Çileğin Faydaları

Çileğin Faydaları Nelerdir?

Çilek Neye İyi Gelir?

  • Tam bir antioksidan kaynağıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bol miktarda vitamin ve mineral barındırır.
  • Kan şekeri düzeyini iyileştirir.
  • Cilt sağlığını korur.
  • Kolesterol düzeyini dengeler.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Eklem iltihaplarına iyi gelir.
  • Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
  • Kemik sağlığını destekler.
  • Mideyi rahatlatır.
  • Yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Ağız ve diş sağlığına iyi gelir.

Çilek

Çilek gülgiller familyasında yer alan meyvelerden birisidir. Tohumları meyvenin üzerinde yer alır. Bu sadece çileğe özel bir durumdur. Çünkü meyvelerin tohumları genel olarak içinde yer alır. Dünya genelinde 20den fazla çilek türü bulunur.

Türkiyenin pek çok yerinde farklı çilek türleri yetiştirilir. Dağ Çileği, Osmanlı Çileği, Frenk Çileği, Ereğli Çileği bunlardan sadece bazılarıdır. Bu çilek türlerinin her biri tatlılardan keklere, kurabiyelerden reçellere kadar çok geniş bir yelpazede tüketilebilmektedir.

Çilek Kaç Kaloridir?

100 gr çilek yaklaşık 32 kaloridir. 1 kase çilek 150 gram gelir ve bu da yaklaşık 46 kaloriye denk gelir. 1 adet çilek de yaklaşık 4 kaloridir.

Çileğin Besin Değeri

100 gr çilek 7.68 gr karbonhidrat, 0.67 gr protein, 0.3 gr yağ, 2 gr lif içerir.

Çileğin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Çilek Neye İyi Gelir?

Çilek içerdiği antioksidanlar, vitamin ve mineraller ile son derece faydalı bir meyvedir. Bağışıklık sisteminden cilt sağlığına, kolesterolden kan şekerine kadar bir çok derde şifa olan çilek ağız ve diş sağlığından tutun da romatizmaya kadar bir çok hastalık için tüketilmesi gereken bir meyvedir.

1 - Tam Bir Antioksidan Kaynağıdır

Çilek antioksidan değeri yüksek meyvelerden birisidir. Bu nedenle serbest radikallerle mücadele etme gücü yüksektir. Gün içinde maruz kalınan hava kirliliği, kimyasallar, çevresel etkenler ve vücuda alınan diğer içerikler vücutta toksik etkisi göstererek hastalıklara neden olan serbest radikal üretmektedir. Antioksidanlar ise serbest radikallerle mücadele ederek birçok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.

Çileğin içinde ona rengini veren antosiyanin adlı madde antioksidan özelliği gösterirken aynı zamanda kalp sağlığını da korumaktadır. Araştırmalara göre düzenli çilek tüketenlerde tüketmeyenlere nazaran kalp krizi riski çok daha düşüktür.

2 - Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Çilek içeriğindeki vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki C vitamini aynı zamanda etkin bir antioksidandır. Aynı zamanda C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir etkisi vardır.

Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, mandalina gibi meyvelerde bulunan C vitamini, yaz aylarında da çilek, böğürtlen gibi meyvelerden temin edilebilir. Bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacı 60 mg kadardır ve orta boy 10 çilekte 90 mg C vitamini yer alır. Bu da günlük C vitamini ihtiyacının fazlasıyla karşılanmasını sağlar.

3 - Bol Miktarda Vitamin ve Mineral Barındırır

Çilek sadece C vitamini içermez. Aynı zamanda daha birçok vitamin ve minerale ev sahipliği yapar. B1, B2, B3, B5, B6 gibi B grubu vitaminlerle birlikte E vitamini, K vitamini de içerir. Aynı zamanda folat içerir ve folat, hamilelik döneminde büyük öneme sahiptir. Demir, kalsiyum, magnezyum, bakır gibi mineraller de çilekte bulunanlardan sadece bazılarıdır.

