Hasuda Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Hasuda Tatlısı Tarifi (Tokat ve Bayburt Yöresi)

HazırlamaPişirmeServis
5 dakika20 dakika2 Kişilik

Malzemeler :

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı dolusu un
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı pekmez

Hazırlanışı :

Hasuda tatlısı yapımı için; orta boy geniş bir tava içine 2 yemek kaşığı tereyağı koyup, eritin. Eriyen yağın üzerine 4 yemek kaşığı dolusu un ekleyin.

Unun kokusu çıkıp, hafifçe kahverengi olana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Tarifte kullandığımız su bardağı ölçüsü 200 ml dir.

Diğer tarafta derin bir kase içine 3 su bardağı su dökün.

Suyun içine 4 yemek kaşığı toz şeker ve 3 yemek kaşığı pekmez ekleyin. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırın.

Daha sonra kavrulmuş unun üzerine pekmezli su şerbetini azar azar dökün.

Topaklanma olmaması için bir yandan da sürekli karıştırın. Hasuda tatlısını koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırmaya devam edin.

Ocaktan almaya yakın üzerine 1 yemek kaşığı kadar tereyağı ekleyip, 2 dakika kadar daha sürekli karıştırın.

Hasuda tatlısı istenilen kıvama geldikten sonra ocak üzerinden alıp, ilk sıcaklığının gitmesini sağlayın. Daha sonra tatlıyı kuplara paylaştırın.

Hazırladığınız hasuda tatlısını çok bekletmeden ılık olarak servis edebilirsiniz. Bu tatlının özelliği ılık olarak tüketilmesidir.

Hasuda Tatlısı Başka Nasıl Yapılır?

Hasuda tatlısı, hemen hemen her yöre de yapılışında ufak ufak farklılıkları olan bir tatlıdır. Bazı yörelerde tereyağı ile şeker, şeker eriyene kadar birlikte kavrulur. Ardından diğer malzemeler katılır.

Bazı yörelerde ise sadece un tek başına (içine yağ eklemeden) kavrulur. Ardından biraz soğuması için beklenir ve akabinde diğer malzemelerle pişirilmeye devam edilir. Bir diğer yapılışı da, un yerine nişasta kullanılarak yapılır. Bazı yörelerde pekmez çok baskın kullanılır.

Bazı yörelerde bu tatlı içine çok fazla tereyağı eklenir ve bu yağ üste çıkana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Yağ tatlının üzerine iyice çıktığında, ocaktan alınıp servis edilir. Bazı yörelerde ise, hasuda tatlısı piştikten sonra, üzerine tereyağı kızdırılıp, dökülür.

Hasuda Tatlısı Nasıl Bir Tariftir? Hangi Yöreye Aittir?

Hasuda tatlısı, un, tereyağı, şeker, su ve pekmez ile yapılan yumuşak kıvamlı, hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Bu tatlının özelliği ılık olarak tüketilmesidir.

Hasuda tatlısı, Tokat yöresine ait oldukça pratik ve çok lezzetli bir tatlıdır. Hasuda tatlısı, hasude, haside isimleri ile de bilinen Bayburt, Erzurum, Kars ve Amasya gibi birçok yörede yapılışında az az farklılıklar olan yöresel bir tatlıdır.

Hasuda Tatlısı Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 25 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik hasuda tatlısı içindir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.