Bozuk Salça Yenirse Ne Olur?

Bozulmuş Salça Zehirlenmesi Nasıl Olur? Belirtileri Nedir?

İçerik Listesi :

  • 3 Basit Yöntem İle Bozulmuş Salça Nasıl Anlaşılır?
  • Küflenmiş Salça Yenilebilir Mi? Zehirler Mi?
  • Bozuk Salça Yenirse Ne Olur?
  • Bozuk Salça Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bozuk Salça Zehirlenmesi

Salça yemeklerde en sık kullandığımız malzemelerin başında gelir. Yemeklere hem renk hem lezzet hem de kıvam vermek için kullanılan bu ürün eğer bozuksa hem yemeğinizin hem de sizin tadınızı kaçırabilir.

3 Basit Yöntem İle Bozulmuş Salça Nasıl Anlaşılır?

Bu yüzden henüz kullanmadan salçanın bozuk olup olmadığını anlamak elzemdir. Bunu anlamanın 3 basit yolu vardır. Görünümüne, kokusuna ve tadına bakarak salçanın bozulup bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz.

Eğer salçanın üzerinde küf oluşmaya başladı ise salçanızı iyi muhafaza edemediniz demektir. Küf tek başına bozulduğunu işaret etmez fakat eğer küf ile beraber üzerinde koyu bir su oluşmuşsa ve kabarcıklarda oluşmuşsa salçanız büyük ihtimalle bozulmuştur. Hatta üzerinde sarımtırak renkli bir katman görüyorsanız sakın o salçayı kullanmayın.

Bir kontrol etmeniz gereken nokta da kokusudur. Yakından kokladığınızda ekşi ve kötü bir koku alıyorsanız salçanız çoktan bozulmuştur.

Görünümü ve kokusuna bakarak salçanın bozulup bozulmadığından tam emin olmadıysanız, salçadan küçük bir miktar alıp, tadını kontrol edebilirsiniz. Tat kontrolü, salçanın bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yoludur. Tadı eğer kötü ise yapacağınız herhangi bir şeyde o salçayı kullanmanın hiç bir anlamı yoktur.

Küflenmiş Salça Yenilebilir Mi? Zehirler Mi?

Salçayla alakalı en çok karşılaşılan olumsuzluk küflenmedir. Çoğu zaman küflenme bozulma ile karıştırılır. Fakat salçanın küflenmesi daima bozulduğu manasına gelmez. Eğer salça bozulmamış, sadece küflenmişse yenilebilir.

Küflü salçanın üzerindeki küfü alınıp altından yenilebilir. Fakat küflü halde yenilirse karın ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kişinin metabolizmasına, yenme oranına göre belirtilerin şiddeti farklılık gösterebilir.

Salçanın küflenmesini engellemek için kuru ve soğuk ortamda saklanmalıdır. Ağzı açılmış salçalarda çok sık karşılaşılan küflenmeyi engellemek için hava ile teması kesilmelidir. Kapakları sıkıca kapatılmalıdır. Teneke kaplar yerine cam kavanozlarda saklanmalıdır.

Bozuk Salça Yenirse Ne Olur?

Bütün bozuk yiyecekler gibi bozuk salça tüketildiğinde de birtakım semptomlar meydana gelebilir. Bozuk salçanın neden olacağı gıda zehirlenmesinin semptomları salçanın ne kadar uzun sürede bozuk olduğuyla doğru orantılıdır.

Bozuk Salça Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Ayrıca bozuk salçanın tüketim miktarı da önemli bir detaydır. Bir çay kaşığı ve daha fazla bozulmuş salça tüketilirse baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Gıda zehirlenmelerinin etkisi kişiye göre de değişebilir. Bu nedenle kesinlikle hafife alınmamalı, en kısa sürede bir sağlık kurumuna müracaat edilmelidir. Eğer kişi salçadan zehirlendiğini düşünürse doktorlara belirterek az bir numune vererek zehirlenmeye neden olan özelliğin tespitini kolaylaştırabilir.

Eğer kırsal bir alandasanız ve sağlık kuruluşlarına ulaşımda zorluk yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden Ulusal Zehir Danışma Merkezini (UZEM) 114 nolu telefondan arayıp, bilgi alabilirsiniz.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.