Tarçın defnegiller familyasından cinnamomun verum adlı tropik bir ağacın kabuklarına verilen isimdir. Tarçın ağacı olarak da bilinen bitki, Sri Lanka kökenlidir. Gövde kısmında yoğun kumarin bileşeni bulunur ve kumarin vanilyamsı bir kokuya sahiptir. Tarçının kendine özgü koku ve tat özelliğinin temelinde de bu madde yer alır.
Tarçın, çeşitli formları ve işleme metotları ile birbirinden ayrılır. Çubuk ve toz tarçın farklı formlardaki tarçın türleridir. İşleme metotlarıyla ise Çin Tarçını, Seylan Tarçını gibi türler ortaya çıkmaktadır. Parfümeri, farmakoloji, cilt bakım ürünleri, ağız ve diş bakımı, takviye edici gıda gibi pek çok alanda içerdiği değerli bileşenlerle tarçın kullanılmaktadır.
Tarçın Kaç Kaloridir?
100 gr tarçın yaklaşık 247 kaloridir. 1 adet çubuk tarçın 5 gram gelir ve bu da yaklaşık 12 kaloriye denk gelir. 1 çay kaşığı toz tarçın da yaklaşık 6 kaloridir.
Tarçının Besin Değeri
100 gr tarçın 80.59 gr karbonhidrat, 4 gr protein, 1.24 gr yağ, 53 gr lif içerir.
Tarçının Sağlığa Faydaları Nelerdir? Tarçın Neye İyi Gelir?
Tam bir magnezyum, kalsiyum ve potasyum deposu olan tarçın aynı zamanda yoğun miktarda A vitamini de içerir. Kan şekeri dengeler, kilo verdirir, ağrı keser, cilde, göze, beyne, kalbe iyi gelir. Enfeksiyona karşı direnci arttırır, stres ve depresyonu azaltır. Bunun yanında HIV virüsünden tutunda insülin direncini arttırmaktan, mantar ve bakteri oluşumu engellemesinden anne sütünün artırılmasına kadar fayda etmediği yer neredeyse yoktur.
1 - Bağışıklığı Güçlendirir
Tarçın antioksidan içerikler yönünden zengindir. Bu sayede zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Daha dinç ve daha dirençli bir vücuda sahip olmaya yardımcı olur.
2 - Enfeksiyonlara Karşı Korur
Tarçın enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Özellikle havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan soğuk algınlığı, nezle, öksürük, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara karşı tarçın oldukça faydalıdır. Bunları hem iyileştirir hem de vücut direncini arttırarak korunmayı sağlar.
3 - Diyabetle Mücadelede Yardımcıdır
Tarçın tip 2 diyabet hastalığına karşı oldukça faydalıdır. Araştırmalarda bu tespit edilmiştir. Tip 2 diyabeti yönetmede tarçın iki farklı şekilde destek sağlamaktadır. Kan şekerinde düşmeyi destekleyebilmekte ve insülin direncini engellemeye yardımcı olabilmektedir. Tarçın ile açlık kan şekeri yüzde yirmi dokuz oranında düşürülebilmektedir. Tarçın kan dolaşımını hızlandırmakta, insülin duyarlılığını arttırmaktadır. Şeker kanda gezerek zamanla sağlık sorunu oluşturduğundan tarçının yarattığı duyarlılık büyük önem taşımaktadır. İnsülin duyarlılığındaki artış sayesinde şeker seviyesi normale dönmektedir. Obezite ve tansiyonu düşürdüğü de kabul edilmektedir.
4 - Stres ve Depresyona İyi Gelir
Tarçın kokusuyla dahi rahatlatan bir besindir. Böylece depresyon ve sinire iyi gelmektedir. Özellikle stres kaynaklı depresyonda etkili olup keskin kokusuyla zihni açmaktadır. Alzheimer hastalığına karşı da beyin hücrelerini onarmaktadır.
5 - Anne Sütünün Artmasını Sağlar
Araştırmalara göre emziren anneler tarçın tükettikleri takdirde sütleri çoğalmaktadır. Yine gebelik döneminde kilo almaya bağlı oluşacak çatlaklara karşı da tarçın önlem niteliğindedir. Cilde esneklik kazandırdığı için çatlamaları önleyebilmekte ya da azaltabilmektedir.
6 - Kolay Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Tarçın kilo vermeyi de kolaylaştırır. Özellikle çay formunda düzenli tüketildiğinde birikmiş yağları eritmeye yardımcı olmakta, kolesterolü düşürmektedir. Bu yüzden de diyet yapanların tercih ettiği besinlerden birisi olmaktadır.
7 - Ağız ve Diş Sağlığına Katkı Sağlar
Tarçın antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sayede diş çürümelerini yavaşlatmakta, diş etlerini ve dişleri temizlemektedir. Ağız gargarası olarak kullanıldığında diş ve ağız sağlığını düzeltmeyi desteklemektedir.
