Hindistan cevizi palmiyegiller familyasının tropik bölgelere özgü, meyvesi yenen bir türüdür. Çok katmanlı bir yapıya sahip olan Hindistan cevizi meyvesi palmiye ağaçlarında yetişir. Meyveden lif elde edilir. Beyaz tanecikler halinde de pasta ve kekleri süslemek, tat vermek için kullanılır.
Hindistan cevizinin öz şurubu mayalanarak bir tür palmiye şurubu yapılır. Meyveden elde edilen sıvı, tıpta da kullanılır. Daha çok toz halinde satılır ve kalın kabuğu altında Hindistan cevizi suyu adı verilen koyu sıvı yer alır.
Hindistan cevizi yüksek oranda yağ içerir. Bu yağ tereyağına oldukça benzer. Diğer yağlara nazaran vücut tarafından çok daha kolay istifade edilir. Çok farklı şekillerde, farklı tariflerde tüketilebilir.
Hindistan Cevizi Kaç Kaloridir?
100 gr hindistan cevizi yaklaşık 358 kaloridir. 1 adet hindistan cevizi ortalama 400 gram gelir ve bu da yaklaşık 1400 kaloriye denk gelir. 1 yemek kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi de yaklaşık 35 kaloridir.
Hindistan Cevizinin Besin Değeri
100 gr hindistan cevizi 5 gr karbonhidrat, 4 gr protein, 37 gr yağ, 9 gr lif içerir.
Hindistan Cevizinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Hindistan Cevizi Neye İyi Gelir?
Hindistan cevizi sahip olduğu yüksek vitamin, mineral ve yağ değerleri ile kemik ve diş sağlığından cinselliğe, sindirim sisteminden bağışıklığa, saç ve cilt sağlığından kansere, stresten kolesterole kadar onlarca alanda çok faydalı bir meyvedir.
1 - Bağışıklığı Güçlendirir
Hindistan cevizi içeriğinde bol miktarda sağlıklı yağlar olarak bilinen monogliseritler ve yağ asitleri bulundurur. Bunlar doğal antibiyotik görevi görür. Araştırmalara göre Hindistan cevizi bağışıklık sistemini başarıyla güçlendirmektedir. İçeriğinde yer alan piridoksin, float ve tiamin vücuttaki enfeksiyonlara karşı savaşırken daha dirençli olmayı sağlamaktadır.
2 - Virüsleri Öldürür
Yapılan birçok araştırmada Hindistan cevizinde yer alan vitamin ve minerallerin hastalığa neden olan mantar, bakteri, virüs ve parazitleri öldürmede başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle düzenli Hindistan cevizi tüketimi vücuttaki zararlıları yok etmeye yardımcı olduğu gibi dışardan girişine de engel olmaktadır.
3 - Kolesterolü Dengeler
Araştırmalara göre Hindistan cevizi kötü kolesterol ve kandaki trigliserit seviyesini düşürürken iyi kolesterolü yükseltmektedir. Düzenli olarak Hindistan cevizi tüketenlerde HDL değerleri tüketmeyenlere nazaran daha düşük çıkmaktadır.
4 - Stresi Azaltır
Hindistan cevizi stres ve anksiyeteye karşı son derece etkilidir. Tek başına bir tedavi unsuru olmasa da psikolojik durumun değişmesine yardımcıdır. Öğünlere eklenerek düzenli olarak tüketildiğinde yatıştırıcı etkisi kendini göstermektedir. Ayrıca Hindistan cevizi yağı ile masaj yapılarak vücutta ve başta gevşeme elde edilebilmektedir.
5 - Cilde Sağlık Verir
Hindistan cevizi cilt sağlığı için muazzam bir besindir. Pek çok kozmetik ürününde de zaten Hindistan cevizi kullanılmaktadır. Cilde parlaklık vermekte, yaşanmaya bağlı etkileri yavaşlatmakta, içeriğindeki yüksek antioksidan miktarı sayesinde güneşin zararlı etkilerine karşı bariyer görevini yerine getirmektedir.
