Mangonun Faydaları

Mangonun Faydaları Nelerdir?

Mango Neye İyi Gelir?

  • Yüksek tansiyona karşı etkilidir.
  • Sindirimi destekler.
  • Kansızlığa karşı faydalıdır.
  • Kemik sağlığına iyi gelir.
  • Göz sağlığını korur.
  • Beyin sağlığını destekler.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Cilt sağlığını arttırır.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Kansere karşı etkilidir.
  • Cinsel sağlığı destekler.
  • Diyetlerde etkilidir.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Enerji verir.

Mango

Mango tropik meyveler arasında en popülerlerden birisidir. Anacardiaceae familyasının mangifera cinsine ait olan bu meyve, etli bir yapıya sahiptir.

Mangonun anavatanı Hindistandır. At mangosu gibi çeşitli türleri olan meyve bugün tüm dünyada sevilerek tüketilmektedir. Birçok farklı bölgede yetiştirilmektedir. Mango ağacı 30-40 metre kadar yükselebilmekte, uzun yıllar hayatta kalıp meyve verebilmektedir.

Mango Kaç Kaloridir?

100 gr mango yaklaşık 60 kaloridir. 1 adet mango ortalama 290 gram gelir ve bu da yaklaşık 174 kaloriye denk gelir. Yarım adet mango da yaklaşık 87 kaloridir.

Mangonun Besin Değeri

100 gr mango 15 gr karbonhidrat, 0.82 gr protein, 0.38 gr yağ, 1.6 gr lif içerir.

Mangonun Sağlığa Faydaları Nelerdir? Mango Neye İyi Gelir?

Mango, başta beyin sağlığı olmak üzere gözlerden kemiklere, kansızlıktan kolesterole kadar sayısız faydası olan oldukça lezzetli ve aromatik bir tropik meyvedir.

1 - Yüksek Tansiyona Karşı Etkilidir

Mango tansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Düzenli mango tüketilerek içeriğindeki potasyum ve magnezyum sayesinde tansiyon dengelenebilir. İçeriğindeki B2, B6, A, C ve K vitaminleri de kalp ritminin dengelenmesini sağlar. Oksijen taşınmasına destek olur.

2 - Sindirimi Destekler

Mango mide yanması, hazımsızlık gibi sorunlara karşı etkilidir. İçeriğindeki biyoaktif sindirim enzimleri yiyeceklerin emilimini hızlandırmakta, boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına katkı sunmaktadır.

3 - Kansızlığa Karşı Faydalıdır

Demir eksikliği önemli sağlık sorunlarından birisidir. Hususiyetle kadınların regl dönemlerinde demir eksikliği daha da artabilir. Demir eksikliği daha sonra kansızlıkla sonuçlanır. Buna engel olmak için mango tüketilmelidir. Mango kandaki kırmızı kan hücre miktarını arttırmaktadır.

4 - Kemik Sağlığına İyi Gelir

Mango bol miktarda K vitamini içerir. K vitamini kemikleri güçlendirmekte, vücudun vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kanın pıhtılaşma özelliğini hızlandırmakta, kalsiyum depolanması için de önemli bir görev üstlenmektedir. Bütün bunlar kemik sağlığına katkı sunmaktadır.

5 - Göz Sağlığını Korur

Mango göz sağlığı için oldukça etkili bir meyvedir. Özellikle yaşlı kişilerde görülen maküler dejenerasyon görme bulanıklığı oluşturan göz hastalıklarından bir tanesidir. Maküler dejenerasyon küçük nesnelere ve detaylara odaklanırken gözün daha fazla enerji harcamasına neden olur. Yaşam kalitesini oldukça düşüren hastalığa karşı mango içeriğindeki zeaksantin adlı maddeyle etkili olmaktadır. Bu madde göz yapısını koruyan bir antioksidan özelliğine sahiptir. Dolayısıyla düzenli mango tüketimi maküler dejenerasyonu önleyebilmektedir. Ayrıca güneşin yarattığı göz hasarlarına, yaşlılığa bağlı görme sorunlarına karşı da etkili olmaktadır.

6 - Beyin Sağlığını Destekler

Mango beyin sağlığının koruması ve geliştirilmesi açısından oldukça faydalıdır. Bunda etkili olan vitamin B6 vitamini olup mangonun içinde bol miktarda B6 vitamini yer almaktadır. Nöronlar arasındaki bağlantıyı güçlendiren B6 vitamini aynı zamanda hafızayı güçlendirmekte, konsantrasyonu arttırmaktadır. Uyku düzenini iyileştirici etki göstermekte, uyku düzenini iyileştirdiği için aynı zamanda beynin de dinginlik kazanmasını sağlamaktadır.

7 - Bağışıklığı Güçlendirir

Mango beta-karoten açısından oldukça zengin bir meyvedir. Dolayısıyla antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle de mangonun dış kabuğu yer yer turuncu ve sarı renktedir. Beta-karoten bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmakta, günlük yaşamda toksin ve bakterilere karşı koruyucu görevi üstlenmektedir.

8 - Cilt Sağlığını Arttırır

Mango aynı zamanda cilt sağlığını da destekler. Herkes daha temiz ve daha canlı görünen bir cilde sahip olmak ister. Gözenekleri arınmış, temiz bir cilde sahip olmak için tüketilebilecek en etkili meyvelerden birisi mangodur. Mangoda yer alan antioksidanlar akne oluşumunu engellediğinden düzenli tüketimi cilt sağlığına büyük avantaj sağlamaktadır.

9 - Yaşlanmayı Geciktirir

Mango zengin A ve C vitamini kaynağıdır. Bunlar kolajen üretimini desteklemektedir ve düzenli olarak mango tüketildiği takdirde vücudun bağ dokuları kuvvetlenmekte, kan damarlarının korunmasında oldukça etkili olmaktadır. Bütün bunlar yaşlanmayı geciktirmekte, daha zinde bir yaşam sürmeye yardımcı olmaktadır.

10 - Kansere Karşı Etkilidir

Mango içerisinde polifenoller ve daha başka mineraller vardır. Bunlar başta prostat kanseri olmak üzere meme kanseri, kemik kanseri gibi kanser türlerine karşı ve strese karşı etkili savunma mekanizması sağlamaktadır.

11 - Cinsel Sağlığı Destekler

Mango yüksek miktarda E vitamini içerir. Bu E vitamini özellikle erkeklerde cinsel iktidarsızlığın önlenmesinde yardımcı olur. Sperm kalitesini ve canlı sperm miktarını arttırmada da başarılıdır.

12 - Diyetlerde Etkilidir

Mango özellikle alkali diyet uygulayanların mutlaka tüketmesi gereken meyvelerden birisidir. İçerisindeki malik asit, sitrik asit ve tartarik asit sayesinde vücudun alkali rezervlerini artırarak beslenmeyi güçlendirir.

13 - Kolesterolü Dengeler

Mango kolesterol seviyesini dengede tutar. Yüksek kolesterolü engellemeye destek olur. İçeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırdığından beslenme düzenine uygun tüketildiği taktirde kilo vermeyi kolaylaştırır.

14 - Enerji Verir

Mango vücudun gün içinde ihtiyacı olan enerjiyi doğal yollardan kazanmaya yardımcı olur. Sakaroz olan şeker içeriğine sahip olması sayesinde mango, vücut için eşsiz bir enerji kaynağıdır.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.