Brokoli lahanagiller familyasından bir sebzedir. Küçük yeşil yumrular halinde bulunur. Geçmişten bu yana İtalya yarımadasıyla özdeşleştirilir. Roma dönemi eserlerinde lahana benzeri bir sebze olarak tarif edilir.
Brokolinin dünyada tanınması 20. yüzyılda olmuştur. İtalyan göçmenlerle ABDye giden brokoli bugün pek çok dünya mutfağında yer almaktadır. Görünümü minyatür bir ağacı andıran sebze çiğ, haşlanarak, salata ya da yemeği yapılarak tüketilebilmektedir.
Brokoli Kaç Kaloridir?
100 gr brokoli yaklaşık 26 kaloridir. 1 porsiyon brokoli 150 gram gelir ve bu da yaklaşık 40 kaloriye denk gelir.
Brokolinin Besin Değeri
100 gr brokoli 32.51 gr karbonhidrat, 3.3 gr protein, 0.2 gr yağ, 3 gr lif içerir.
Brokolinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Brokoli Neye İyi Gelir?
Potasyum bakımından oldukça zengin bir sebze olan brokoli aynı zamanda kalsiyum, demir C ve A vitamini de içerir. Sahip olduğu bu kıymetli besin değeri ile başta diş ve kemikler olmak üzere kilo verdirmekten kan şekerini düzenlemeye, kalpten beyne,sindirim sisteminden yaşlanmaya, karaciğerden ağız sağlığına kadar pek çok farklı organımıza iyi gelir, şifa verir.
1 - Kansere Karşı Koruyucudur
Brokoli hücre hasarını azaltabilecek pek çok faydalı maddeye sahiptir. Araştırmalar brokolinin meme kanseri, prostat kanseri, mide kanseri, kolorektal kanserler, böbrek kanseri ve mesane kanseri gibi kanser türlerinden korunmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
2 - Vücudu Temizler
Brokoli içerdiği antioksidanlar sayesinde hücre hasarını engellemeye yardımcı olur. İnflamasyonu önleyerek bütün vücudu korur. Glukorafanin adı verilen madde sindirimi esnasında güçlü bir antioksidan olan sülforana dönüşmektedir. Araştırmalara göre sülforafanın kanser riskini düşürmekte, kolesterolü dengelemekte, hücresel tahribatın azaltmakta, kronik hastalıkların gelişimini önlemeye yardımcı olmaktadır. Lutein ve zeaksantin antioksidanları aynı zamanda göz sağlığını da korumaktadır.
3 - Kemik ve Diş Sağlığını Destekler
Brokoli iyi derecede K vitamini ve kalsiyum içermektedir. Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olabilmek için K vitamini hayati öneme sahiptir. Ayrıca sebzede A vitamin, C vitamini, fosfor ve çinko bulunur. Bunlar da sağlıklı kemikler için en ideal ürünlerden biri olmasını sağlamaktadır. Ayrıca vitaminleri ve mineralleri sayesinde daha sağlıklı, daha beyaz dişlere sahip olmaya da yardımcı olmaktadır.
4 - Kalbi Korur
Kötü kolesterol LDL ve trigliserit oranları kalp hastalıklarında önemli bir etkendir. Brokoli tüketenlerdeyse LDL kolesterolü düşmekte, iyi kolesterol HDL yükselmekte ve trigliserit oranı düşmektedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde brokoli kalbi korumaktadır. Kalp hastalığı riskleri minimuma inmektedir.
5 - Karaciğer Dostudur
Brokoli karaciğer için de oldukça faydalıdır. Uzmanlar karaciğer kanserine karşı brokoli tüketilmesini önermektedir. Haftada dört porsiyon brokoli tüketmek karaciğer sağlığına büyük katkı sağlamaktadır.
6 - Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Brokoli kalorisi düşük bir sebze olması sayesinde diyet yapanların yardımcısıdır. Lif kaynağı olması sayesinde tokluk süresini uzatacak, bu da daha az yeme isteği oluşturacaktır.
7 - Metabolizmayı Destekler
Brokoli kalsiyum, lif ve C vitamini içeriğiyle metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu sayede sindirim sistemi kaynaklı sorunların önüne geçmekte, metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.