Siyah noktalara karşı da oldukça etkili olan Hindistan cevizi, gözeneklerin temizlenmesinde ve sıkılaşmasında faydalıdır. Yüksek nemlendirici etkisi sayesinde cilt kuruluğunu gidermekte, kuruluktan kaynaklı pullanma, kırışıklık gibi sorunları önlemektedir. Ayrıca Hindistan cevizi mis gibi bir kokuya sahiptir. Bu nedenle şampuanlardan kremlere kadar pek çok üründe aroması tercih edilmektedir.
6 - İdrar Söktürücüdür
Hindistan cevizi içeriğinde potasyum ve magnezyum yer alır. Bunlar böbrekler için son derece faydalıdır. Bu vesileyle idrar söktürücü olarak da kullanılır. İdrar yolları iltihaplarına karşı da etkili olan Hindistan cevizi, yenildikten sonra bol miktarda su içildiği takdirde vücuttaki ödemlerin daha kolay atılmasına yardımcı olmaktadır.
7 - Kilo Vermeyi Destekler
Hindistan cevizi kilo vermek ve formunu korumak isteyenler için beslenme programlarında mutlaka yer alması gereken bir besindir. İçeriğinde orta zincirli yağlar bulunur ve bunlar metabolizmayı hızlandırır. Hiçbir şey yapmasanız dahi daha fazla kalori harcamanıza neden olacağından kilo vermeyi hızlandırır. Yine sindirim sistemi daha sağlıklı çalışacağından diyet dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan kronik kabızlık sorunu da ortadan kalkmış olur.
Hindistan cevizinin kan şekerini dengeleme özelliği diyabet hastalarının da rahatlıkla tüketebilmesine izin verir. Ani açlık krizlerinin önüne geçilebilir ve kilo verme kolaylaşır.
8 - Kansere Karşı Etkilidir
Yapılan araştırmalar Hindistan cevizinin kansere karşı da koruyucu olduğunu ortaya koymuştur. Hindistan cevizinin içeriğinde yer alan fenolik adlı antioksidan madde, hücreleri hasarlara karşı korumaktadır.
Kafeik asit, salisilik asit ve Galik asit ise hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerin yok edilmesinde etkili olmaktadır. Bu sayede kansere yakalanma riski düşmekte, kemoterapi kaynaklı yan etkilerin de minimuma inmesi sağlanmaktadır.
9 - Sindirim Sistemine İyi Gelir
Hindistan cevizi vücudun metabolizma hızını arttırmaktadır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlamakta, bu sayede yağ yardımıyla toksin niteliğindeki maddeler vücuttan dışarı atılmaktadır. Daha sağlıklı bir sindirim sistemi daha sağlıklı bir vücuda sahip olmaya yardımcı olmaktadır.
10 - Saç Sağlığını Arttırır
Hindistan cevizi yağı saç sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Özellikle badem yağı ile birlikte düzenli olarak Hindistan cevizi yağı uygulanarak saç derisi nemlendirilirse bütün bir saç yapısının sağlığı artacaktır. Saç telleri güçlenecek, kırılmalar ve dökülmeler azalacaktır.
11 - Cinsellik Açısından Faydalıdır
Hindistan cevizi cinsellik açısından da önemli katkılara sahiptir. Hindistan cevizinin bulunduğu tarifleri tüketerek daha zinde, daha enerjik ve güçlü olunabilmekte, bu da cinselliği arttırabilmektedir.
12 - Kemik ve Diş Sağlığını Arttırır
Hindistan cevizi kalsiyum açısından son derece zengin bir meyvedir. Kalsiyum ise kemik ve diş sağlığı yönünden hayati öneme sahiptir. Düzenli Hindistan cevizi tüketilerek hem kemik hem de diş sağlığı arttırılabilir. Daha güçlü, daha sağlam ve dayanıklı kemiklere sahip olunabileceği gibi ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesi riskleri de azaltılabilmektedir.