Sucuklu İspir Kuru Fasülyesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Tereyağlı Sucuklu Meşhur İspir Kuru Fasülyesi Tarifi (4 Kişilik)

Malzemeler :

  • 1 su bardağı ispir kuru fasulyesi
  • 1/2 kangal sucuk
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı un
  • 3 adet kesme şeker
  • Tuz

Hazırlanışı :

İspir Fasülyelerinin Hazırlanışı :

1 su bardağı ispir kuru fasulyelerini derin bir kaba koyun. Üzerine çıkacak kadar soğuk içme su ilave edip, 1 gece bekletin.

Kuru fasulyeyi pişirmeden bir gün önceden mutlaka soğuk suda bekletin. Bu sürenin uzun olması kuru fasulyenin gazının azalmasını sağlayacak ve hazmı kolaylaştıracaktır.

Ertesi gün, şişen fasulyeleri tencereyle beraber ocağa alın. Kendi suyunda, su kaynayana kadar 5-10 dk haşlayın. Kaynamaya başladığında, tencereyi ocaktan alıp, fasülyeleri süzün.

İspir Kuru Fasülyesinin Yapılışı :

Bir tencereye 1 adet ince ince doğranmış soğan koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağ ilave edip, soğanları tereyağ da 3 dk kadar kavurun. Sonra 1 tatlı kaşığı kadar da un ekleyip, soğanlar pembeleşinceye kadar, kepçe yardımı ile sürekli karıştırarak pişirin. Ardından 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası da ilave edip, 2 dk kadar daha kavurun.

Kavururken kullanacağınız un, hem fasulyelerin daha koyu bir kıvam da olmasını sağlayacaktır hem de yerken midenin yanmasını engelleyip, hazmı kolaylaştıracaktır. Ayrıca baklagilleri pişirirken kullancağınız 1-2 adet kesme şeker, baklagillerin gazını azaltacaktır.

Tencereye ispir kuru fasulyelerini ekleyin. Üzerine çıkacak kadar sıcak su döküp, küp küp doğanmış sucuklar ile 3 kesme şekeri ilave edin. Tuzunu ayarlayıp, fasulyeleri son bir kez karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Fasulyeler yumuşayana kadar (yaklaşık 45-50 dk) orta ateşte pişirin.

Sucuklu ispir kuru fasulyesi piştikten sonra tencereyi ocaktan alın. Yanında pilav, turşu ve cacık eşliğinde servis edebilirsiniz.

İspir Kuru Fasülyesi Nedir? Nasıl Yapılır? Nerede Bulunur?

İspir kuru fasulyesi, Erzurum"un Karadenize komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilir. Şeker cinsi olan bu kuru fasulye, erken pişmesi, suda çok şişmesi ve pişince de kabuk atmamasıyla bilinir.

İspir kuru fasulyesinin en çok tereyağlı ve kavurmalısı yapılır. Oldukça koyu ve duru bir kıvamı vardır. Çoğu Karadeniz restaurantında pilav ve cacık eşliğinde servis edilir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.