Hazırlama | Pişirme | Servis |
5 dakika | 10 dakika | 2 Kişilik |
Sinameki çayı yapımı için; ısıya dayanıklı bir cam ya da porselen bir demlik içine 2 yemek kaşığı kurutulmuş sinameki yaprağı koyun.
Bu ölçü yaklaşık 3-4 gram sinameki yaprağına karşılık gelecektir. Verilen ölçüye sadık kalıp, kullanım dozajını aşmamak önemlidir.
Daha sonra sinamekilerin üzerine 2 su bardağı sıcak su dökün. Kaynattığınız suyu hiç bir zaman bitki yapraklarının üzerine direk dökmeyin. Kaynamış suyu en az 1 dakika dinlendirdikten sonra kullanın.
Ardından daha iyi demlenebilmesi için bir tahta kaşık yardımı ile sinameki çayını karıştırın.
Kaşığı demliğin içinden alıp, demliğin kapağını kapatın. Bu şekilde 10 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Demlenen sinameki çayını süzüp, sıcak olarak bardaklara dökün.
İsteğe göre çayın içine birer çay kaşığı bal koyup, tatlandırabilirsiniz. Fakat sinameki çayının etken maddesini kaybetmemesi için içine asla limon sıkmayın. Zaten limon ile içmesi çok da keyifli bir çay değildir.
Hazırladığınız sinameki çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Sinameki çayını gün içerisinde sabah ya da akşam 1 fincan kadar içebilirsiniz. İçildikten 6 ile 12 saat sonra etkisi görünmeye başlanır. 1 hafta düzenli kullanıldıktan sonra mutlaka içmeye ara verilmedir.
Sinameki çayı, kalsiyum, potasyum, fosfor deposudur. Ayrıca içeriğinde bolca demir, magnezyum, sodyum , çinko, tiamin, riboflavin ve niasin mineralleri de mevcuttur. İçeriğinde barındırdığı onlarca faydalı mineralin yanında A, E, D, B-6 ve K vitaminleri bakımından da çok zengindir. Bu değerli mineral ve vitaminleri sayesinde başta basur ve kabızlık tedavisi olmak üzere iltihaplanmalardan, kemik gelişimine kadar bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Sinameki çayının günlük ideal tüketimi, günde 1 fincandır. Ancak şiddetli kabızlık durumlarında bu miktar en fazla 2 fincana çıkartılabilir. Sinameki çayı içildikten sonra 6 ile 12 saat arasında vücuda olan olumlu etkilerini göstermeye başlar. Bu durumda kabızlık problemlerinde geceleri yatmadan önce içilmesinde fayda vardır. Ayrıca sabah ve akşam aynı saatlerde içilmesi gerekir.
Sinameki üst üste en fazla 1 hafta süre ile içilebilir. 1 hafta sonunda ara verilmelidir. Sinameki çayının belirtilen doz ve sürelerden daha fazla içilmesinin, yararından çok zararının olacağı bilinmelidir.
Sinameki, daha çok çay formunda tüketilen bir bitkidir. Sinameki çayını balla tatlandırarak tüketebilirsiniz. Kullanılmadan önce uzmanlardan bilgi alınması gereken sinameki otu aşırı tüketilmemelidir.
Sinameki çayının içeriğinde yoğun bir şekilde müshil etkisi vardır. Bu özelliği yüzyıllar boyunca kabızlık ve hemoroit tedavisinde kullanılmıştır. Kullanım süresi ve dozunu aşmadığınızda kabızlık sorunu üzerinde iyileştirici özellikleri bulunmaktadır. Fakat bu müshil etkisi fazla kullanım sonucunda ishale dönüp vücudun su kaybetmesine neden olabilir. Sinameki çayının kullanım süre ve dozunun aşılmamasına özellikle dikkat edilmesi gereklidir.
Özellikle kış aylarında, sert ve gergin cilt tiplerinde çatlama, kanama gibi durumlar görülebilir. Böyle durumlarda, sinameki çayının cildi yumuşatıcı özelliği sayesinde kurtulmak mümkündür. Sinameki çayı cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar. Ayrıca cilt üzerinde oluşan leke, sivilce gibi sorunların çözümünde etkilidir.
Sinameki çayının bağırsak ve sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri vardır. Kabızlık, mikrobiyel enfeksiyon hastalıkları, parazit ve mikrop oluşumunu yok eder.
İltihap kurutucu özelliği vardır. Bağırsak kurtlarını vücuttan atmakta yardımcı olur. Ayrıca kabızlıktan kaynaklanan basur rahatsızlıklarında faydalıdır.
Sinameki otunun kemik gelişimi üzerinde faydalı olduğu bilinmektedir. Sinameki otu içerisinde bulunan etken maddeler sayesinde, kemik erimesi hastalığına karşı olumlu etkilere sahiptir. Ama kemik erimesi rahatsızlığı olan kişilerin sinameki çayı kullanımı için muhakkak doktor tavsiyesi alması gerekir.
Stresli bir günün sonunda kendini yorgun ve halsiz hissedenler sinameki çayını içerek rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirler.
Ağrı kesici özelliği sayesinde sinameki çayının kullanılması baş ağrısı, bel ağrısı, sırt ağrısı gibi durumlarda rahatlama sağlar. Antioksidan ve diüretik özelliği sayesinde vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağlar.
Sinameki otunun sıklıkla tüketilmemesi gereklidir. Belli ölçü ve periyotlarla tüketilmesi gereken bir ot türüdür. Ve fazlası zararlıdır.
Her bitki çayının, her insan üzerinde farklı yan etkileri gözlemlenebilir. Sinameki çayı rastgele kullanılabilecek bir bitki değildir. Doktor tavsiyesi dışında tüketilmemelidir. Sinameki çayının, günlük kullanım dozunu aştığınızda önemli yan etkileri vardır. Özellikle ishal olan kişilerin sinameki çayı kullanması kesinlikle önerilmez. İshal, vücutta önemli derecede su ve dolayısıyla enerji kaybına neden olur. Bu durumun olumsuz sonuçlar doğuracağı göz önünde tutulmalıdır.
Ayrıca sinameki çayının fazla kullanımı sonucunda bulantı, kusma, mide ağrısı gibi yan etkiler olabilir. Bağırsak sistemi üzerindeki olumlu etkilerinin yanında fazla tüketimi sonucunda, bağırsakların normal işleyişini bozduğu görülmüştür.
Sinameki çayı kan değerleri üzerinde değişikliklere neden olur. Bu yüzden karaciğer yorgunluğuna, kalp rahatsızlığına ve kas güçsüzlüklerine sebep olabilir. Vücudunda potasyum eksikliği yaşayanlar sinameki çayı kullanmamalıdır. Ülser, apandis gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin sinameki çayı kullanması sakıncalıdır.
Sinameki çayının tüketimi, ishalle birlikte vücutta su kaybına neden olur. Vücutta sıvı alımını artırır. Bu durum ise emziren annelerde halsizliğe ve yorgunluğa neden olabilir. Emziren annelerde mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Kalp ritmini bozabilir. Nabız atışlarını hızlandırır. Bu gibi durumlar hem anne, hem bebeğin sağlığını riske edebileceği için hamilelerin sinameki çayını tüketmesi kesinlikle doğru değildir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 15 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik sinameki çayı içindir.
Afiyet Olsun.