Yoğurt sofraların en özel lezzetlerinden birisidir ve insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Zengin probiyotik etkisiyle insan vücudu ve bağırsakları için vazgeçilmez bir değere sahiptir. Bu nedenle de bebeklikten yaşlılığa kadar her dönemde tüketilmekte, tüketilmesi gerekmektedir. Fakat her zaman taze yoğurda erişilemeyebilir ve bozuk yoğurt insan sağlığı açısından çeşitli sorunlara neden olabilir.
Bozuk Yoğurt Nasıl Anlaşılır? (3 Basit Anlama Yöntemi)
Bozuk yoğurt ise üç basit yöntemle kolayca anlaşılır. Bu yöntemler ve detayları şöyle sıralanabilir :
1 - Tadı :Tat yoğurdun bozuk olup olmadığı anlamanın ilk yolu olsa da tek başına yeterli değildir. Uygun sıcaklıkta saklanmadığında zamanla ekşimeye başlar. Bu bozulma belirtisi değildir. Ancak tadı hem ekşi hem de keskin ve alkollü ise bozulmaya başladığına işarettir.
2 - Rengi:Eğer yoğurdun ilk zamanki rengi ile şimdiki rengi farklıysa bozulmuş olabilir. Daha ileri seviyedeki renk değişimlerinde yoğurt üzerinde küflenme başlayabilmektedir.
3 - Son Tüketim Tarihi : Satın alınan yoğurtlarda son tüketim tarihi bozuk olup olmadığı konusunda fikir verecektir.
Yoğurt Neden Bozulur?
Yoğurdun bozulma nedenleri yoğurt türüne göre farklılık gösterir. Hazır yoğurtların bozulmasının en yaygın nedeni ambalajların iyi kapatılmamasıdır. Eğer hazır yoğurdun ambalajı iyi kapatılmazsa yoğurt hava alır. Hava, gıdalar için hiç de iyi bir durum değildir ve yoğurdun da kısa sürede bozulmasına neden olur.
Ev yapımı yoğurdun bozulma nedenlerinin başında mayalama işleminin doğru yapılmaması gelir. Eğer doğru maya kullanılmaz ve mayalama işlemi doğru yapılmazsa yoğurt ilk andan itibaren iyi olmaz ve bozuk olarak ortaya çıkar.
Ayrıca yoğurdun bozulma nedenlerinden birisi zamanında tüketmemektir. Her gıdanın bir son tüketim tarihi vardır ve yoğurt gibi süt ürünleri söz konusu olduğunda son tüketim tarihi hem oldukça kısadır hem de büyük önem taşır. Mutlaka son tüketim tarihine kadar yoğurdun tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde bozulma başlar.
Yoğurt, serin ve soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Doğru ortam ve koşullarda muhafaza edilmemesi yoğurdun bozulmasına en büyük etkenlerden birisidir. Bütün süt ürünleri gibi yoğurt da oda sıcaklığında, daha sıcak ortamlarda ve doğrudan ışık alan ortamlarda uzun süre tutulmamalıdır. Aksi takdirde bozulur.
Yoğurt Kaç Günde Bozulur?
Ev yapımı yoğurtlar doğal ve katkısız oldukları için sağlık açısından daha uygundur. Fakat katkı maddesi olmaması bozulma süresini kısaltmaktadır. Ev yapımı yoğurtlar 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda yoğurt besin değerini kaybetmeye başlayacağı gibi 5 – 6 gün sonunda bozulmaya başlayabilir. Mutlaka kabın kapağı iyice kapatılmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Kullanım esnasında dışarda fazla tutulmamalı, servis edildikten hemen sonra dolaba konulmalıdır.
Paketlenmiş hazır yoğurtların üzerinde son tüketim tarihleri yazar. Bu tarihler geçmişse artık yoğurt bakteri üretmeye başlamış olabilir. Son tüketim tarihi geçmemiş dahi olsa hazır yoğurtlar paketleri açıldıktan sonra 4 – 5 gün içinde tüketilmelidir. Çoğu kez bu süre zarfında yoğurtlar suya kesmeye, tatları kaybolmaya ve bozulmaya başlar.
Yoğurdun Bozulmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?
Yoğurt çabuk bozulan bir gıdadır. Bu nedenle ne kadar hızlı tüketilirse besin değeri ve tazeliği o kadar yüksek olacaktır. Mayalı bir ürün olması nedeniyle birkaç gün içerisinde yoğurt ekşimeye başlayabilir. Özellikle de ev yoğurtları hazır yoğurtlara nazaran çok daha kısa ömürlüdür ve daha kısa sürede bozulmaya başlayabilir.
Yoğurdun saklama koşulları bozulmada ana etkenlerden birisi olduğunda mutlaka iyi şartlarda saklanmalıdır. Böylece yoğurdun ekşime ve bozulma süresi uzatılabilmektedir. Yoğurt marketten alınıyorsa ilk dikkat edilmesi gereken son tüketim tarihidir. Son tüketim tarihi geçmiş ya da çok yaklaşmış ürünler satın alınmamalıdır. Fakat yoğurt evde yapılıyorsa bunun son tüketim tarihini sahibi takip etmelidir. Ev yapımı yoğurtlarda saklama şekli bozulmada en temel etkenlerden birisidir ve mutlaka saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
Evde yoğurt mayalanırken kullanılan kabın cam olmasına özen gösterilmelidir. Cam kaplar yoğurdun su salgılamasına neden olarak yoğurdun daha sağlıklı olmasına vesile olacaktır. Bir yoğurdun su salması, suya kesmesi bozulduğu manasına gelmez. Üstelik yoğurt suyu B vitamini açısından son derece zengin olur ve insan sağlığına pek çok katkı sağlar.
Yoğurt çok bekletilmeye gelmeyen bir gıdadır. Ne kadar çabuk tüketilirse sağlığa faydası ve lezzeti o kadar yüksek olur. Mutlaka serin yerde muhafaza edilmelidir ve buzdolabında tutulmalıdır. Buzdolabında muhafaza edilecek yoğurdun ağzı sıkıca kapatılmalı, hava almasına engel olunmalıdır. Isı değişimine olabildiğince az maruz bırakılmalıdır.
Bozuk Yoğurt Yenirse Ne Olur?
Bozuk yoğurt yenilirse gıda zehirlenmesine yol açar. Yaygın olarak karın ağrısı, kramp, kusma, gevşek dışkı, ateş görülür. Zehirlenme belirtileri genellikle ilk 1 saat ila 24 saat arasında kendini göstermeye başlar. Bu süre kimi insanlarda daha erken kimilerinde daha geçtir. Bu belirtiler ile karşılaşıldığında bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?