Balığın lezzetli ve sağlıklı kalabilmesi için mutlaka doğru koşullarda saklanması gerekir. Doğru tekniklerle saklanmadığı zaman balıklar kısa sürede kokmaya, bozulmaya başlayacak ve bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecektir.
Bu yüzden aldığınız balığın taze olup olmadığını bilmek çok önemlidir. Eskilerin bir deyişi vardır. Ya balığı tanıyacaksınız, ya da balıkçıyı.
8 Ayrı Yol İle Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?
Balık kolay bozulabilen, bozulduktan sonra sıkça zehirlenmelere yol açabilen bir besindir. Bu yüzden balığı satın alırken bozuk olup olmadığını anlayabilmek önemlidir.
Her Zaman Önce Kokla!
Taze balık deniz kokar fakat bozuk balık ekşimtrak kokar. Ağır bir kokusu vardır. Koku bozulmaya başladığının ilk işaretlerinden biridir.
Gözleri Canlı Ve Parlak Olmalı!
Taze balığın gözleri canlı ve parlak olur. Bayat balık solgun bakar. Göz çevresinde kanlanmalar başlar. Göz bebekleri içe doğru çöker.
Parmağınla Bastırdığında Sert Olmalı!
Taze balık serttir. Fakat bozuk balık yumuşaktır. Parmağınızla orta kısmına bastırın. Eğer bastırdığınız yer sert ve bir süre sonra eski haline geliyorsa o balık tazedir ama eski haline dönmüyorsa bayatlamış demektir.
Derisini Kontrol Et! Pulları Dökülmesin!
Taze balığın pulları derisinden kolay ayrılmaz fakat balık bayatladıkça pullar çok daha kolay dökülür. Taze balığın pulları parlak iken, bayat balığın pulları daha mat olur.
Parlak Görünmeyen Balık Bayattır!
Taze balığın hem gözleri hem pulları hem de kendi ışıl ışıl olmalı. Gözleri parlak, pulları ve derisi mat olan balık bayat balıktır. Sık sık renk geçişleri olan ve solgun renkteki balıklar genelde bayattır.
Solungaçlar Size Tam Olarak Bilgi Verir!
Taze balığın solungaçları kıpkırmızı olur. Genelde de kapalı bir biçimde durur.
Taze Balık Dimdik, Dipdiri Olmalı!
Taze balık dimdik durur, dipdiri durur. Bazen hafif ay şeklini alır. Bu da tazeliğe işarettir. Fakat bozuk balık esnek şekilde durur. Yumuşaktır.
Karnı Şiş Mi Kontrol Et!
Bayat balığın iç organları da bozulmuştur. Bozulan iç organlar şişer. Bu da balığın karnını şişirir. Hatta bazen o kadar şişer ki balığın karın kısmından dışarı dışkısı çıkar. Taze balığın karnı düz ve tertemizdir.
Bozuk Balık Zehirler Mi?
Bozuk balık çok hızlı bir şekilde zehirleyen besinlerin başında gelir. 2-3 saat içerisinde ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. 2-3 günden 1 haftaya kadar da bu belirtiler sürebilir.
Bozuk Balık Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Bozuk Balık Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?
Bozuk ve bayat balık tüketildiğinde ve belirtiler ortaya çıktığında vücuttan atmanın en kolay yolu kusmaktır. Kusma gerçekleşmez ve belirtilerin şiddeti artarsa en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Her vücut farklı semptomlar gösterebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Balık zehirlenmesi durumlarında yapılacak diğer ön müdahale yöntemlerinden birisi de bolca sıvı tüketilmesidir. Tercih bolca su tüketin. Hatta limonlu su size daha iyi gelecektir. Limonlu su midenizin temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Balık zehirlenmesi yaşandığında mideyi rahatlatması bakımından muz da başvurabileceğiniz en doğru gıdalardan birisidir. Muz karın ağrısını hafifletir, ishali durdurmaya yardımcı olur.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?