Sardalya Tava Tarifi, Nasıl Yapılır?

Tavada Mısır Unlu Sardalya Kızartması Tarifi

HazırlamaPişirmeServis
15 dakika15 dakika2 Kişilik

Malzemeler :

  • 500 gr sardalya balığı
  • 1/2 su bardağı mısır unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı :

Sardalya tava yapımı için, öncelikle yarım kilo sardalya balığını ayıklayıp, kafalarını kopartın. İsteğe göre balıkları aldığınız yere ayıklatabilirsiniz.

Sardalya balığı pullu bir balık olduğu için musluk altında pulları gidene kadar eliniz ile ovuşturarak, yıkayın. Ardından süzgeç veya kevgir içinde bekleterek suyunun iyice süzülmesini sağlayın.

Diğer tarafta bir kaba yarım su bardağı kadar mısır unu koyun. Üzerine damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, iyice karıştırın.

Suyu süzülen sardalya balıklarını mısır unlu karışımın üzerine koyun. Eliniz ile her tarafını mısır ununa güzelce bulayın.

Daha sonra orta boy bir tavanın tabanına çok hafif zeytinyağı dökün. Ardından balıkları tavanın içine yan yana ve sık sık boşluk bırakmadan aralıksız olarak dizin.

Tavayı ocak üzerine koyun. Balıkların üzerine de biraz zeytinyağı gezdirin. Tavanın kapağını kapatmadan, yüksek ateş üzerinde balıkları 3-4 dakika pişirin. Ardından orta kısık ateş üzerinde balıkların alt kısmı kızarana kadar pişirmeye devam edin. Alt tarafı kızaran balıkların üzerine tavadan biraz daha küçük düz bir tabak ya da bir kapak kapatın.

Balığı ters çevirmeden önce balığın yağını bir bardak ya da bir kase içine süzün. Ardından balığı ters çevirin. Aksi taktirde balığın yağını süzmeden ters çevirirseniz fazla yağı dökülür ve eliniz yanabilir.

Son olarak süzdüğünüz yağı tavaya döküp, yayın.

Ardından balığınızı dikkatli bir şekilde tavaya yerleştirin. Diğer tarafının da güzelce kızarmasını sağlayın.

Hazırladığınız mısır unlu sardalya tavayı servis tabağına alın. Ardından sıcak olarak yanında soğan, roka ve limon ile servis edebilirsiniz.

Sardalya Nasıl Pişirilir?

Sardalya en yaygın olarak mangalda yapılan bir balık türüdür. Mangalda sade ya da asma yaprağına sarılı bir şekilde pişirilir. Bunun haricinde tavası, ızgarası, buğulaması, pilakisi ve kağıt kebabı da oldukça lezzetlidir. Bir diğer yaygın tüketim şeklide tuzlanarak, tuzlu balık şeklinde yenilmesidir.

Sardalya Ne Zaman Yenilir?

Sardalya yaz aylarında da bulunabilen bir balık olsa da en lezzetli olduğu zamanlar genelde Eylül ve Ekim aylarıdır. Bu aylarda havaların soğumasıyla balık iyice yağlanır ve lezzetlenir.

Sardalya Nasıl Bir Balıktır?

Sardalya ülkemizde hamsiyle beraber en popüler balıkların başında gelir. Zengin bir Omega-3 kaynağıdır. Yağ asitleri yönünden zengin olup, ülkenin hem Karadeniz hem Ege hem de Akdeniz kıyılarında çokça tüketilir. Hamsi ile yakın akrabadır. Küçük ince pulları vardır. Su altında elinizle ovuşturduğunuzda kolayca çıkar. Küçük boyutta olduğu zaman kılçığını ayıklamak zordur. Bu şekildeyken kızartıldığında kılçığı ile birlikte yenilebilir. Yağlanıp, büyüdüğünde ise arzu ederseniz kılçığını da çıkartabilirsiniz. Mangalı, ızgarası, buğulaması, pilakisi, tavası ve hatta kağıt kebabı şeklinde de pişirilen oldukça lezzetli bir deniz balığıdır.

Sardalya Tava Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 30 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 15 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik sardalya tava içindir.

Afiyet Olsun.

Sardalya Tava Yanına Ne Gider?

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.