Karadut, bilimsel adı Morus Nigra olan, çok geniş bir alanda yetişen bir bitkidir. Yüksek kromozom sayısıyla bilinen bitki, 12, 15 metreye kadar büyüyebilmektedir. Yenilebilir meyveleri koyu mor renkte olup olgunlaştığında 2-3 cm uzunluğunda olmaktadır. Bir küme şeklinde yer almaktadır.
Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiyede de karadut yetişebilmektedir. Farsça kökenli bir isme sahip olup dut ya da şahdut şeklinde isimlendirilebilmektedir.
Karadut Kaç Kaloridir?
100 gr karadut yaklaşık 343 kaloridir. 1 bardak karadut ortalama 200 gram gelir ve bu da yaklaşık 686 kaloriye denk gelir. 1 adet karadut da yaklaşık 10 kaloridir.
Karadutun Besin Değeri
100 gr karadut 2 gr protein, 56 gr yağ, 2.2 gr lif içerir.
Karadutun Sağlığa Faydaları Nelerdir? Karadut Neye İyi Gelir?
Karadut A, B, C, E, K vitaminleri, sodyum, potasyum, tiamin, niasin gibi mineral ve maddeler bulundurmaktadır. Bunların her biri yüksek oranda bulunmakta ve vücuda fayda sağlamaktadır.
1 - Kolesterol Seviyesini Korur
Özellikle potasyum sayesinde kötü kolesterolle mücadele etmekte, doğal yollardan kötü kolesterolün üstesinden gelmeye yardımcı olmaktadır.
2 - Kalp Damar Sağlığını İyileştirir
Karadut içeriğindeki potasyum sayesinde kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı da korumaktadır. Güçlü antioksidan özelliği ve damarları tıkayabilecek serbest radikallerle mücadele edebilmesi kan dolaşımının sağlıklı şekilde olmasına imkan tanımaktadır. Kalp krizi, felç gibi ciddi sorunlar doğurabilecek kalp ve damar rahatsızlıkları riskini azaltmaktadır.
3 - Diyabete İyi Gelir
Karadut düşük kalorisi ve karbonhidrat oranıyla diyabet üzerinde olumsuz etki yapmadığı gibi güçlü antioksidan özelliği ve içeriğindeki zengin potasyumu sayesinde diyabet üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olmakta, yüksek şeker sorunu yaşayanlarda insülin seviyesini dengeleyerek önemli bir görev yerine getirmektedir.
4 - Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Karadut zengin bir C vitamini kaynağına sahiptir. 100 gr. Karadutta yaklaşık 10 mg. C vitamini bulunmaktadır. Bu da onu bağışıklık sistemi için son derece sağlıklı bir meyve yapmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren karadut, vücudu hastalıkların en temel sebeplerinden birisi olan serbest radikallerden arındırmada oldukça etkilidir. Mevsim geçişlerindeki grip, soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklara karşı bol bol karadut tüketilebilir.
5 - Kansızlığa İyi Gelir
Karadut kansızlık sorunu çekenler için de ideal meyvelerden birisidir. İçeriğindeki demir ve kalsiyum gibi önemli mineraller kansızlığa iyi gelmektedir. Özellikle demir sayesinde kansızlık sorunu olanların yardımına yetişmektedir. Elbette tek başına kansızlığı ortadan kaldırma gibi bir özelliği yoktur. Fakat önemli bir destekçi olduğu rahatlıkla söylenebilir bu nedenle başta mevsimi olmak üzere her zaman karaduttan istifade edilebilir.
6 - Kanserle Mücadelede Etkindir
Karadut pek çok kanser türüne yakalanma riskine karşı etkili olmakta ve hastalıkların iyileşmesini sağlamaktadır. Çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Vücuda giren serbest radikallerle mücadele ederek onları yok etmekte, bu sayede pek çok kanser türüne karşı etkili olabilmektedir.
Kanser gibi çağımızın en yaygın hastalıklarından birisine karşı karadut tüketimi ihmal edilmemelidir. Farklı şekillerde, düzenli ve ölçülü olarak her zaman tüketilebilir. Özellikle mevsiminde taze tüketimi aksatılmamalıdır.
7 - Sindirim Sistemine Faydalıdır
Karadut sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı olarak kabızlık sorununun hızla geçmesini sağlar. Bol miktarda lif besini içeriği ve düşük kalori değeri sayesinde sindirim ve boşaltım sisteminin en iyi dostlarından birisidir. İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmez. Bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur ve ölçülü tüketildiği takdirde kabızlık sorunundan kurtulmaya yardımcı olur. Fakat aşırı tüketildiği takdirde ishale yol alabilir. Bu nedenle ölçülü ve düzenli tüketilmelidir.
8 - Cilt Sağlığını Destekler
Karadut bol miktarda A, E, K vitaminleri ve daha başka sağlıklı maddeler ihtiva eder. Bu sayede sadece iç organları değil, cildi de korur. Vitaminleri sayesinde hücrelerin sağlıklı işlemesi sağlanır. Güçlü antioksidan özelliği hücreleri temizler ve yenilenmesine yardımcı olur. Bu yönüyle yaşlanma karşıtı meyvelerden birisi olarak ciltteki yaşlılık belirtilerini yavaşlatır. Daha parlak, daha sağlıklı, daha canlı bir cilde sahip olmaya yardımcı olur.
9 - Ağız ve Diş Sağlığına İyi Gelir
Karadut ağız ve diş sağlığı için de etkilidir. Bu özelliği için karadutun hem meyvesinden hem de yapraklarından istifade edilebilir. Dilerseniz çayını yaparak tüketebilirsiniz. Dilerseniz bu çayını oda sıcaklığına getirerek ağız gargarası olarak kullanabilirsiniz. Bu gargara diş ve diş eti başta olmak üzere tüm ağız sağlığını destekler. Düzenli kullanıldığı takdirde diş etlerindeki kanamalardan ve iltihaplanmalardan ağız içi yaralara kadar etkili olup kurtulmanıza yardımcı olur.
10 - Saç Beyazlamasını Geciktirir
Karadut içeriğindeki kalsiyum, C vitamini, demir gibi besinlerle saç sağlığını da destekler. Daha gür ve daha canlı saçlara sahip olmaya yardımcı olduğu gibi saçların beyazlamasını da geciktirir.
11 - Karaciğeri Korur
Yeterli miktarda karadut tüketildiği takdirde karaciğerdeki kanı besler ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Bolca demir minerali barındırdığı için ayrıca karaciğeri güçlendirir ve korur.
12 - Eklem ve Kemik Sağlığına İyi Gelir
Karadut eklem ve kemik rahatsızlıklarına iyi gelen bir meyvedir. Vücudun herhangi bir yerinde kireçlenme, kas ağrısı ya da kemik erimesi olan kişiler düzenli olarak karadut tüketebilir. Potasyum ve kalsiyum içeriğinin zengin olması sayesinde başta büyüme çağındaki çocuklar olmak üzere her yaşta eklem ve kemik sağlığında karadutun faydalarından istifade edilebilir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?