Teriyaki Sos Tarifi, Nasıl Yapılır?

Ev Yapımı Teriyaki Sos Tarifi

HazırlamaPişirmeServis
5 dakika2 dakika2 Kişilik

Malzemeler :

  • 1/2 su bardağı su
  • 5 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Hazırlanışı :

Teriyaki sos yapımı için; bir sos tavası içine yarım su bardağı su dökün. Ardından 2 yemek kaşığı esmer şeker, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı sarımsak tozu ve 1 tatlı kaşığı toz zencefil ekleyin. Esmer şeker yerine bal, sarımsak tozu yerine 1-2 diş rendelenmiş sarımsak, toz zencefil yerine rendelenmiş taze zencefil kullanabilirsiniz. Tarifte kullandığımız su bardağı ölçüsü 200 ml dir.

Daha sonra kaba 4-5 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı nişasta koyun.

Tüm sos malzemelerini çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Sosun kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Eğer daha akışkan bir sos isterseniz çok az nişastayı azaltabilirsiniz. Koyu isterseniz tarifteki nişasta oranı tam gelecektir.

Hazırladığınız teriyaki sos karışımını ocak üzerine alın. Hafifçe koyu bir kıvam alana kadar orta ateş üzerinde sürekli karıştırarak, pişirin. Kaynama noktasına geldikten sonra sosu ocak üzerinden alın.

Hazırladığınız teriyaki sosunu sebze sotelerinde, tavuk ve et yemeklerinde direk harmanlayarak kullanabilirsiniz.

Mangalda ya da fırında yaptığınız tavuk etlerinin yanında da sos olarak kullanabilirsiniz. Eğer sosu saklamak istiyorsanız kapaklı cam kavanoz içine koyup, buzdolabında 10-15 kadar saklayabilirsiniz.

Teriyaki Sos Nerelerde Kullanılır?

Teriyaki sosunu sebze sotelerinde, tavuk ve et yemeklerinde direk harmanlayarak kullanabilirsiniz. Mangalda ya da fırında yaptığınız tavuk ve et yemeklerinin yanında da sos olarak kullanabilirsiniz. Teriyaki sosu, etleri marine etmek için kullanacaksanız içine hiç nişasta eklemeden kullanabilirsiniz.

Teriyaki Sos Nedir?

Teriyaki sos, içerisinde soya sosu, esmer şeker, elma sirkesi, sarımsak ve zencefil olan kıvam vermek içinde nişasta kullanılan hafif tatlı ekşi bir sosdur. Uzak doğu mutfağına ait olan bu sos yemeklere lezzetinin yanı sıra aynı zamanda parlaklık da verir. Orijinal teriyaki sos yapımında zeytinyağı yerine susam yağı, elma sirkesi yerine pirinç sirkesi kullanılır. Eğer bu iki malzemeyi temin edebiliyorsanız, bu sosu bunlarla yapmanızı tavsiye ederiz.

Teriyaki Sos Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 7 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 2 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik teriyaki sos içindir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.