8 - Bağırsakları Rahatlatır
Tarçın geleneksel tıpta bağırsak sorunlarına karşı etkili bir besin olarak kullanılmaktadır. Bağırsaklarda ve midede oluşan şişkinlik ve gaz sorunlarına karşı doğal bir çözüm olup sindirim sistemini düzenlemektedir. Şişkinliği azaltmaktadır.
9 - Cilt Sağlığını Korur
Tarçın cilt sağlığı üzerinde de etkilidir. Başta bal olmak üzere farklı besinlerle tarçın maskesi hazırlanabilir. Böylece cilt ferahlatılarak doğal bir dokunuş kazandırılabilir. Cildi uyardığı için tarçın sayesinde daha canlı bir görünüme kavuşulabilir.
10 - Kanser Türlerine Karşı Koruma Sağlar
Tarçın aynı zamanda kanser karşıtı bir besin olabilir. Antioksidan açısından zengin olması ile inflamasyonu azaltarak serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önleyebilir. Araştırmalara göre pek çok kanser türünde tarçın, kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatmakta, kanserli hücrelerin aynı zamanda ölmesini sağlamaktadır. Özellikle akciğer ve mide kanserlerinde etkili olabileceği düşünülmektedir.
11 - İltihapların Giderilmesini Sağlar
Tarçın anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Barındırdığı antioksidanlar sayesinde hastalık riskini azaltır. Vücudun enfeksiyonlarla daha iyi savaşmasına yardımcı olur. Doku hasarlarının da onarılmasını sağlar. Ayrıca iltihaplanma kronik bir hal aldığında tarçın yardımcı olabilir.
12 - Kalp Hastalıklarına Karşı Etkilidir
Tarçın kalp hastalığı için önemli risk faktörlerine sahiptir. Kolesterol, trigliserit ve kan basıncı gibi kalp hastalıklarına karşı tarçının etkili olduğu araştırmalarla tespit edilmiştir.
13 - İnsülin Hormonu Duyarlılığını Arttırır
Birçok çalışmada tarçının insülin hormonuna duyarlılığı arttırdığı tespit edilmiştir. Tarçın ile birlikte insülin direnci azaltılabilmekte ve bu hayati hormonun işini yapması kolaylaştırılabilmektedir.
14 - HIV ile Savaşmaya Yardımcı Olur
Tarçın antimikrobiyal bir besindir ve bu virüslerde dahi etkilidir. Bu durum HIV ile mücadelede yardımcı olabilmektedir. Araştırmalara göre tarçın viral girişi engelleyebilecek niteliktedir.
15 - Kan Şekerini Düşürür
Tarçın kan şekerini düşürmektedir. İnsülin direnci üzerinde olumlu etkileri bulunmakta, kan dolaşımına giren glikoz miktarını azaltabilmektedir.
16 - Beyindeki Hastalıklara Karşı Etkilidir
Tarçın beyin sağlığını desteklemektedir. Alzheimer ve Parkinsonun son yıllarda çok yaygın hale gelmiş olması ve bu hastalıkların tamamen yok edilememesi kontrol altına almayı gerekli kılmaktadır. Bu hastalıklarla mücadele ederken tarçın tüketimi çok önemlidir. Tarçın ile birlikte nöronlar desteklenmekte ve motor işlevleri geliştirilmektedir.
17 - Göz Sağlığına İyi Gelebilir
Tarçın kimi çalışmalara göre bazı bitkilerle birlikte kuru göz ve konjonktivit tarzı göz bozukluklarının tedavisinde etkilidir. Özellikle zerdeçal ve tarçın bu alanda öne çıkmayı başarmaktadır.
18 - Mantar ve Bakterilere Karşı Destekler
Tarçın anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. Mantar, bakteri ve viral elementlerle savaştığı tespit edilmiştir. Bu nedenle gerek tatlı gerekse tuzlu yiyeceklerle tarihin en eski zamanlarından bu yana tarçın kullanılmaktadır. Daha çok da sonbahar ve kış aylarında tüketilmektedir. Akciğer enfeksiyonlarına karşı da koruyucu nitelikte olup mukusun temizlenmesine yardımcı olmakta, dolaşımı desteklemektedir. Bu sayede akciğeri rahatlatmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı da oldukça önemli bir besindir.
19 - Ağrı Kesici Etkisi Vardır
Tarçın spesifik ve sistemik inflamasyonu azaltmada etkilidir. Spesifik inflamasyon azaldığında artrit ağrıları, baş ağrıları ve diğer ağrılar dindirilir. Spesifik inflamasyon ise kronik hastalıkların artmasına neden olur. Düzenli tarçın tüketimi ise sistemik inflamasyonun büyük oranda düşmesini sağlar. Bütün bu özellikler tarçının kan dolaşımını arttırmasıyla birlikte ortaya çıkar.