Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Yoğurt zehirlenmelerine karşılık muz bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin azaltılmasına yardımcı olur. Yumuşak bir dokuya sahip olması vesilesiyle daha çabuk sindirilebilir ve püre yapıldığı takdirde sindirimi daha da kolaylaşır.

Bal yoğurt zehirlenmelerinde bir diğer etkendir. Balın antibakteriyel olması nedeniyle gıda zehirlenmesi sonucunda bal mideyi son derece rahatlatacaktır. Zehirlenme belirtileri sonrasında günde üç kez birer çay kaşığı kadar alınabilir. Hatta limon suyuyla bitki çayı formunda tüketilebilir.

Yoğurt zehirlenmelerine karşı en etkin yöntemlerden birisi sarımsaktır. Bir çay bardağı su ile birkaç diş sarımsak kaynatılıp suyu içilebilir. Böylece mikropları anında yok edecektir.

Sarımsak çayına benzer şekilde bir tutam fesleğen de çay gibi demlenebilir. 1 tatlı kaşığı bal ile tüketilebilir.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.