4 - Kan Şekeri Düzeyini İyileştirir

Çilek büyük oranda sudan oluşur. İçeriğindeki karbonhidrat oranı çok düşüktür. 100 gramda 8 gram karbonhidrat yer alır. Bunlar da basit şekerlerden ve liflerden meydana gelir. Diyet lifleri bağırsaklardaki zararlı bakterileri besleyerek sindirimi iyileştirir. Kan şekeri düzeyinin de korunmasını sağlar.

5 - Cilt Sağlığını Korur

Çilek farklı vitamin ve mineraller içerir. Manganez, C vitamini, B9 vitamini ve potasyum zenginidir. C vitamini sadece bağışıklığı güçlendirmekle kalmaz. Aynı zamanda cilt sağlığını korur. İleri yaşlarda ve hamilelik dönemlerinde B9 vitamini ile büyüme ve hücre fonksiyonları desteklenir. Demir, bakır, magnezyum, B6, E, K gibi vitaminler de cilt sağlığının iyileşmesini sağlar.

6 - Kolesterol Düzeyini Dengeler

Çilek kalp sağlığında son derece faydalıdır. Pek çok araştırmaya göre çilek iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol seviyesini düşürerek kan basıncı ve kan trombositlerinin işlevini iyileştirmektedir. Bununla birlikte kandaki antioksidan seviyesini arttırmakta, inflamasyon ve stresi azaltarak trigliseriti iyileştirmeye destek olmaktadır. LDL kolesterol seviyesini de düşürdüğü tespit edilen meyve, kalp damar sağlığında, kanserden korunmada ilk sıralarda yer almaktadır.

7 - İdrar Söktürücüdür

Çilek çok iyi bir idrar söktürücüdür. İshal önleyici özelliği vardır. İçeriğinde bulunan zengin su miktarı sayesinde kabızlık sorunu çekenlere bol miktarda çilek tüketmesi tavsiye edilir.

8 - Eklem İltihaplarına İyi Gelir

Çilek içeriğindeki antioksidanlar sayesinde eklem iltihaplarının önlenmesinde yardımcıdır. Kalp sağlığı üzerinde de etkili olup hava kirliliği, stres gibi kalp sağlığını olumsuz etkileyen etmenlere karşı çilek eklem ağrılarını en aza indirir.

9 - Romatizmal Hastalıklara İyi Gelir

Çilek romatizmal hastalıklara iyi gelmekte, romatizmal hastalıkların tedavisinde etkili olmaktadır.

10 - Kemik Sağlığını Destekler

Çileğin içeriğindeki vitamin ve mineraller kemik sağlığını arttırır. Kemiklerin daha dayanıklı, sağlıklı ve sağlam olmasını, güçlenmesini destekler.

11 - Mideyi Rahatlatır

Çilek mide ve bağırsak tembelliği oluşumunu engellemekte, mide rahatsızlıklarının önlenmesini ve hafifletilmesini sağlamaktadır. Düzenli çilek tüketimi mide sorunlarında son derece faydalıdır.

12 - Yatıştırıcı Etkisi Vardır

Çilek sakinleştirici etkiye sahip bir meyvedir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde stresi azaltır. Sakinleştirir ve daha dingin bir zaman geçirmeye yardımcı olur. Yoğun ve stresli bir yaşantının olduğu günümüzde düzenli çilek tüketimi daha sakin kalmaya vesile olur. Stresi azalttığı için de hem beden hem ruh sağlığına katkı sunar.

13 - Ağız ve Diş Sağlığına İyi Gelir

Çilek içeriğindeki K vitamini ve diğerleriyle ağız ve diş sağlığını destekler. Dişlerin güçlenip beyazlamasına katkı sağladığı gibi ağız içi yaralarla, ağız kokusuyla da mücadele eder.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.