Bal kabağı kabakgiller ailesinde yer alan besinlerden birisidir. Dış kısmı çıkıntılı, yuvarlak ve serttir. Turuncu renklidir. İçerisinde tohum ve etli kısım bulunur. Potasyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum gibi vitaminler ve mineraller açısından zengindir.
Türk mutfağında özellikle kabak tatlısı şeklinde tüketilen bal kabağı, pek çok ülkede üretilmektedir. Özellikle yurtdışında kutlanan bazı yöresel etkinliklerin (cadılar bayramı) sembollerinden birisidir. Pek çok ülkede süsleme, en büyük bal kabağını yetiştirme gibi yarışmalar düzenlenmektedir. Çekirdeği de kuruyemiş olarak oldukça sevilmektedir.
Bal Kabağı Kaç Kaloridir?
100 gr bal kabağı yaklaşık 25 kaloridir. 1 dilim bal kabağı ortalama 250 gram gelir ve bu da yaklaşık 65 kaloriye denk gelir. 1 kilo bal kabağı da yaklaşık 250 kaloridir.
Bal Kabağının Besin Değeri
100 gr bal kabağı 4.59 gr karbonhidrat, 1.1 gr protein, 0.13 gr yağ, 2.1 gr lif içerir.
Bal Kabağının Sağlığa Faydaları Nelerdir? Bal Kabağı Neye İyi Gelir?
Yüksek miktarda potasyum içerir. A vitamini bakımından çok zengindir. Bu yüzden gözler başta olmak üzere cilt sağlığından kansızlığa, kemik gelişiminden sindirime kadar sayısız derde devadır.
1 - Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bal kabağı bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerden birisidir. İçeriğindeki besinler, vitaminler ve mineraller sayesinde özellikle kış aylarında, sonbahar aylarında, soğuk havalarda hastalıklara karşı direnç sağlamaya vesile olur.
2 - Antioksidan Kaynağıdır
Bal kabağı alerjik reaksiyonları önlemede büyük yardımcıdır. Astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin zayıflığı gelmektedir. Bal kabağı yüksek antioksidan kapasitesine sahiptir. Özellikle beta karoten oranının yüksek olması antioksidan açısından büyük artıya sahiptir. Yarım su bardağı bal kabağı günlük A vitamini ihtiyacının iki katını karşılayabilmektedir.
3 - Cilde Tazelik Kazandırır
Bal kabağı özellikle kış aylarında ciltte yaşanan sorunlara karşı çözümdür. Kuruyup çatlayan cilt sorunlarına karşı bal kabağı içeriğindeki mineral ve vitaminlerle cildin yenilenmesini desteklemektedir. Peeling olarak dahi birçok maskenin içeriğinde yer alan bal kabağı çorba olarak dahi tüketildiğinde cildin nem kazanmasına ve yenilenmesine yardımcı olmaktadır.
4 - Mikroplara Karşı Etkilidir
Bal kabağı antioksidan vitamin ve mineralleri açısından son derece zengindir. Bu sayede bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olmaktadır.
5 - Göz Sağlığını Destekler
Bal kabağı içeriğindeki ksantin sayesinde ultraviyole ışığının göz tarafından süzülmesine yardımcı olur. Bu da ilerleyen yaşlarda gözlerde görülebilecek doku hasarı ve katarakt gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. A vitamini içeriği gece ve alacakaranlıklarda gözün ışığa uyumunu sağlar. Görüş kabiliyetinin artmasına destek olur. Düzenli bal kabağı tüketimiyle göz sağlığı arttırılır.
6 - Kilo Verme Sürecini Destekler
Bal kabağı posa açısından son derece zengindir. Bu sayede sürekli tokluk hissi sağlar. Gereksiz enerji alımının önüne geçer ve kilo verme sürecini destekler.
7 - Cilt Sağlığını Destekler
Bal kabağı cilt sağlığını geliştirmekte ve cildin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Bunda özellikle C ve E vitamini içeriğinin büyük etkisi vardır. Ayrıca beta karoten içeriği de cilt dostudur. C vitaminini vücut üretemediğinden dışarıdan alınması gerekir. Kolajen oluşumunda önemli rol oynamakta, cildin sıkılaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca yaraların da daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. E vitamini güneşin yarattığı hasarlara karşı da koruma sağlayarak her yönüyle canlı, taze, dinç bir cilde sahip olmaya yardımcı olmaktadır.
8 - Kansere Karşı Koruma Sağlar
Bal kabağı beta karoten gibi antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bu da akciğer ve prostat kanserleri gibi kanser türlerine karşı koruma sağlar. Doğru tüketildiği taktirde kanser riskini minimuma indirebilir. İçeriğindeki A, E vitaminleri ve karotenoid sayesinde meme kanserine karşı da koruma sağlamaktadır.
9 - Sindirime Yardımcı Olur
Bal kabağı diyet liflerine sahiptir. Bu sayede hem sindirim hem de kilo verme açısından faydalıdır. Özellikle kabızlık sorununa karşı etkisi büyük olup sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olmaktadır. İçeriğindeki A vitamini sayesinde tok kalmaya da yardımcı olmaktadır.
10 - Kemik Gelişimini Destekler
Bal kabağı potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum bakımından oldukça zengindir. Bu yönüyle özellikle çocuklarda kemik gelişimine katkıda bulunur. Yaşlılarda ise kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
11 - Kansızlığa İyi Gelmektedir
Bal kabağı yüksek oranda demir içerir. Demir dendiği zaman ilk akla gelen ıspanak olsa da bal kabağı da en az ıspanak kadar demire sahiptir. Bu sayede kansızlığın giderilmesine yardımcı olur.
12 - Doğal Antibiyotiktir
Bal kabağı yüksek miktarda beta karoten içerir. Beta karoten en iyi antioksidanlardan birisi konumundadır. Vücudun mikroplardan korunmasına yardımcı olur ve iltihapların iyileşmesini hızlandırır. Bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar. Bu sayede bal kabağı tüketmek iyi bir antibiyotik tüketmektir.
13 - Yağ Oranını Düşürür
Bal kabağı bol miktarda lif içerir. Bunu daha keserken dahi fark etmek mümkündür. İçeriğindeki zengin lif oranı vücuttaki toksinlerin ve zararlı yağların dışarı atılmasına yardımcı olur. Kolesterolün, yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine destek olur.
14 - Saç Dökülmesine İyi Gelir
Bal kabağı içeriğindeki yüksek çinko oranıyla saç dökülmesiyle doğal yollardan mücadele eder. Bunun için her gün bir su bardağının sadece üçte biri kadar bal kabağı püresi veya suyu tüketmek etkilidir. Bununla birlikte diğer tariflerle tüketilmesi de benzer etkiyi gösterecektir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?