Yazın kış sebzelerini, kışın da yaz sebzelerini taze bir şekilde tüketebilmenin yolu, sebzeleri doğru bir şekilde saklamaktan geçer. Bazı sebzeleri direk doğrayıp, poşetleyip saklayabileceğiniz gibi bazı sebzeleri kısa bir süre haşlayıp, bazı sebzeleri de ön pişirme işlemine tabi tutup saklamak gerekir.
Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın, her sebzenin yine de bozulmadan dayanabileceği bir süre vardır. Peki hangi sebze buzlukta, dondurucuda ne kadar dayanır? Ya da daha uzun dayanması için derin dondurucuda saklamak bu süreyi ne kadar uzatır? En az dayanabilen sebzeden başlayarak tüm sebzelerin dayanma sürelerini ay ay aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
Buzlukta En Kolay Bozulabilen Sebzeler Nelerdir?
Buzlukta en az süre saklanabilecek sebzelerin başında kereviz gelir. Kereviz sadece 1 ay kadar bozulmadan dondurucuda saklanabilir. Kerevizin ardından en az dayanabilen sebzelerin başında karnabahar ve patates gelir. Karnabahar ve patates sadece 2 ay kadar buzlukta saklanabilir. Bu sebzelerin ardından bamya, kuşkonmaz 3 aylık dayanma süresi ile yine en az dayanan sebzelerdendir.
Buzlukta Bozulmadan Uzun Süre Dayanabilen Sebzeler Nelerdir?
Bu sebzenin ardından gelen diğer sebzeler dondurucuda daha uzun süre muhafaza edilebilir. Domates, enginar, taze zencefil, sakız bakla, şalgam ve sarımsak 6 ay kadar bozulmadan dayanır. Bezelye, sultani bezelye, pırasa, pazı ve beyaz lahana 8 ay kadar dondurucuda muhafaza edilebilir.
Ispanak ve kabak ise 9 ay ile bu sebzelerden sonra en çok bozulmadan dayanabilen diğer sebzelerdir. Brokoli, yeşil ve kırmızı biber, bal kabağı, brüksel lahanası ve soğan ise 10 aya kadar dondurucuda saklanabilir.
En uzun süre dayanan sebzelerin başında havuç, salatalık, taze barbunya ve bakla gelir. Bu sebzeler 12 aya kadar dondurucuda bozulmadan dayanabilir. Derin dondurucuda ise bu süreler 2 ay kadar daha artabilir.
Sebzelerin Buzlukta Dayanma Süreleri
1 Ay : Kereviz
2 Ay : Karnabahar, Patates
3 Ay : Bamya, Kuşkonmaz
6 Ay : Domates, Enginar, Sarımsak, Taze Zencefil, Sakız Bakla, Şalgam
8 Ay : Bezelye, Sultani Bezelye, Taze Sarımsak, Pırasa, Pazı, Beyaz Lahana
9 Ay : Ispanak, Kabak
10 Ay : Brokoli, Sivri Biber, Kırmızı Biber, Bal Kabağı, Brüksel Lahanası, Soğan
12 Ay : Havuç, Salatalık, Taze Barbunya, Bakla
Buzluk Kokusu Olmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?
Buzluk kokusunu önlemek için kaliteli buzdolabı poşedi ya da iç içe geçmiş 2 buzdolabı poşeti kullanmanızı öneririz. Her sebzede olmasa da çoğu sebzede çözülmesini beklemeden sebzeyi kullanmak yine oluşabilecek buzluk kokusunun önüne geçmede etkilidir.