Bozulan Tavuk Eti Nasıl Anlaşılır?

Tavuk Etinin Bozulup Bozulmadığını Anlamanın Yöntemleri

İçerik Listesi :

  • Çiğ Tavuk Etinin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır? (3 Basit Anlama Yöntemi)
  • Donmuş Tavuk Etinin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır? (3 Basit Anlama Yöntemi)
  • Pişmiş Tavuk Etinin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır? (4 Basit Anlama Yöntemi)
  • Tavuk Etinin Bozulmaması İçin Nasıl Saklamak Gerekir?
  • Tavuk Eti Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Bozuk Tavuk Etini Anlama Rehberi

Tavuk eti içerdiği proteinler bakımından son derece besleyicidir ve en çok tüketilen et türlerinden birisidir. Fakat tavuk eti bozulmaya son derece meyillidir ve gıda zehirlenmelerinin birçoğu tavuk etinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle tavuk eti satın alırken ya da evdeki bir tavuk etini kullanmadan önce bozuk olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

Bozuk tavuk etini anlamak için farklı detaylara dikkat edilebilir. Ancak tavuk etinin çiğ, donmuş veya pişmiş hallerine göre bozuk olup olmadığını anlamanın yolları değişebilmektedir.

Çiğ Tavuk Etinin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır? (3 Basit Anlama Yöntemi)

1 - Rengi : Taze çiğ tavuk et tonunda, pembe bir renktedir. Fakat bozulan tavuk eti solgun bir hal alır ve bozulma arttıkça rengi matlaşmaya başlar. Gri renge dönmüş ise artık tüketmek için uygun değildir. Çiğ tavuk eti pişmeye başladığında beyazlaşır. Fakat pişmeye başladığında da beyazlaşmıyor, rengi hala donuksa bozulduğuna işarettir.

2 - Kokusu : Bütün etlerde olduğu gibi tavuk etinde de bozulma olduğunda kokusu değişir. Bozulmaya başlayan veya bozulan tavuk etinin çok ağır bir kokusu vardır. Eğer çiğ tavuk keskin bir koku yaymaya başlamışsa bozulmuştur. Bazen pişirilmeye başlandığında da kokmaya başlayabilir. Bu da aynı sonuca işarettir.

3 - Dokusu : Tavuk eti az da olsa her zaman yapışkan kıvamdadır. Fakat suyla durulandıktan sonra sağlıklı tavuk etinin bu yapışkanlığı gider. Durulandıktan sonra hala balçık hissi varsa bozulmuştur.

Donmuş Tavuk Etinin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır? (3 Basit Anlama Yöntemi)

1 - Buz katmanı : Tavuk eti şokla dondurulduğunda üzerinde buz tabakası bulunmaz. Fakat bozuluş ise tavuğun çevresinde kalın bir buz tabakası meydana gelir.

2 - Don yanığı : Bozulmuş tavuk etinde don yanığı olabilir. Don yanığı beyaz döküntü ya da tavuk üzerinde yağ olmayan bir iz gibi gözükecektir. Etrafında bulunan deriden daha sert olacak ve kabarık şekilde duracaktır. Don yanığı zehirlenme yapmayabilir; fakat tavuk etinin tadını eksiltir.

3 - Rengi : Bozulmuş donmuş tavuk etinin rengi solgun olacaktır. Daha çok pişmiş ya da çiğ tavuğa benzeyecektir. Hafif gri ya da sarımsı olacaktır. Rengi griden daha koyu tondaysa bozulmuş olduğuna işarettir.

Pişmiş Tavuk Etinin Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır? (4 Basit Anlama Yöntemi)

1 - Kokusu : Pişmiş tavuk etinde baharatlar kokuyu bastırabilir. Fakat bozuk tavuk eti çürük yumurtayı andırır bir şekilde kokar. Böyle bir koku mevcutsa o tavuk eti bozulmuştur.

2 - Rengi : Bozulmuş tavuk eti pişirildiğinde rengi beyazdan griye doğru değişmeye başlar. Yemek güvenli değildir.

3 - Küf yapısı : Küf tavuk etinin bozulmuş olduğunun en bariz göstergesidir. Tavuk etinin üzerinde beyaz ya da siyah tüycükler ya da çeşitli canlı organizmalar mevcutsa kesinlikle yenmemelidir.

4 - Tadı : Pişirildiği halde hala tavuk etinin bozulup bozulmadığından tereddüt ediliyorsa bir ısırık alınabilir. Doğrudan yutmak yerine ağızda biraz durdurulup çiğnenip tadı kontrol edilebilir. Değişik, ekşimsi bir tat varsa bozulmuştur.

Çiğ, donmuş ya da pişmiş olması hiç fark etmeksizin bir tavuk eti bozulduysa geri döndürme şansı yoktur. Bu nedenle yukarıda yer verilen belirtilerden birisi ya da birkaçı gözlemleniyorsa o tavuk eti tüketilmemeli, diğer besinleri de bozmaması adına acilen atılmalıdır.

Tavuk Etinin Bozulmaması İçin Nasıl Saklamak Gerekir?

Tavuk etinin bozulmasını engellemek için doğru koşullarda, doğru sürelerde muhafaza etmek gerekir. Bunun için ilk olarak satın alınırken son kullanma tarihine bakılabilir. Son kullanma ya da tüketim tarihi tek başına tavuk etinin bozuk olup olmadığı hakkında fikir vermese de satın alıp almama konusunda netlik kazandırır.

Pişmiş tavuk eti hava ile temas ettiği takdirde çok çabuk bozulabilir. Doğru koşullarda saklanmaması bozulma riskini hızlandırır. Mutlaka hava geçirmeyen kaplarda ya da saklama poşetlerinde tutulması, hava almasının engellenmesi gerekir. Yine streç kağıdı ya da alüminyum folyo ile sarılabilir.

Tavuk etinin muhafaza edildiği yer ile muhafaza süresine dikkat edilmelidir. Buzdolabında çiğ tavuk eti 1-2 günden uzun süre tutulmamalıdır. Pişmiş tavuk eti ise hava almadığı takdirde 3-4 gün buzdolabında durabilir. Dondurucuda saklanan pişmiş tavuk eti 4 ay güvenle tüketilebilir. Çiğ haldeki tavuk etiyse buzlukta 1 yıla kadar saklanabilir.

Buzlukta tutulmuş bir tavuk eti çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır. Tekrar dondurulduğu takdirde bu tavuk eti bakteri yuvası haline gelmiş olabilir.

Tavuk Eti Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Tavuk eti oldukça hassas bir gıda olsa da doğru koşullarda saklandığı takdirde uzun süre muhafaza edilebilir. Dondurucuda saklanacaksa -18 derece civarında bir sıcaklık idealdir. Buzdolabında saklanacaksa 1-2 derece sıcaklık donma noktasının hemen üzerinde uygun olacaktır. Böylece tavuk etinin raf ömrü uzatılabilir ve tazeliği daha uzun süre korunabilir.

Belirtilen sıcaklık değerlerinde pişmiş bir tavuk eti buzdolabında 3 ila 4 gün saklanabilir. Dondurucu bölmesindeyse 2 ila 6 ay arasında saklanabilir. Pişmemiş tavuk eti buzdolabında 1 ila 2 gün tutulabilir. Dondurucuda ise tam halde 1 yıl, parçalanmış halde 9 aya kadar güvenli biçimde saklanarak tüketilebilir.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.