Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen Neye İyi Gelir?

  • Cilt sağlığını arttırır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Beyin sağlığına iyi gelir.
  • Kansere karşı etkilidir.
  • Kalp sağlığına iyi gelir.
  • Kemik sağlığını arttırır.
  • Bağışıklığı destekler.
  • Yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Göz sağlığına iyi gelir.
  • Enfeksiyonları azaltır.
  • Gebelik sürecinde faydalıdır.
  • Sakinleştirici etkisi vardır.

Böğürtlen

Böğürtlen gülgiller familyasının Rubus cinsini oluşturan bir bitkidir. Genellikle mayıs ayında çiçeklenmeye başlayan böğürtlenlerde bu, ağustos ayına kadar devam eder. Bitki üzerinde değişik olgunlaşma devrelerindeki meyve salkımları birbirini takip eder.

Kök sürgünleriyle, uç daldırmayla, yaprak göz çelikleriyle, kök çelikleriyle ve doku kültürüyle çoğaltılabilen böğürtlen uygun iklim koşullarında rahatlıkla gelişebilir. Ülkemizde Akdeniz başta olmak üzere, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgesinin bazı yerlerinde yetiştirilebilir. Meyve, çay, meyve suyu şeklinde tüketilebilir.

Böğürtlen Kaç Kaloridir?

100 gr böğürtlen yaklaşık 30 kaloridir. 1 su bardağı böğürtlen 160 gram gelir ve bu da yaklaşık 46 kaloriye denk gelir. 1 adet böğürtlen de yaklaşık 3 kaloridir.

Böğürtlenin Besin Değeri

100 gr böğürtlen 2.7 gr karbonhidrat, 1.7 gr protein, 1 gr yağ, 6.6 gr lif içerir.

Böğürtlenin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Böğürtlen Neye İyi Gelir?

Böğürtlen içerdiği vitamin ve minerallerle başta beyin sağlığı olmak üzere kalpten kemik ve cilt sağlığına kadar birçok organa iyi gelir. Lifli yapısı sayesinde bağırsakları çalıştırır ve kilo vermeye katkı sağlar. Enfeksiyonları önlemede, görme kaybını azaltmada faydalıdır. Yaşlanmayı geciktirir, sakinleştirir ve kansere karşı da etkilidir.

1 - Cilt Sağlığını Arttırır

Böğürtlen zengin içeriği ile cilt sağlığı açısından birçok fayda sağlar. Özellikle C vitamini açısından zengin olması cilt için eşsiz bir meyve olmasını sağlamaktadır. Nutrien içeriği sayesinde cilde tazelik, yumuşaklık, canlılık kazandırmakta, daha genç, daha bakımlı bir cilde sahip olmaya yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kozmetik ürünlerinde, kişisel bakım ürünlerinde fazlaca böğürtlen içeriğinden yararlanılır.

2 - Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Böğürtlen zengin antioksidan kaynağıdır. Meyvenin içerdiği bu antioksidanlar yağ birikimini baskılayabilir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olabilir. Böğürtlen kilo kaybını destekler.

3 - Beyin Sağlığına İyi Gelir

Böğürtlen beyin sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. İçeriğindeki antioksidanlar yaşa bağlı hafıza kaybını önlemeye yardımcı olur. C, A, K vitaminleri, folat ve potasyum içerikleri bol bir meyvedir. Bunların hepsi beyin sağlığı için etkili olup beyin hücrelerinin yenilenmesinde, daha iyi çalışmasında etkilidir. Bu nedenle etkin koruma sağlamaktadır. Pek çok araştırmada böğürtlenin biliş, davranış ve motor nöron koordinasyonunu geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle beslenme programlarında düzenli olarak böğürtlene yer vermek yaşa bağlı hafıza açıklarını tersine çevirerek beyin sağlığını olumlu etkileyebilir.

4 - Kansere Karşı Etkilidir

Böğürtlen dendiğinde ilk akla gelenlerden birisi antioksidan profilleridir. Peroksit ve süperoksit iyonları dahil serbest radikaller kanser hücrelerini tetikleyebilir. Böğürtlen sayesinde serbest radikallerle mücadele edilir ve kanserojen ara maddelerin azalmasına yardımcı olunabilir. Böğürtlenin kanser üzerindeki etkilerine dair bugüne kadar pek çok araştırma yapılmıştır. Bunlarda ağız, göğüs, kolon, prostat kanserlerinin gelişimi üzerinde olumlu etkisi olduğu, altı aylık takiple kanser hücrelerinin büyümesinin bir dereceye kadar yavaşlatıldığı tespit edilmiştir. İçeriğindeki K vitaminin de kanserle mücadelede etkili olabileceği düşünülmektedir.

