Mandalinanın Faydaları

Mandalinanın Faydaları Nelerdir?

Mandalina Neye İyi Gelir?

  • Kronik hastalıklara karşı etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Kolesterol seviyesini dengeler.
  • Cilt sağlığını korur.
  • Kanseri önlemeye yardımcı olur.
  • Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Kilo kontrolünü destekler.
  • Kemik gelişimini destekler.
  • Yüksek antioksidan kaynağıdır.

Mandalina

Mandalina turunçgiller familyasının bir üyesidir. Daha çok ılıman iklimlerde yetişir. Bilimsel adı Citrus Reticulate olup insan sağlığına birçok faydası vardır. Turuncu, sarı ve kimi zaman da yeşile çalan rengiyle karşımıza çıkar.

Ülkemizde de sıklıkla yetiştirilen mandalinanın birçok türü vardır. Tangerina, nova, ankor, klemantin, fortune, kinnow, fremond, Robinson, klausellina, okitsu, satsuma, yerli, lee, fairchild marisol, minneola, ortanik, kara ve ovari başlıca mandalina türleridir.

Ülkemizde daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen mandalinaya Karadeniz bölgesinde de rastlanmaktadır. Kelime olarak Türkçeye İtalyancadan geçmiş olup mandarinodan mandalina olmuştur. Vitamin ve mineral açısından son derece zengin olan mandalinanın insan sağlığına birçok faydası vardır.

Mandalina Kaç Kaloridir?

100 gr mandalina yaklaşık 53 kaloridir. 1 adet orta boy mandalina ortalama 125 gram gelir ve bu da yaklaşık 66 kaloriye denk gelir. 1 adet büyük boy mandalina da yaklaşık 80 kaloridir.

Mandalinanın Besin Değeri

Mandalina çok güçlü bir besin ve vitamin kaynağıdır. 100 gr mandalina 13gr karbonhidrat, 1 gr protein, 0.3 gr yağ, 2 gr lif içerir.

Mandalinanın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Mandalina Neye İyi Gelir?

Mandalina insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Bunu da sahip olduğu besin değerlerine borçludur. Uzun süre tok tutma özelliği ile zayıflamak isteyenleri diyet listelerinin olmazsa olmazlarından olan meyve, düşük kalori değeri ile yüksek enerji kazandırmaktadır.

1 - Yüksek Antioksidan Kaynağıdır

Mandalinanın içeriğinde yüksek miktarda beta-karoten bulunur. Bu hem mandalinadaki turuncu rengin kaynağıdır hem de bir antioksidan kaynağıdır. Betakaroten doğal olarak oluşan bir provitamin ve aynı zamanda bitki pigmentidir. Vücuda girdiğindeyse A vitaminine dönüştürülür.

2 - Kronik Hastalıklara Karşı Etkilidir

Mandalina C vitamini, beta-karoten gibi antioksidanlar ve naringin, tangeretin ve nobiletin, hesperidin gibi flavonoidler açısından son derece zengin bir meyvedir. Araştırmalara göre flavonoidler beyin koruyucu etkiye sahiptir ve kronik hastalık riski dahil pek çok hastalığın gelişimini engellemektedir. Bu açıdan düzenli mandalina tüketimi kronik hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.

3 - Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Mandalinanın içeriğindeki zengin C vitamini bağışıklık sistemini desteklemektedir. C vitamini vücudu koruyan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücresinin gelişimine etki eder. Aynı zamanda işlevini de etkiler. Böylece bağışıklık sistemini virüs ve bakterilerden korumaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı desteklediğinden özellikle sonbahar, kış aylarından sık sık tüketilmelidir.

4 - Kalp Hastalıklarına Karşı Koruma Sağlar

Mandalinanın içeriğindeki antioksidanlar serbest radikal birikiminin sebep olduğu zararları etkisizleştirir. Vücudu korur. Serbest radikaller artrit, kalp hastalığı, kanser gibi hastalıkların gelişiminde rol oynadığından mandalina tüketimi bunlarla mücadele eder. Kalp hastalığı risklerini minimalize eder. İçeriğindeki C vitamini, tangeretin, nobiletin gibi antioksidanlar kalp sağlığının korunmasına fayda sağlar.

5 - Kolesterol Seviyesini Dengeler

Mandalina içinde yer alan C vitamini kan basıncını ve kanın pıhtılaşmasını azaltmaktadır. Kan damarı fonksiyonunu iyileştirmekte ve kandaki trigliserit ve LDL kolesterol seviyesini düşürmektedir. Böylece kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltabilmektedir.

6 - Cilt Sağlığını Korur

İnsan yaşlandıkça vücudundaki kolajen seviyesi düşmektedir. C vitamini kolajen sentezini desteklemekte ve kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerini azaltmaktadır. Antioksidan özellikleri, serbest radikallerin cilde verdiği zararı yavaşlatmakta ve böylece yaşlanma belirtilerini minimalize etmektedir.

7 - Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Mandalinada bulunan antioksidanlar kanser önleyici niteliktedir. C vitamini tümörlerin büyümesini ve yayılmasını önleyebilmektedir. Bu nedenle de her yaştan kişinin düzenli olarak mandalina yemesi tavsiye edilmektedir.

8 - Ameliyat Sonrası Yaraların İyileşmesini Hızlandırır

Mandalinada yer alan C vitamini ameliyattan sonra yara iyileşmelerini teşvik etmekte, toksisitesini azaltarak kemoterapinin etkinliğini arttırabilmektedir. İçeriğindeki flavonoidler meme kanseri, mide kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri gibi kanser türlerinin risklerini azaltabilmektedir.

9 - Kilo Kontrolünü Destekler

Diğer turunçgiller gibi mandalina da bağırsakta fermente olmayan çözünmeyen lifler içerir. Bu lifler tokluğu arttırarak kilo kontrolüne destek olur. Araştırmalara göre daha yüksek lif alan kişiler daha az lif alanlara nazaran vücut ağırlıklarını daha iyi koruyabilmektedirler. Bu nedenle mandalina diyet listelerinin vazgeçilmez parçalarından birisi olabilir.

Mandalinanın içeriğinde yer alan C vitamini suda eriyen bir vitamindir. Bu nedenle de vücutta depolanmamaktadır. Bu sebeple bir anda çok fazla mandalina yemek ekstra avantaj sağlamayacaktır. Tüketirken mandalinanın kendisini bir anda yemek ya da 1 bardak mandalina suyunu bir anda içmek yerine güne yayarak tüketmek daha doğru olacaktır.

10 - Kemik Gelişimini Destekler

Mandalina içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kemik gelişimini desteklemekte, kemikleri güçlendirmektedir. Bu nedenle her yaşta tüketilebilir. Sindirimi kolay olduğundan, lezzetli olduğundan, meyve ya da meyve suyu olarak tüketilebildiğinden her zaman tercih edilebilir.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.