Portakalın Faydaları

Portakalın Faydaları Nelerdir?

Portakal Neye İyi Gelir?

  • Cilt sağlığını korur.
  • Dişlerin beyazlamasını sağlar.
  • Hücreleri yeniler.
  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Yüksek kolesterolü düşürür.
  • Mikropları ve bakterileri ortadan kaldırır.
  • Kötü kokuları yok eder.
  • Saç sağlığına yardımcı olur.
  • Enerji verir.
  • Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Böbrek taşı oluşumunun önüne geçer.
  • Kansere karşı mücadele eder.
  • Kalbe iyi gelir.

Portakal

Portakal turunçgiller ailesindendir. Hem taze meyve olarak hem de meyve suyu olarak tüketilebilir. Genellikle Brezilya, ABD, Meksika ve Çinde üretilmektedir.

C vitamini ve antioksidan değerleri açısından çok zengin olan portakal birçok farklı türe sahiptir. Valensiya özellikle meyve suyu üretiminde kullanılmaktadır. Bunun yanında Washington, Cara Cara, kan portakalı ve Navel portakalı gibi türleri de vardır.

Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde de yetiştirilen portakal ülkemizde de yoğun olarak yetiştirilmektedir. Akdeniz ve Ege bölgesi ülkemizde portakal yetiştiriciliği yapılan yerler olup Alanya portakalı ve Finike portakalı ülkemize özgü portakal türleridir. Bunlar dışında Dörtyol, Kozan, Sultanhisar portakalı gibi çeşitleri de ülkemizde yetişmektedir.

Portakal Kaç Kaloridir?

Portakal insan sağlığı açısından son derece önemli bir meyvedir ve bunda sahip olduğu besin değerlerinin büyük etkisi vardır. Yüksek lif oranına sahip olmasıyla uzun süre tokluk hissi veren portakalın yaklaşık bir adeti 220 gramdır. 1 adet portakal 101 kaloridir. 100 gram portakal da ise 48 kalori vardır.

Portakalın Besin Değeri

Portakal çok güçlü bir vitamin kaynağıdır. 100 gr portakal 12 gr karbonhidrat, 1 gr protein, 0.2 gr yağ, 2.5 gr lif içerir.

Portakal günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 92sini, folat ihtiyacının yüzde 59unu, kalsiyum ihtiyacının yüzde 5ini, potasyum ihtiyacının yüzde 5ini karşılamaktadır.

Portakalın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Portakal Neye İyi Gelir?

1 - Cilt Sağlığını Korur

Portakal sahip olduğu besin, vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını korumaktadır. Cildi tazelemekte, oluşan yara, sivil ve enfeksiyonların giderilmesine ve engellenmesine yardımcı olmaktadır. Lekelerle ve kırışıklıklarla mücadele ederek daha canlı, daha taze ve genç bir cilde sahip olmanızı sağlamaktadır.

2 - Dişlerin Beyazlamasını Sağlar

Portakal diş ve ağız sağlığına yardımcı olmaktadır. Ayrıca dişlerin beyazlamasını, inatçı lekelerin giderilmesini sağlamaktadır. Böylece istediğiniz gülüşlere sahip olmanıza yardımcı olmaktadır.

3 - Hücreleri Yeniler

Portakal insan vücudundaki hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Zengin C vitamini sayesinde hücreler yenilenir, tazelenir ve böylece daha sağlıklı bir yapıya kavuşabilirsiniz. Düzenli portakal tüketerek özellikle mevsim geçişlerindeki hastalıklara ve ağrılara önlem alabilirsiniz.

4 - Bağırsakları Çalıştırır

Portakal zengin lif kaynağıdır. Aynı zamanda bol su içerir. Hem lif hem su içeriği sayesinde portakal bağırsakları çalıştırır ve sindirimi destekler. Sindirim sorunları olanlar portakal tüketerek bu rahatsızlıkların üstesinden gelebilecekleri gibi düzenli portakal tüketimi portakal bu sorunlarının tamamen önüne geçer.

5 - Metabolizmayı Hızlandırır

Portakal metabolizmayı hızlandırmakta, böylece kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Diyet programlarınıza portakalı meyve olarak ya da meyve suyu olarak ilave edebilirsiniz. Güne portakal suyu ile başlayabilirsiniz.

6 - Yüksek Kolesterolü Düşürür

Portakal yüksek kolesterolü düşürür. Yüksek kolesterol pek çok sorunu beraberinde getirebileceği gibi kronikleşmesi ya da çok yükselmesi hayati risk dahi oluşturur. Portakal ise yüksek kolesterolle doğal yollarla mücadele eder.

7 - Mikropları ve Bakterileri Ortadan Kaldırır

Portakalın içeriğindeki vitamin ve mineraller vücuttaki mikroplarla, bakterilerle mücadele eder. Böylece daha sağlıklı bir vücuda sahip olur, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilirsiniz. Vücudunuzdakileri de uzaklaştırabilirsiniz.

8 - Kötü Kokuları Yok Eder

Portakal aynı zamanda koku aroması olarak kullanılan meyvelerden birisidir. Bulunduğu ortama hoş bir koku yayar. Ayrıca etraftaki kötü kokuların da bastırılmasına destek olur. Bu sayede odalarınızın kokusunu güzelleştirmek için de portakaldan yararlanabilirsiniz.

9 - Saç Sağlığına Yardımcı Olur

Portakal saç kremlerinde ve maskelerde de kullanılan bir meyvedir. Düzenli portakal tüketimi saç köklerini destekler, besler ve iyileştirir. Ayrıca kepekle de mücadele edip saçta kepek oluşumunu da önlemeye yardımcı olur.

10 - Enerji Verir

Portakal içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde daha dinç olmanızı sağlar, enerjinizi arttırır. Herhangi bir etkinlikten önce, sonra ya da kendinizi yorgun, halsiz hissettiğinizde portakal tüketebilirsiniz. Kısa sürede enerjinizin yükseldiğini hissedersiniz. Ayrıca portakal ferahlık hissi verir. Portakal suyu ile kendinizi ferahlatabilir, tazeleyebilirsiniz.

11 - Yaraların İyileşme Sürecini Hızlandırır

Portakal içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle yara iyileşmesini hızlandırır. Bu nedenle hastalık dönemlerinde de en iyi tüketilebilecek meyvelerden birisidir. Zengin C vitamini ve A vitamini sayesinde yaraların iyileşme sürecini kısaltır.

12 - Böbrek Taşı Oluşumunun Önüne Geçer

Böbrek taşı çok rahatsız edici bir sorundur ve kişinin hayat standartlarını büyük oranda düşürür. Portakal tüketimi böbrek taşı oluşumunu engeller ve böbrek taşından daha kolay kurtulmaya yardımcı olur. Bunda zengin su içeriği de etkilidir.

13 - Kansere Karşı Mücadele Eder

Portakal kansere karşı etkin mücadele eden meyvelerden birisidir. Vücudu temizlemesi ve hücreleri yenilemesiyle çeşitli kanser hücrelerine karşı mücadele eder. Daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralar.

14 - Kalbe İyi Gelir

Portakal kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Portakalda bulunan C vitamini, flavonoidler ve karotenoidler kalp krizi riski başta olmak üzere kronik kalp rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcı olur.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.