Zerdeçal zencefilgiller ailesinden, sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Hint Safranı olarak da adlandırılan zerdeçal, Güney Asya merkezli olup buradan tüm dünyaya yayılmıştır.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi farklı isimlendirmeler de olmakla birlikte en çok bilinen adı zerdeçaldır. İçeriğindeki kurkumin adlı bileşen sayesinde özellikle sağlık üzerinde çok büyük etkileri vardır. Etkisi bilim dünyasında kanıtlanmış, hakkında pek çok araştırma yapılmıştır.
En çok Hindistan, Bangladeş, Çin, Pakistan gibi ülkelerde yetişmektedir. Sıcağı sevmekte, tropikal iklimlere uygun bulunmaktadır. Acımsı bir tadı vardır ve genel olarak toz şeklinde ya da parmağa benzeyen kök uzantıları şeklinde satışa sunulmaktadır. Kapsül olarak da kullanımı mevcuttur.
Zerdeçal Kaç Kaloridir?
100 gr zerdeçal yaklaşık 312 kaloridir. 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal 5 gram gelir ve bu da yaklaşık 16 kaloriye denk gelir.
Zerdeçalın Besin Değeri
100 gr üzüm 67.14 gr karbonhidrat, 9.68 gr protein, 3.25 gr yağ, 22.7 gr lif içerir.
Zerdeçalın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?
Zerdeçal daha çok baharat olarak kullanılır. Tatlılar hariç hemen her yemekte zerdeçala yer verilebilir. Kahvaltılardan akşam yemeklerine, atıştırmalıklardan mezelere kadar pek çok besine farklı bir lezzet ve fayda katabilir. Aynı zamanda zerdeçal çayı olarak da tüketilebilir.
1 - Doğal Antibiyotiktir
Zerdeçal tüketildiğinde vücutta doğal antibiyotik etkisi gösterir. Bu sayede vücuttaki enfeksiyon ve mikroplarla savaşmada destek sağlar. Farkında olunan ya da olunmayan enfeksiyonların temizlenmesine yardımcı olur.
2 - Kansere Karşı Faydalıdır
Zerdeçal kanser hücreleriyle savaşmada son derece etkilidir. Düzenli kullanımında pek çok kanser hücresiyle mücadele ederek kanserli hücrelerin yayılmasını ve gelişmesini engeller.
3 - Karaciğer Sağlığına İyi Gelir
Zerdeçalın karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasına karşı düzenli zerdeçal kullanımı tavsiye edilir. Karaciğer yağlanmasının tedavisinde de zerdeçal kullanılır.
4 - Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Zerdeçal bağışıklığı düşük kişilerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde son derece etkilidir. Düzenli kullanımında mevsim geçişi hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı vücut direncini arttırır. Daha kolay atlatılmasına destek olur.
5 - İltihap Gidericidir
Zerdeçal vücuttaki iltihaplı yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Bu yaraların temizlenmesinde ve iyileşmesinde önemli katkısı bulunur. İltihaplı yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
6 - Akne Tedavisinde Etkilidir
Zerdeçal akne sorunları olanlar için adeta kurtarıcı görevi görür. Zerdeçal veya zerdeçallı maskeler akne tedavisinde etkili sonuç verir. Hücreleri yenileyerek akneden tam kurtarıcı görevi görür ve lekelerden kurtulmayı sağlar. Cildi hem temizler hem de canlandırır.
7 - Sindirim Sistemine İyi Gelir
Zerdeçal sindirim sistemi için oldukça etkili bir baharattır. Özellikle kabızlık sorunu çekenlerin, kronik kabızlığı olanların kurtarıcısı yüzyıllardır zerdeçal olmaktadır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sisteminin hareketlenmesini ve sağlıklı çalışmasını sağlar.
8 - Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Zerdeçal yağ yakımını hızlandırmaktadır. İştah kontrolü sağlamakta ve böylece kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kilo sorunu olanların en büyük problemi oluşan yağlardan kurtulamamaktır. Oysa düzenli zerdeçal tüketimi vücudun çeşitli yerlerine yerleşmiş yağları dağıtarak kilo vermede son derece etkilidir.
9 - Doğal Ağrı Kesicidir
Zerdeçal antienflamatuvar özelliğe sahiptir. Bu sayede doğal bir ağrı kesici niteliğindedir. Mide ağrısı, baş ağrısı gibi ağrıların azalmasına yardımcı olduğu için herhangi bir ağrılı zamanda rahatlıkla zerdeçal tüketilebilir.
10 - Hormonal Denge Sağlar
Zerdeçal kadınların hormonlarının daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Düzenli hormon salgılanmasına destek sağlar. Özellikle de adet düzensizliği yaşayanlar düzenli zerdeçal kullanarak bu rahatsızlıklarının üstesinden gelebilirler.
11 - Mide Sorunlarına İyi Gelir
Zerdeçal mide için de oldukça faydalıdır. Şişkinlik, ödem, gaz gibi sorunları olanlar zerdeçal sayesinde rahatlıkla bunlardan kurtulabilirler.
12 - Cildin Yaşlanma İzlerini Geciktirir
Zerdeçal bol miktarda antioksidan içerir. Bu antioksidanlar cildin yaşlanma belirtilerini ve yaşlılık izlerini engellemede ve yavaşlatmada son derece başarılıdırlar. Sivilce, egzama, sedef hastalığı gibi ciltte meydana gelen pek çok sağlık sorununun iyileşmesinde zerdeçal ile hazırlanan karışımlardan istifade edilebilir. Hem antioksidan hem de antienflamatuvar özelliğiyle yaraların iyileştirilmesine yardımcı olur. Bir karışım hazırlanarak doğrudan sorunlu bölgelere uygulanabilir. Zerdeçal ciltteki renk tonunun eşitlenmesine, nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olan yoğurt ile karıştırılabilir. Hatta yoğurt ve zeytinyağı ile toz zerdeçal karıştırılarak cilt için eşsiz bir karışım elde edilebilir. Düzenli kullanımda daha temiz, daha genç, daha canlı ve pürüzsüz bir cilt elde edilebilir.
13 - Yüksek Kolesterolü Düşürür
Zerdeçal yüksek kolesterolün düşürülmesine önemli rol oynar. Yüksek kolesterol pek çok rahatsızlığın nedenlerinden birisidir. Bu nedenle zerdeçal tüketimi kolesterolün dengelenmesini sağlayarak kalp başta olmak üzere hayati tehlikelere karşı fayda sağlar.
14 - Hafızayı Güçlendirir
Zerdeçal hafıza için de oldukça faydalıdır. Diyabet sebebiyle oluşan komplikasyon risklerini engellemekte, başta Alzheimer olmak üzere hafızayla alakalı rahatsızlıklara karşı etkin koruma sağlamaktadır. Hafıza kaynaklı rahatsızlıklar için iyi bir kalkan görevi görmektedir.
15 - Strese İyi Gelir
Zerdeçal içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde strese karşı oldukça etkilidir. Depresyon semptomlarını hafifletmektedir ki depresyon çağımızın hastalıklarından birisidir. Hemen herkes zaman zaman ya da pek çok kişi sürekli olarak depresyon sorunu yaşayabilmektedir. Oysa düzenli zerdeçal tüketimi depresyon semptomlarını hafifleterek strese karşı ve stresin neden olduğu sorunlara karşı etkili olmaktadır.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?