8 - Cinsel Sağlığı Arttırır
Brokolinin içeriğinde yer alan folat sperm üretimini arttırmaktadır. Bu nedenle erkeklerde cinsel sağlığın geliştirilmesinde brokolinin olumlu etkisi bulunmaktadır.
9 - Hamilelikte Anne ve Bebeğe İyi Gelir
Hamilelik dönemi kadınlar için çok hassastır. Hamilelik döneminde brokoli mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden birisidir. Brokoli hamile kadınlarda osteoporozun önlenmesine destek olduğu gibi bebeklerde beyin hasarlarının önlenmesine de yardımcı olmaktadır.
10 - pH Seviyesini Dengelemeyi Sağlar
Brokoli alkali bir besin olması sayesinde vücudun pH seviyelerini dengelemede etkilidir. Bu nedenle düzenli olarak, özellikle kış aylarında brokoli tüketilmelidir.
11 - Yaşlanmayı Geciktirir
Brokoli anti-aging etkisine sahiptir. Bu sayede enerjiyi arttırmakta, yaşlanma sürecini hızlandıran serbest radikallerle savaşmaktadır. Yine C vitamini ile cildin elastikiyetini arttırmakta, kırışıklıkların azaltılmasına yardımcı olan kolajen üretimine katkıda bulunmaktadır.
12 - Saç Sağlığını Arttırır
Brokoli dökülen saçlar konusunda da destek olmaktadır. Düzenli brokoli tüketmek saçları daha gür ve sağlıklı hale getirmekte, stresi azalttığı için de saç dökülmelerine karşı mücadele etmektedir. Bunları içeriğindeki B vitamini ile en etkin şekilde yapmaktadır. Sadece bunlar değil, B vitaminin sağlamış olduğu avantajlardan da brokoli tüketimi sayesinde rahatlıkla istifade edilebilmektedir.
13 - Vücuttaki İltihaplanmayı Azaltır
Brokoli vücut dokularında yer alan iltihapları azaltmaktadır. Antioksidan ve bir flavonoid olan kaempferol ve omega-3 yağ asidi bağışıklığı güçlendirmekte, iltihaplanmayı azaltmakta, kronik rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Zeaksantin ve lutein antioksidanları yardımıyla göz sağlığının korunmasını desteklemektedir. Görme sorunlarının önlenmesine yardımcı olduğu gibi görme sağlığının korunmasına da destek olmaktadır. Tütün kullananlarda da belirgin oranda inflamasyon azalmaları sağlamaktadır.
14 - Kan Şekerini Düzenler
Brokoli özellikle diyabeti olanlarca tüketilmelidir. Günlük düzenli brokoli tüketenlerde tip 2 hastalarında insülin direnci ciddi oranda düşmektedir. İyi bir lif kaynağı olan brokoli, kan şekerinin düşmesine ve diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
15 - Beyin ve Sinir Sistemini Korur
Brokoli ve diğer koyu yeşil sebzeler üzerine birçok araştırma yapılmaktadır. Buna göre bu sebzeler beyin ve sinir sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Bir araştırmaya göre brokoli beyin hasarı oranını ve sinir doku iltihabı riskini azaltmaktadır. Beyin fonksiyonlarını desteklemektedir. Bunun için henüz bebeklik, hatta hamilelik döneminden itibaren ömür boyu brokoli tüketilebilir.
16 - Ağız ve Diş Sağlığını Destekler
Brokoli tam bir vitamin ve mineral deposudur. Bunlarla ağız ve diş sağlığının korunmasına yardımcıdır. C vitamini ve kalsiyum zenginidir. Bu da diş eti hastalıkları riskini düşürmektedir. İleri derecede diş eti hastalıkları ve iltihaplarından korunmada kalkan görevi görür. Sülforafanın içeriği de ağız kanseri riskini düşürmektedir. Plakları azaltmaktadır. Dişlerin daha beyaz görünmesine yardımcı olmaktadır.
17 - Cildi Korur
Brokolide yer alan biyoaktif bileşenler güneşin zararlı ışınlarından korunmayı sağlar. UV ışınlarından koruyarak cilt kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Araştırmalara göre brokoli cilt kanseri tedavisinde tümörlerin büyümesini önlemede olumlu etki göstermektedir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?