Acı biberin anavatanı Güney Amerikadır. 16. Yüzyıldan sonra kıta dışına çıkarılmış ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak mutfaklarda yer almaya başlamıştır. Her mevsim tezgahlarda bulunan acı biber farklı renklerde, farklı acılıklarda ve farklı formlarda yer almaktadır.
Acı biberin uzun olanlarına sivri biber, ufak olanlarına cin biberi adı da verilir. Türkiyede de tarımın yapıldığı her yerde farklı acı biber türleri yetiştirilebilir. Hatta acı biberler saksılarda dahi yetiştirilebilir. Bu nedenle günümüz şartlarında acı biber yetiştirmek ve acı bibere ulaşmak oldukça kolaydır.
Özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerimizde mutfak kültürünün önemli bir parçası olan acı biber taze olarak tüketilebildiği gibi közlenerek, pişirilerek, turşusu yapılarak da tüketilebilmektedir.
Acı Biber Kaç Kaloridir?
100 gr acı biber yaklaşık 40 kaloridir. 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil 4 gram gelir ve bu da yaklaşık 3 kaloriye denk gelir. 1 gr toz zencefil de yaklaşık 3 kaloridir.
Acı Biberin Besin Değeri
100 gr acı biber 8.87 gr karbonhidrat, 1.87 gr protein, 0.44 gr yağ, 1.5 gr lif içerir.
Acı Biberin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Acı Biber Neye İyi Gelir?
Acı biber yüksek miktarda potasyum ve C vitamini içerir. Bağışıklık sisteminden kan dolaşımına, mideden gözlere, ses tellerinden tutun da kötü kolesterole kadar sayısız rahatsızlığa iyi gelir. Kanamayı durdurma ve ağrı kesici etkisi vardır. Kabızlığı ortadan kaldırır, nezleye, gribe doğal bir şifadır.
1 - Ağrı Kesici Etkisi Vardır
Acı biber sürekli tüketilmediği takdirde oldukça faydalıdır. Sağlığı düzenleyici ve yenileyicidir. Alternatif tıpta çok uzun zamandır ağrı kesici niteliğinde kullanılabilmekte ve aşırı ilaç kullanımını engelleyebilmektedir.
2 - Sinirleri Yumuşatır
Acı biber adeta bir çikolata gibi beyne endorfin salgılar. Sinirlerin yumuşamasına destek olur. Bu sayede rahatlamaya yardımcı olur. Acı biberdeki capsaicin maddesi beyindeki endorfin salgılanmasına yardımcı olarak mutluluk hormonlarının artmasına neden olur. Yaşam koşullarının stres ve yorgunluğu nedeniyle ortaya çıkan sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur.
3 - Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Acı biber şişkinlik ve mide rahatsızlıkları çekenlerin yardımcısıdır. Fazla besin tüketilmesinden dolayı ortaya çıkan rahatsızlıkları gidermek acı biberle kolay olmaktadır. Kabızlık sorunu yaşayanlar ve diyet programı uygulayanlar metabolizma hızlandırıcı ve zayıflatıcı olarak acı biber tüketebilirler. Gün içinde en az bir acı biber tüketmek yağ yakımını arttıracaktır.
4 - Sindirim Sistemini Düzenler
Acı biber sindirim sistemi için faydalıdır. Özellikle kabızlık sorununa karşı olumlu bir etkiye sahiptir. Bağırsakların çalışmasını sağlayarak rahatlamaya neden olur.
5 - Cilt Sağlığını Destekler
Acı biber deri ile doğrudan temasa geçtiğinde merhem özelliği de gösterir. Kısa sürede derinin onarılmasına yardımcı olur. Bitkisel kürler için de tercih edilen acı biber çeşitli yağlara ve kremlere eklenebilir.
6 - Eklem ve Kas Sağlığına İyi Gelir
Acı biber çeşitli bitkisel kürlerin de etkili parçalarından birisidir. Farklı yağlara ve kremlere eklenerek kas, eklem, cilt rahatsızlıkları ve romatizmal ağrı sorunlarının tedavi edilmesine destek olur.
7 - Bağışıklık Sistemini İyileştirir
Acı biber yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Bu sayede vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirir. Turunçgillerden sağlanan C vitamininin iki katını tek başına sağlar. Özellikle de soğuk havalara geçiş dönemlerinde vücut mekanizmasını güçlendirir.
8 - Kötü Kolesterolü Azaltır
Acı biber kötü kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur ve kolesterolün neden olduğu sorunlarda faydalıdır.
9 - Kanser ve Kalp Krizine Karşı Koruyucu Etkisi Vardır
Acı biber kalp krizi, tümör ve çeşitli kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur. Bütün bu hastalık türlerinin etkisini en aza indirir.
10 - Mide Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Acı biber midede oluşan sorunların giderilmesine yardımcı olur. Şişkinlik, ağrı, gaz gibi oluşumları azaltır. Rahat hareket etmeyi sağlar.
11 - Kabızlık Sorununa İyi Gelir
Acı biber metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Metabolizma hızlandığından dolayı da kabızlığı önler ve kilo kontrolünü de kolaylaştırır.
12 - Solunum Yolu Rahatsızlıklarında Faydalıdır
Acı biber solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Balgam söktürücü, kronik bronşiğe iyi gelir.
13 - Nezle Soğuk Algınlığı Gibi Salgınlara Karşı Etkilidir
Acı biber sinüs kanallarında etkilidir. Sinüs kanalları enfeksiyonlu hücrelerin çoğalmasında ideal bir alandır. Burada enfeksiyon artınca burun, kulak ve boğaz hastalıkları oluşur. Acı biber içeriğindeki antioksidan ile sinüs kanallarını temizler, hastalıklara neden olacak durumları yok eder.
14 - Kan Dolaşımını İyileştirir
Acı biber kan dolaşımındaki aksaklıkların giderilmesine yardımcı olur. Kan dolaşımındaki aksaklıklar ise kalp krizi, damar tıkanıklığı, diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlar. Acı biber kanın incelmesine yardımcı olarak pıhtılaşmayı önler. Kan akışı aynı zamanda kan basıncını düzenler. Bu da tansiyonun engellenmesini sağlar.
15 - Vücuttaki Asit Oranını Dengeler
Acı biber vücuttaki asit oranını dengelemektedir. Özellikle ürik asit artmasını engelleyerek acı biber kemik hastalıkları ve romatizma hastalıklarının önlenmesini sağlar.
16 - Ses Tellerini Güçlendirir
Acı biber ses tellerini güçlendirir. Bu nedenle ses sanatçıları tarafından geçmişten günümüze fazlaca tercih edilir.
17 - Göz Sağlığına İyi Gelir
Acı biber göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Tavukkarası, yani gece körlüğü sorununa karşı son derece etkilidir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?