5 - Kalp Sağlığına İyi Gelir

Kardiyovasküler hastalıklar (CVDler) için LDL (kötü kolesterol) birikimi en önemli risk faktörlerinden birisidir. Kötü kolesterol molekülleri serbest radikallerle etkileşir ve kan damarlarında aterosklerotik plaklar meydana getirir. Böğürtlen antosiyaninleri kan trombosit agregasyonunu inhibe eder ve kan kılcal damarlarını güçlendirir. Bu da hücrelerin oksidatif hasarlardan korunmasına yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.

6 - Kemik Sağlığını Arttırır

Böğürtlen kemik sağlığı için de etkili olabilmektedir. Özellikle günümüzde menopoz sonrası kemik kaybı kadınların en sık karşılaştığı sorunlardandır. Burada oksidatif stres en temel etkendir. Antosiyaninler açısından zengin gıdalar tüketildiği takdirde kemikde mineral kaybı yavaşlatılabilir. Böğürtlenin içeriğinde siyadinin 3, glukozit gibi antosiyaninler oksidatif stresle etkili şekilde savaşabilmekte ve yavaşlatabilmektedir. Bütün bunlar da kemik erimesi riskini azalttığı gibi daha sağlıklı ve daha güçlü kemiklere sahip olmaya destek olmaktadır.

7 - Bağışıklığı Destekler

Böğürtlen içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini desteklemekte, vücut direncini arttırmaktadır. C vitamini serbest radikallerle mücadele ederek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır.

8 - Yaşlanma Belirtilerini Geciktirir

Böğürtlen antioksidan özelliği, özellikle de C ve E vitamini ile sağlıklı yağ bileşenlerine sahiptir. Bu sayede cilt için doğal bir şifa kaynağı hüviyetine sahip olup cildinizin yağ dengesini korumaya yardımcı olmaktadır. Kolajen üretimini desteklemekte, cildi onarmada ve cilt yapısını korumada destek sağlamaktadır. Böylece yaşlanmaya bağlı cilt sorunları ve kötü estetik duruşlar başta olmak üzere her yönüyle daha genç, daha bakımlı ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olmaktadır.

9 - Bağırsakların Daha İyi Çalışmasını Sağlar

Böğürtlen bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayarak kabızlık problemlerinin doğal yollarla çözülmesini desteklemektedir. İdeal lif oranı barındırmakta, düzenli tüketildiğinde bağırsakları harekete geçirmekte, çözünmesini sağlamaya ve kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede aynı zamanda hemoroit problemlerine karşı da yardımcı olmaktadır.

10 - Göz Sağlığına İyi Gelir

Böğürtlen göz sağlığı için oldukça önemli olan lutein bileşenine sahiptir. Lutein göz yapısını ve görme yetisini korumakta, güçlü bir bileşen olarak öne çıkmaktadır. Böğürtlen tüketerek görüş kalitesi desteklenebilmekte, göz sağlığı muhafaza edilebilmektedir.

11 - Enfeksiyonları Azaltır

Böğürtlen de iltihap önleme ve kurutma özelliği vardır. Bu sayede vücuttaki iltihabı azaltabilir. Enfeksiyonlarla çok daha güçlü biçimde mücadele edebilir. Antibakteriyel özelliğiyle serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önlemeye yardımcı olabilir.

12 - Gebelik Sürecinde Faydalıdır

Uzmanlar böğürtlen bileşenlerinin gebeler için destekleyici olduğunu belirtmektedir. Demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi içerikleri kemikleri güçlendirerek hem annenin hem de bebeğin sağlığına destek olmaktadır. Bütün bileşenleriyle böğürtlen anne ve bebeğin gelişimini desteklemekte, sağlıklı olmalarına yardımcı olmaktadır.

13 - Sakinleştirici Etkisi Vardır

Böğürtlenin sakinleştirici bir etkisi vardır. Bu sayede stresi azaltır. Stres de pek çok hastalığın nedeni olup gerek ruhsal gerek fiziksel sorunlara davetiye çıkarır. Oysa böğürtlen tüketmek sinir hücrelerini bastırarak sakin kalmaya ve stresten kurtulmaya yardımcı olabilir.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.