Bozulmuş Kıyma Tüketilirse Ne Olur?

Bozulmuş Kıyma Zehirlenmesi Nasıl Olur? Belirtileri Nedir?

İçerik Listesi :

  • 4 Basit Yol İle Bozulan Kıyma Nasıl Anlaşılır?
  • Bozuk Kıyma Zehirler Mi?
  • Kıyma Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
  • Kıyma Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Ne Yapmak Gerekir?
  • Kıyma Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?

Bozulmuş Kıyma Zehirlenmesi

Gıda ürünlerinin taze tüketilmesi sadece lezzetini değil, sağlıklı olup olmamasını da etkiler. Özellikle et ve et ürünleri söz konusu olduğunda bozulmuş olup olmadığına çok daha fazla dikkat edilmelidir.

4 Basit Yol İle Bozulan Kıyma Nasıl Anlaşılır?

Kıyma en sık tükettiğimiz gıdaların başında gelir. Bazen kasaptan ya da marketten taze olarak alıp tüketiriz. Bazen aldıktan sonra bir süre dolapta bekletip, tüketiriz. Bazen de dondurulmuş halde olan kıymayı çıkarır, çözdürür tüketiriz. Fakat nereden ve nasıl almış olursak olalım, kıymayı kullanmadan önce aşağıdaki kontrolleri hızlıca yapmamız gerekir.

Kıymanın Rengine Bakın!

Taze kıyma parlak kırmızı renkte olmalıdır. Bekledikçe kırmızıdan griye doğru döner. Fakat girileşmiş ise hemen bozulmuştur olarak düşünmeyin. Buzdolabında havasız kaldığında da rengi griye döner. Ama eğer rengi iyice solmuş ve hafif morarmalar da görmeye başlamışsınız, büyük olasılıkla kıymanız bozulmaya başlamıştır.

Elinizle Kıvamını Kontrol Edin!

Eğer kıymanız yapış yapış olmaya başlamışsa maalesef o kıyma bozulmuştur. Taze kıyma sıktığınızda parçalanır ve biraz daha sert ve dolgun bir kıvamdadır. Elinizde asla yapışkan bir doku bırakmaz.

Kokusu Kendini Mutlaka Ele Verir!

Bozulmuş kıymada ağır bir koku olur. Hafif ekşimtırak, kokladığınızda sizi rahatsız eden bir koku alıyorsanız, kıymanız bozulmuştur. Hem taze hem de pişmiş kıymada aynı keskin koku olur.

Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin!

Her zaman son kullanma tarihini kontrol edin. Eğer dondurucuda sakladıysanız bile son kullanma tarihi üzerinden 1 yıldan fazla geçmiş ise, o kıymayı kullanmaya çalışın. Her ne kadar görünüşü ve kokusu normal gibi gözükse de içten içe artık bozulmaya başlamış olabilir.

Bozuk Kıyma Zehirler Mi?

Bozuk bir çok gıda ürünü gibi bozuk kıymayı da tüketmek zehirler. Bozulmuş kıyma patojenik bakteriler içerebileceğinden gıda kaynaklı hastalıklara sebebiyet verebilir.

Kıyma Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bozuk kıyma tüketildikten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bozuk kıyma tüketildi ise bu durumda yüksek ateş, kusma, mide krampları ya da kanlı ishal belirtileri ortaya çıkabilir. Kanlı seyreden ishal belirtiler arasında en ciddi olanıdır.

Kıyma Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Çiğ ya da kavrulmuş kıymayı her zaman uygun koşullarda saklayın. Dondurulmuş kıymayı çözdürüyorsanız yine bu koşullara dikkat edin. Bozulup bozulmadığına dair tereddüttünüz varsa o kıymayı tüketmekten kaçının.

Hastalığa sebebiyet veren mikroorganizmalar oda sıcaklığında uzun süre bekleyen gıdalarda hızlıca çoğalabilir. Bozulmuş kıyma gibi gıdalarda bu daha rahat gözlemlenebilir.

Bozulmuş kıymada en sık rastlanan zararlı bakteriler arasında Shiga toksin ve Salmonella üreten E. Coli (STEC)’dir. Bu bakteriler enfeksiyon salgınlarına neden olabilir ve belirtileri birkaç günde ortaya çıkabilir. Bakterileri tamamen yok etmek ve zehirlenme risklerini azaltmak içinse 71 derecenin üzerinde bir ısıda iyice pişirilmeli, yarı çiğ vaziyette tüketilmemelidir.

Kıyma Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır?

Bozulmuş kıymadan kaynaklı bir zehirlenme yaşarsanız vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelisiniz.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.