Mantar çok farklı biçimlerde tüketilebilir. Şapkalı taze mantarlar, kurutulmuş mantarlar ve konserve mantarlar zaman zaman çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Bozuk mantarı yemenin sonucunda mantar zehirlenmesi olabilmektedir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmeleri çok daha artabilmektedir.
4 Basit Yöntem İle Bozulmuş Mantar Nasıl Anlaşılır?
Bozulmuş mantarı tüketmeden önce anlayabilmek çok önemlidir. Bunu anlamanın 4 basit yolu vardır. Görünüme, rengine, dokusuna, kokusuna bakmak yeterlidir.
Bunlardan ilki görünümüne bakmaktır. Mantarda pörsüme ve büzüşmeler varsa, şapkası ya da sapı kurumuş ise o mantar muhtemelen bozulmuştur. Bir diğer bakılması gereken nokta da rengidir. Eğer mantarının üzerinde çürük, kahverengi ve siyah noktalar varsa ve rengi değişmeye başlamış ise dikkat etmeniz gerekir. Üçüncü bakılması gereken nokta da dokusudur. Mantar sağlam ve diri olmalıdır. Yapışkan bir dokuya sahip ise bozulmaya başladığı kesindir. Son bakmanız gereken noktada kokusudur. Bozuk mantarda amonyak gibi ekşi ve keskin bir koku olur.
Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Mantar zehirlenmesinin etkileri kimi mantarlarda ve kişilerde 2 saat sonra, kimi mantar ve kişilerdeyse 6 saat sonra kendini gösterebilir. Bozuk mantar yenildikten 2 saat sonra sersemlik, uykuya meyil, bulanık görme, tansiyon düşmesi, nabız artışı, boyun ve yüzde kızarma, ağızda metal tadı, terleme, kusma, mide bulantısı görülebilmektedir.
Yenildikten 6 saat sonra gelişebilecek zehirlenme belirtileriyse bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, kas ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı biçimde gelişebilmektedir. Sonuçları koma ve ölüm dahi olabilmektedir.
Mantar Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?
Bozuk mantar yenildikten sonra ortaya çıkan zehirlenme belirtileri yeme hikayesiyle ve zehirlenme bulgularıyla birlikte değerlendirilir. Uzman kişilerin yenen mantarı değerlendirmesi sonucunda da zehirlenme teşhisi konulabilir. Ciddi sonuçlar doğurabildiğinden belirtilerden herhangi bir belirti varsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmektir.
Mantar zehirlenmelerinden sonra 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma merkezine ulaşılabilir. Tedaviler daha çok zehirlenme bulgularına yönelik yapılır. Fakat antidot (panzehir) temin edilerek kullanılabilir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?