Ayvanın Faydaları

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva Neye İyi Gelir?

  • Diyet dostudur ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Virüslere karşı korur.
  • Saç ve cilt sağlığı açısından faydalıdır.
  • Yoğun antioksidan içeriği ile kansere karşı koruyucudur.
  • Kalp ve koroner damar sağlığını korur.
  • Bağırsak hastalıklarına ve kansızlığa iyi gelir.
  • Kötü nefes kokusu ve yoğun mide bulantısının önüne geçer.
  • Çeşitli alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağlar.

Ayva

Özellikle kış meyveleri içerisinde oldukça popüler bir yere sahip olan ayva meyvesi, pek çok çeşitli temel özelliklere sahiptir.

İnsanlığın varoluşundan beri insanların beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan meyveler, çağlardır yılın pek çok farklı dönemlerinde tüketilmektedir. Karbonhidrat, posa, lif ve vitamin içeriklerinden dolayı oldukça önemli bir besin maddesi olan meyveler, pek farklı çeşitlerde olmak üzere karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle vazgeçilmez kış meyvelerinin başında gelen ayva meyvesi de gülgiller ailesinden olan, sarı renkli bir meyvedir. Dünyanın pek çok farklı bölgelerinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça sevilerek tüketilen ayva, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir.

Ayva Kaç Kaloridir?

100 gr ayva yaklaşık 57 kaloridir. 1 adet orta ayva ortalama 150 gram gelir ve bu da yaklaşık 85 kaloriye denk gelir. 1 adet büyük boy ayva da yaklaşık 115 kaloridir.

Ayvanın Besin Değeri

Oldukça kapsamlı ve zengin bir besin değeri olan ayvanın 100 gramı 15gr karbonhidrat, 0.4 gr protein, 0.1 gr yağ, 2 gr lif içerir.

Ayvanın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Pek çok çeşitli besin ögelerince zengin bir meyve olan ayvanın genel sağlık üzerinde de pek çok çeşitli pozitif etkileri mevcuttur.

1 - Ayva Bağışıklık Sistemi Açısından Oldukça Faydalı Bir Meyvedir

Özellikle içerdiği yoğun C vitamini ve çeşitli fitokimyasallar açısından bağışık sisteminin geliştirilmesinde büyük etkileri bulunan ayva meyvesi, günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacının da neredeyse 4 de 1lik kısmını karşılamaktadır.

2 - C Vitamini Açısından Oldukça Zengin Bir Meyvedir

Yüksek C vitamini içeriği sebebiyle vücudu pek çok çeşitli patojen, virüs ve zararlı bakterilere karşı korumakta olan ayva, genel kalp ve koroner damar sağlığı üzerinde de etkilidir. Günlük alınması gerekli olan C vitaminin yüzde 15ini karşılayan ayva, vitamin değeri açısından da oldukça zengin bir meyvedir.

3 - Genel Cilt ve Saç Sağlığı Üzerinde Oldukça Yararlıdır

Temel olarak genel saç ve cilt sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri olan ayva meyvesi, E vitamini ve demir ve çinko mineralleri açısından da zengin bir besin maddesidir. Saç, cilt ve tırnak sağlığı açısından da çok büyük faydalara sahip olan ayva, cildi besler ve cilde oldukça genç ve güzel bir görünüm verir.

4 - Lif İçeriği Açısından Oldukça Zengin Bir Meyvedir

100 gram ayva lif içeriği açısından da yaklaşık 2 gramlık bir değere sahiptir.

5 - Sindirim Sistemi Üzerinde Oldukça Faydalı Etkileri Vardır

Özellikle yoğun lif ve posa içerikli yapısı ile hem sindirim sistemi hem de bağışıklık sistemi üzerinde çok faydalı etkilere sahip olan ayva meyvesi, diyet içerisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir.

Hem yüksek vitamin ve mineral değerleri hem de doğal karbonhidrat içeriği açısından elzem bir besin maddesi olarak öne çıkan ayva, vücudun enerji ihtiyacını da doğal yoldan karşılamaktadır.

6 - Ayvanın Glisemik Endeksi Düşüktür

Glisemik indeks açısından da oldukça düşük değerlere sahip olan ayva, özellikle ülkemizde ham olarak tüketilebildiği gibi tatlı ve yemek olarak da tüketilebilmektedir.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.