Bozuk yumurta yenirse ortaya çıkabilecek sorunların başında gıda zehirlenmesi gelir. Yumurta zehirlenmesi olarak adlandırılan bu durum aynı zamanda tarihi geçmiş, pişirildikten sonra uzun zaman bekletilmiş yumurtaların tüketilmesi halinde de ortaya çıkabilir.
5 Basit Yol İle Bozuk Yumurta Nasıl Anlaşılır?
Bozulmuş ya da bayatlamamış yumurtayı daha henüz kullanmadan anlamak önemlidir. Bunu anlayabilmek için 5 farklı noktaya bakmanız yeterlidir. Sesi, kokusu, rengi, dokusu ve ağırlığı size yumurtanın bozuk olup olmadığını anlamanız için gerekli ipuçlarını verecektir.
Bayat yumurta suda batmaz, suyun üstüne çıkar. Yumurtayı salladığınızda cıvık sesler duymamalısınız. Kırdığınızda sarısının hemen dağılmaması gerekir. Yumurta akı yeşilimsi ya da pembemsi olmamalı, sarısı da siyah ya da yeşil tonlarında olmamalıdır. Ve yumurtayı kırdığınızda kötü kokmamalıdır.
Bozuk Yumurta Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Yumurta zehirlenmesinde normal gıda zehirlenmesinde ortaya çıkan bütün semptomlar kendini gösterebilir. Fakat kendine has belirtiler de vardır. Hemen bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gereken belirtilerin başında halsizlik gelir. Vücut devamlı dinlenme isteği duyar ve etkinliklere karşı isteksizlik oluşur.
Karın ağrısı, vücuda kramp girmesi, mide bulantısı, iştah kaybı ve ishal yumurta zehirlenmelerinde diğer belirtilerdir. Bütün bu belirtilerin şiddetine bakılmadan en acil biçimde tedbir alınmalıdır.
Yumurta Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?
Zehirlenme şüphesiyle sağlık kurumuna müracaat edildiğinde doktor hastaya kusma, bulantı, ishal, karın ağrısı şikayetleri olup olmadığını sorar. Bunlardan birisi ya da birkaçı varsa tanıyı netleştirmek için kan testi, dışkı örneği ve parazit muayenesi yapılır.
Yumurta zehirlenmesinde belirtilere ve test sonuçlarına göre doktor birkaç gün istirahat edilmesini söyleyebileceği gibi farklı tedavi yöntemlerine de başvurabilir. Serum tedavisi, ilaç tedavisi, mide yıkanması, dinlenme başlıca tedavi çeşitleridir.
Yumurta Zehirlenmesi Tehlikeli Midir?
Yumurta zehirlenmesi sonucu ölüme kadar gidebilen bir süreçtir. Eğer tedavi edilmezse kramp girmeleri devamlı hale gelebilir. İshal devamlı olup bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir.
Midede mide delinmesi, mide asidinin mide duvarını eritmesi gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bakteri sayıları hızla artarak vücutta her çeşit bakteriye rastlanılabilir. Yüksek ateş ile birlikte buna bağlı sonuçlar baş gösterebilir.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Vücudun dinç kalması adına uyumaya çalışılmalıdır.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?