Üzüm, tarihi milattan önce 6500 yılına kadar dayanan bir meyvedir. İlk zamanlar Asyada yetiştirilen üzüm, Milattan önce 3000li yıllara gelindiğinde Avrupada da yetiştirilir. Üzümün yaygın kullanım alanı, eski çağlardan beri kuru üzüm ve şarap imalatıdır. Yaş üzüm, çabuk bozulduğu için genellikle yetiştirildiği ülkede tüketilir.
Eski çağlarda üzüm, ilaçlarda hammadde olarak kullanılmıştır. Örneğin, Eski Mısırda hekimler üzümün asma suyundan merhem yapardı. Bu merhem, göz ve ciltte oluşan birtakım hastalıkları tedavi ederdi.
Üzümün meyvesi ise ezilerek iksir haline getirilirdi. Bu iksir ile karaciğer, kolera, mide bulantısı gibi hastalıklar tedavi edilirdi. Eski çağlarda farklı faydaları keşfedilen üzüm, yüksek oranda K vitamini içerir. Bunun yanı sıra B6, C, E, B1, B2 vitaminlerine sahiptir.
Üzüm Kaç Kaloridir?
100 gr üzüm yaklaşık 69 kaloridir. 1 salkım üzüm ortalama 250 gram gelir ve bu da yaklaşık 173 kaloriye denk gelir. 1 adet büyük salkım üzüm de yaklaşık 276 kaloridir.
Üzümün Besin Değeri
100 gr üzüm 18gr karbonhidrat, 0.72 gr protein, 0.16 gr yağ, 1 gr lif içerir.
Üzümün Sağlığa Faydaları Nelerdir? Üzüm Neye İyi Gelir?
İçerdiği lifler, antioksidanlar ve sağladığı enerji ile üzüm, son derece faydalı bir meyvedir. Kalp ve göz gibi farklı organların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
1 - Kan Basıncının Azaltılmasını Sağlar
Üzümün içerisinde bulunan potasyum, damarları genişletir ve kan basıncını dengeler. Sodyumun atılmasına yardımcı olarak kan basıncını artıran durumları önler. Bu faydaları elde etmek için günlük tüketimin bir fincanla yani yaklaşık 151 gramla sınırlı olması gerekir.
2 - Kolestrolü Dengeler
Üzüm içerisinde bulunan bileşenler sayesinde kolestrolün emilim miktarını düşürür. Günlük 3 bardak kırmızı üzümle kötü kolestrol seviyesi aşağı çekilebilir. Bu etki sadece kırmızı üzüm için geçerlidir. Aynı etki beyaz üzümde gözlenmez.
3 - Kansere Karşı Korur
Üzümde yer alan antioksidanlar, kanser hücrelerinin ortaya çıkmasını engelleyebilir. Özellikle resveratrol adı verilen madde, kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler. Kuersetin, antosiyanin ve kateşin gibi üzümde bulunan diğer maddeler de kanserle savaşta önemli rol oynar.
Günlük 150 ila 450 gramlık üzüm tüketiminin kolon kanseri riskini azaltacağı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Eğer beslenme sürecinde üzümle beraber farklı antioksidanlar da tüketilirse kanser riskine karşı daha fazla koruma sağlanır.
4 - Diyabete Karşı Korur
Üzüm, kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabet riskini azaltır.
5 - Göz Hastalıklarının Önlenmesini Sağlar
Üzümlerde yer alan bileşenler, yaygın görülen göz hastalıklarının önlenmesinde etkilidir. Bunu kanıtlamak için geçmiş yıllarda fareler üzerinde bir deney yapılır. Bu deney sonucunda üzümle beslenen farelerin, beslenmeyenlere kıyasla daha güçlü retina yapısına sahip olduğu fark edilir. Üzümde bulunan resveratrol maddesi, katarakt ve diyabete bağlı göz hastalıklarına karşı da koruyucudur.
6 - Odaklanmayı Kolaylaştırır
Yapılan araştırmalar, üzümün odaklanma ve hafızanın güçlendirilmesi yönünde fayda sağladığını gösterir. 111 kişinin katılımıyla yapılan deneyde, bu kişilere her gün 250 mg üzüm verilir. Bu sayede kişilerin dikkat gerektiren bir sınav sırasında aldığı puanların iyileştirdiği görülür.
7 - Kemik Sağlığını Korur
Üzümün içeriğinde; potasyum, manganez gibi kemik sağlığına faydalı mineraller bulunur. Aynı zamanda meyvenin içeriğinde bulunan B, C ve K vitaminleri, osteoporozun önlenmesinde etkilidir. Üzümde bulunan resveratrol adı verilen madde, kemik yoğunluğunun artırılması açısından fayda sağlar.
8 - Zararlı Bakterilerden Vücudu Korur
Üzümde bulunan bazı bileşenler, bakterilerin yok edilmesinde etkilidir. Bunun yanı sıra gıda yoluyla insan vücuduna yerleşen bakterilerde de üzümün faydalarından bahsedilebilir. Üzümde bulunan C vitamini, bağışıklığı güçlendirerek bakterilere karşı dayanıklı hale getirir.
9 - Yaşlanmayı Önler
Üzüm, içeriğindeki bileşenler sayesinde yaşlanma etkilerini yavaşlatır. Düzenli tüketimle yaşlanmanın hem iç organlarda hem de ciltte ortaya çıkardığı olumsuz etki önlenir.
10 - Cildi ve Saçı Güçlendirir
Üzüm, kolajen üretimini destekleyerek cildi güzelleştirir. Aynı zamanda cildi, güneşin yol açtığı zararlı etkilerden de korur. Üzümde yer alan resveratrol maddesi, saçın sağlıklı gelişimini destekler.
11 - Obezite Riskini Azaltır
Obezite, başlı başına bir hastalık olduğu gibi farklı hastalıklara da yol açar. Üzüm sayesinde hem kilo alımı kontrol altında tutulabilir hem de karaciğer yağlanmasının önüne geçilebilir. Üzüm çekirdeğinde yer alan bazı maddeler, iştah azaltıcı etkiye de sahiptir.
12 - Kabızlığa İyi Gelir
Üzümde bulunan lifler, bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkiler. Bu sayede kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur.
13 - Uykusuzluğun Giderilmesine Yardımcı Olur
Üzüm, uyku ile yakından ilişkili bir hormon olarak bilinen melatonin maddesini içerir. Üzüm kabuğunda yer alan melatonin sayesinde uykusuzluk probleminde çözüme ulaşmak daha kolay olur. Akşam erken saatlerde tüketildiği takdirde üzüm, uykusuzluğu gidermede daha başarılıdır.