Demirhindinin Faydaları

Demirhindinin Faydaları Nelerdir?

Demirhindi Neye İyi Gelir?

  • Susuzluğu giderir.
  • Mide sorunlarına iyi gelir.
  • Sinir hücrelerini onarır.
  • Kolesterolü düzenler.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Toksinleri temizler.
  • Cilt tedavilerinde faydalıdır.
  • Solunum yolu hastalıklarında etkilidir.
  • Göze iyi gelir.
  • Eklem ağrılarında etkilidir.
  • Ağız sağlığına iyi gelir.
  • Eklem iltihaplarına iyi gelir.
  • Ağrı kesici etkisi vardır.

Demirhindi

Demirhindi baklagiller familyasından, Afrika kökenli bir ağaç türüdür. Özellikle Hindistan, Mısır gibi ülkelerde yetişen ağacın boyu 20-25 metreye kadar çıkabilmektedir. Dallarının ucunda çiçekleri salkım şeklinde olup yaprakları hem yem olarak hem de kaynatılıp içilerek tüketilmektedir. Dallarında yer alan meyvelerine de demirhindi adı verilmekte olup meyveleri yenebilmekte, reçel yapılabilmektedir.

Olgunlaşmış demirhindi meyvesi baharat olarak da kullanılabilmektedir. Tadı ekşi olup toz halinde tüketilebilmektedir. Şerbet yapımında da kullanılmakta olup ülkemizde Osmanlı zamanında keşfedilmiştir. Sarayda şerbet yapımında kullanılmış, sağlığa faydaları keşfedildikçe zaman içinde kullanımı artmıştır.

Ülkemizde de Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ağaçtaki hali keçiboynuzuna benzemekte olup taze tüketildiğinde şeker ile tatlandırılmaktadır.

Demirhindi Kaç Kaloridir?

100 gr demirhindi yaklaşık 239 kaloridir. 1 su bardağı demirhindi 120 gram gelir ve bu da yaklaşık 287 kaloriye denk gelir. 1 adet demirhindi de yaklaşık 5 kaloridir.

Demirhindinin Besin Değeri

100 gr demirhindi 62 gr karbonhidrat, 2.8 gr protein, 0.6 gr yağ, 5 gr lif içerir.

Demirhindinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Demirhindi Neye İyi Gelir?

Demirhindi içerdiği zengin vitamin ve mineral değerleri ile başta kolesterol olmak üzere mide sorunlarından eklem ağrılarına, ağız sağlığından görme problemlerine kadar birçok rahatsızlığa iyi gelir.

1 - Susuzluğu Giderir

Demirhindi susuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Vücuttaki sıvı oranını dengeler ve böbreklerde taş, kum gibi oluşumları engeller. Bu nedenle uzmanlar akşam yemeğinden sonra demirhindi şerbeti içilmesi tavsiyesinde bulunurlar.

2 - Mide Sorunlarına İyi Gelir

Çeşitli besinler mide ekşimesine neden olur. Demirhindi içerdiği antioksidanlar sayesinde mide asidini dengeler ve ciddi rahatsızlıkları önler. Demirhindi şerbeti bağırsakları yumuşatarak kabızlık gibi sindirim sorunlarını ortadan kaldırabilir. Metabolizmayı hızlandırarak besinlerin kana daha hızlı karışmasını sağlayıp toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

3 - Sinir Hücrelerini Onarır

Demirhindi çevresel etmenlerden deforme olmuş sinir hücrelerindeki toksinleri azaltır ve psikolojik hastalıkların riskini azaltır. Konsantre güçlüğü çekenler için konsantrasyonu arttırarak yorgunluk gibi sorunların oluşumuna mâni olur.

4 - Kolesterolü Düzenler

Demirhindi içeriğindeki C vitamini kötü kolesterolü düşürerek damarlardaki kanın daha kolay akmasını sağlar. Meyvedeki yüksek C vitamini kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranını azaltır. Aynı zamanda bu nedenle ortaya çıkabilecek yüksek tansiyonu da önler.

5 - Bağışıklığı Güçlendirir

Demirhindi anti-mikrobiyal özelliğe sahiptir. Bu sayede vücuttaki zararlı parazitleri azaltarak bağışıklığı güçlendirir. Bu da kanserli hücrelere karşı koruma sağlar. Ayrıca bağırsak kurtlarını da ortadan kaldırır.

6 - Toksinleri Temizler

Demirhindiden yapılan içecekler sayesinde karaciğer toksinlerden temizlenir. Toksinlerden temizlenen karaciğer gençleşir. Bunun için hazırlanan demirhindi suyu sabah akşam birer bardak düzenli olarak tüketilebilir.

7 - Cilt Tedavilerinde Faydalıdır

Demirhindi cilt tedavileri için oldukça faydalıdır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı etkili olduğundan daha güzel, daha pürüzsüz ve zarif bir cilde sahip olmaya yardımcı olur.

8 - Solunum Yolu Hastalıklarında Etkilidir

Demirhindi içinde yer alan öz yağı bakterilerle ve virüslerle savaşmaktadır. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı demirhindi son derece etkili olup güçlü bir savunma mekanizması oluşturmaktadır.

9 - Göze İyi Gelir

Demirhindi göz sağlığı için de oldukça etkilidir. Demirhindi suyu göz hastalıkları tedavisinde, kuru göz tedavisinde kullanılabilmekte ve son derece etkili olmaktadır.

10 - Eklem Ağrılarında Etkilidir

Demirhindi eklem ağrılarının azaltılmasında ve eklem ağrıları oluşumunda oldukça etkilidir. Düzenli tüketildiği taktirde birçok eklem ağrısına karşı etkili sonuç vermektedir.

11 - Ağız Sağlığına İyi Gelir

Demirhindi ağız sağlığı için son derece faydalıdır. Gargara olarak demirhindi suyu kullanılabilir. Bu sayede ağız içi yaralarına iyi gelir ve diş eti iltihapları gibi oluşumların önüne geçilebilir.

12 - Eklem İltihaplarına İyi Gelir

Demirhindi eklem ağrılarını hafifletmek ve önlemekle kalmaz. Aynı zamanda eklem ve gut iltihaplanmalarında rahatlamaya vesile olur.

13 - Ağrı Kesici Etkisi Vardır

Demirhindi sahip olduğu vitamin ve minerallerle antioksidan özelliği gösterir. Başta soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklar olmak üzere pek çok hastalıkta koruyucu etkiye sahiptir. Bütün bir vücut için adeta ağrı kesici etkiye sahip olup eklem ağrılarına iyi gelir. Gargara olarak kullanarak boğaz ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olur.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.