Erik Pestili Tarifi, Nasıl Yapılır?

Kırmızı Erik Pestili Nasıl Yapılır?

HazırlamaPişirmeServis
45 dakika40 dakika5 Tepsi

Malzemeler :

  • 2 kilo kırmızı erik
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı :

Erik pestili yapımı için; öncelikle 2 kilo kırmızı eriği iyice yıkayıp, suyunu süzün. Ardından eriklerin büyüklüklerine göre 3-4 parçaya bölüp, çekirdek kısımlarını çıkartın.

Daha sonra dilimlediğiniz erikleri derin bir tencere içine koyun. Eriklerin üzerine yarım su bardağı toz şeker serpiştirin. Eğer tatlı olsun istiyorsanız şeker miktarını arttırabilirsiniz. Arzu ederseniz hiç şeker katmayıp, şekersiz erik pestili de yapabilirsiniz.

Ardından eriklerin üzerine 1 su bardağı su dökün.

Daha sonra tencereyi ocak üzerine alıp, kapağını kapatın. Erikleri orta kısık ateş üzerinde kaynamaya bırakın.

Kaynadıktan sonra erikleri güzelce karıştırıp, ocağın altını kısın. Erikler iyice yumuşayıp, suyunu bırakana kadar pişirmeye devam edin.

Diğer tarafta derin bir kap üzerine delikli bir süzgeç yerleştirin. Erikleri suyu ile birlikte süzgeç içine dökün.

Büyük bir servis kaşığın arka tarafı ile eriklerin üzerine bastırarak, süzgeçten geçirin. Eriklerin posası kalıncaya kadar bu işleme devam edin.

Daha sonra süzgeçten geçirdiğiniz erik püresini tencere içine koyun.

Diğer tarafta bir kase içine 3 yemek kaşığı nişasta koyun. Nişastanın üzerine 4 yemek kaşığı su döküp, iyice karıştırarak açılmasını sağlayın.

Tencere içine koyduğunuz erik püresini ocak üzerine alın. Hazırladığınız nişastayı erik püresinin üzerine döküp, bir yandan da hızlı bir şekilde karıştırın.

Erikli pestili kaynayana kadar sürekli karıştırarak, pişirin.

Diğer tarafta 5 adet tepsi içine yağlı kağıt serin. Kare ya da dikdörtgen tepsiler tercih ederseniz, kuruduktan sonra pestili daha kolay çıkartırsınız. Tepsilere serdiğiniz yağlı kağıtların üzerine hazırladığınız sıcak pestil harcını bir kepçe yardımı ile kontrollü şekilde azar azar dökün. Ardından bir spatula ya da kaşık yardımı ile her bir tarafı eşit kalınlıkta olacak şekilde yaydırın. Erik pestilini ne kadar ince yayarsanız o kadar kolay ve hızlı kurur fakat çok ince yayarsanız kuruduktan sonra çıkartırken yırtılmalar yaşanabileceği için zorlanırsınız.

Hazırladığınız erik pestillerini güneş gören bir yerde kurumaya bırakın. Güneş gören bir yeriniz yoksa gölgede de kurutabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamın sıcaklığı, nemi ve güneş görüp görmemesi ve tepsiye yaydığınız pestilin kalınlığına göre 2 gün ile 7 gün arasında pestiller tam olarak kurumuş olacaktır. Pestilin kuruyup kurumadığını anlamak için ara ara eliniz ile üzerine dokunup, kıvamının hala yapışkan olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer az da olsa hala yapışkanlık varsa, kurutmaya devam etmelisiniz. Arzu ederseniz pestilleri fırında da kurutabilirsiniz. Bunun için fırını alt üst ayarlı ve fanlı olacak şekilde 70 derecede çalıştırın. Ortalama her bir tepsi 2-3 saat aralığında kuruyacaktır.

Pestiller iyice kuruduktan sonra yağlı kağıt ile birlikte tezgah üzerine alın. Daha kolay kesip pestili çıkartabilmek için öncelikle yağlı kağıdı ortadan ikiye katlayın.

Yağlı kağıdı 3-4 parmak kalınlığında şeritler halinde makas ile kesin.

Kestiğiniz şeritleri açın ve pestilleri yağlı kağıttan yavaşça ayırın. Yağlı kağıttan ayırdığınız pestilleri rulo ya da muska şeklinde sarın. İsteğe göre pestilleri sarma esnasında üzerlerine ince kıyılmış ceviz ya da fıstık serpiştirip, sarabilirsiniz.

Hazırladığınız erik pestilini güneş görmeyen, serin ve kuru yerde saklayabilirsiniz. Özellikle pestili nemden korumalısınız. Çünkü nem pestilin küflenmesine, kokmasına ve bozulmasına yol açabilir.

Pestil Nedir?

Pestil, taze meyvelerin marmelat gibi kaynatılıp, daha sonra da genellikle nişasta ile bağlanıp, ardından kurutulması ile elde edilen sağlıklı bir atıştırmalık lezzettir. Aynı zamanda meyveleri uzun süre saklamanın da bir çeşit yöntemidir. Genellikle yaz aylarında, güneş ışığından da yararlanılarak kolayca kurutulan pestiller, kış boyunca hem enerji almak hem de çay, kahve yanında ikram etmek için tercih edilir.

Hangi Meyvelerden Pestil Yapılır?

Pestil yapımı için hemen hemen tüm mevsim meyveleri kullanılabilir. Ağırlıklı olarak erik ve kayısı pestili yapılır. Bunun yanında üzüm, incir, şeftali ve nektarin gibi meyvelerin de pestili yapılır.

Pestil Başka Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında çok önemli bir yere sahip olan pestiller damak zevki ve tercihlere göre farklı şekiller de yapılabilir. Pestiller şekerli, şekersiz yapılabileceği gibi nişastalı ya da nişastasız olarak da yapılabilir. İçine ya da üzerine ceviz, fındık ya da fıstık da katabilirsiniz.

Erik Pestili Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 85 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 45 dakikası hazırlık, 40 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 5 tepsi erik pestili içindir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.