Kivinin Faydaları

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Kivi Neye İyi Gelir?

  • Yararlı bileşenleri sağlığı korur.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Sindirim sisteminin sağlığını korur.
  • C vitamini yönünden zengindir.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Astım tedavisine yardımcı olur.
  • Göz sağlığını güçlendirir.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Kanın pıhtılaşmasını önler.
  • DNA hasarını azaltır.
  • Görme kaybını önler.
  • Cilt sağlığını güçlendirir.
  • Kilo kaybına yardımcı olur.

Kivi

Kivinin ilk keşfinin Çinin kuzey bölgelerinde olduğu söylenebilir. Bölgede kivi genellikle sağlık amacıyla tüketilmiştir. 20. Yüzyılın başında ise Yeni Zelanda ve Amerikada bu meyvenin tüketimi yaygınlaşmıştır.

Kivi hem lezzetli yapısı hem de faydalarıyla dikkat çeken bir meyvedir. Görünüşü ile de hayranlık uyandıran meyvenin mayhoş ve cezbedici bir tadı vardır.

Kivi çeşitleri, erkek ve dişi çiçekli olarak sınıflandırılır. Dişi çiçekliler; abbott, bruno, greensill, elmwood, grace, hayward ve monty olarak adlandırılır. Erkek çiçekliler; matua ve tomurı olarak ifade edilebilir.

Kivi Kaç Kaloridir?

100 gr kivi yaklaşık 61 kaloridir. 1 adet küçük boy kivi 69 gram gelir ve bu da yaklaşık 42 kaloriye denk gelir. 1 porsiyon kivi de yaklaşık 92 kaloridir.

Kivinin Besin Değeri

100 gr kivi 14.66 gr karbonhidrat, 0.14 gr protein, 0.52 gr yağ, 3 gr lif içerir.

Kivinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Kivi Neye İyi Gelir?

1 adet kivi, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 83ünü, E vitamini ihtiyacının yüzde 9unu karşılar. Bunların yanında hem potasyum hem de magnezyum ihtiyacının yüzde dördünü karşılar. Aynı zamanda vücudun bakır ihtiyacının yüzde 15 ve folat ihtiyacının ise yüzde yedisini tek başına karşılar.

1 - Yararlı Bileşenleri Sağlığı Korur

Kivinin içerisinde bulunan C ve E vitamini, antioksidan etkilerin ortaya çıkması açısından fayda sağlar. Meyvenin içerisinde bulunan karotenoidler, birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Karotenoidler, ruh sağlığı açısından da faydalıdır.

2 - Kalp Sağlığını Destekler

Düzenli kivi tüketimi ile kalp sağlığını kalıcı olarak korumak mümkündür. Düzenli tüketim; tansiyon, kan basıncı, yüksek trombosit birikimi ve kolestrolün düşürülmesi açısından olumlu etkiler ortaya çıkarır.

3 - Sindirim Sisteminin Sağlığını Korur

Kivi, lif içeriği bakımından zengin olduğu için sindirim sisteminin sağlığını korur. Lifler, bağırsak hareketlerini düzenler ve yararlı bakterileri artırır. Kivi tüketimi, kabızlığın giderilmesinde de etkilidir.

4 - C Vitamini Yönünden Zengindir

Kivide bulunan C vitamini, hücre hasarını azaltarak çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etki geliştirir. Kivinin içeriğindeki C vitamini miktarının fazlalığı, günlük ihtiyacın büyük ölçüde karşılanmasını sağlar. Kivi tüketimi ile bağışıklık sistemi güçlenir ve C vitamini takviyesi almaya ihtiyaç kalmaz.

5 - Bağışıklık Sistemini Destekler

Kivi bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebilir. Düzenli kivi tüketimi, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlar. Kivide bulunan C vitamini, serbest radikallerin yol açtığı hasarı da önler.

6 - Astım Tedavisine Yardımcı Olur

Kivinin antioksidan etkisi; astımın yol açtığı hırıltı, nefes darlığı gibi belirtileri kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Düzenli tüketim sayesinde akciğerin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması mümkün olur.

7 - Göz Sağlığını Güçlendirir

Kivide bulunan antioksidan maddeler ve karotenoidler, göz hastalıklarının önlenmesi noktasında faydalıdır. Aynı zamanda gözün daha sağlıklı bir yapıya kavuşması noktasında da etkilidir.

8 - Kan Basıncını Düzenler

Kivi, kan basıncını düzenleyici bir etkiye sahiptir. Günde üç adet kivi tüketerek kan basıncı azaltılabilir.

9 - Kanın Pıhtılaşmasını Önler

Kivi, kanın içerisinde bulunan yağı azaltır bu sayede pıhtılaşmayı önler. Günde 2-3 adet kivi tüketimi, kanı seyreltici etki yapar. Bu sayede kan sulandırıcı ihtiyacı, ilaç yerine kivi ile karşılanabilir. Kivi tüketimi ile yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç riski de azalır.

10 - DNA Hasarını Azaltır

Kivi, DNA hasarına yol açan durumlarda onarıcı etki gösterir. DNA hasarıyla ilişkili kolon kanseri gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için düzenli olarak kivi tüketilebilir.

11 - Görme Kaybını Önler

Kivide yer alan zeaksantin ve lutein bileşikleri, A vitamini oluşumuna destek olarak göz hastalıklarını önler. Bu bileşikler, retinanın sağlıklı yapısının korunmasına yardımcı olur. Kivide bulunan bakır da gözlerin sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.

12 - Cilt Sağlığını Korur

Kivi tüketimi, vücudun kolajen üretimini destekler. Düzenli tüketim ile cildiniz dengeli bir nem yapısına kavuşur. Kivi; akneleri önler ve sebum üretimini azaltır.

13 - Kilo Kaybına Yardımcı Olur

Kivi, zengin lif ve su oranı ile diyet sırasında tüketilebilir. İçerisinde bulunan C vitamini, bağırsak hareketlerini ve bağışıklığı destekleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.