Hazırlama | Pişirme | Servis |
5 dakika | 20 dakika | 2 Kişilik |
Soğanlama yapımı için; öncelikle 2 adet orta büyüklükteki kuru soğanın kabuğunu soyup, yıkayın. Ardından soğanları ortadan ikiye kesip, yarım ay şeklinde ince ince doğrayın.
Daha sonra orta boy bir tava içine doğranmış soğanları koyun. Soğanların üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı döküp, 2-3 kere karıştırın.
Ardından tavanın kapağını kapatın.
Kısık ateş üzerinde soğanlar iyice yumuşayıp, hafifçe karamelize olana kadar ara ara karıştırarak, pişirin.
Yumuşayan soğanların üzerine 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, damak tadınıza göre karabiber ve tuz koyup, 1 dakika kadar kavurmaya devam edin.
Son olarak pişen soğanlı harcın üzerinde boşluk açın.
Tavanın içindeki boşluklara 3 adet yumurtayı tek tek kırın. Tavanın tekrar kapağını kapatıp, kısık ateş üzerinde yumurtaların pişmesini sağlayın.
Hazırladığınız soğanlamayı sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Soğanlama, Osmanlı saray mutfağında padişahlara sunulan özel tariflerden biridir. Osmanlı usulü soğanlama yapmak için, öncelikle soğanlar piyazlık olarak doğrandıktan sonra, kapağı açıp derin bir tencere içinde üç - üç buçuk saat kendi suyuyla soteleyip, ardından bu tarifte olduğu gibi baharatlar eklenir. Son olarak üzerine yumurta kırılıp, servis edilir. Şimdilerde bu süreyi soğanları terletip 20-30 dakikaya kadar düşürmek mümkün.
Terletme yöntemi, soğan, sarımsak, patlıcan gibi zor pişen sebzelerin, çok az miktarda suyun içinde (genelde kendi suları) yumuşayana kadar pişirilmesine denir. Terletme yönteminde, tencerenin kapağı kapalı tutulur ve kısık ateş üzerinde ara ara karıştırarak pişirilme yapılır. Terletilecek malzemenin miktarı ve cinsine göre bu süre 15 dakikadan 30 dakikaya kadar uzayabilir. Terletme yöntemi en yaygın olarak soğan pişirirken kullanılır.
Soğan terletmesinde, soğanlar genellikle kendi suyu ile pişirilir. Soğan zaten yapısı itibariyle pişerken su salan bir sebzedir. Soğan terletmesi, kapağı kapalı bir tencere ya da tava içinde, kısık ateşte soğanlar yumuşayana kadar pişirilmesine denir. Terletme yönteminde süreyi daha da kısaltmak için soğanların üzerine bir miktarda şeker serpiştirilir.
Bazı tariflerde soğanlar kendi suyuyla karamelize olduktan sonra yağ katılır, bazı tariflerde yağı baştan katılıp, kısık ateş üzerinde yavaş yavaş soğanlar karamelize yapılır.
Soğanlama, Anadolunun bir çok yöresinde halen yapılan enfes bir yöresel tariftir. Yapılışları az çok farklılıklar gösterse de, her yörede farklı isimlerle de bilinen bir yemektir. Soğan mıhlaması, soğan öldürmesi, soğan aşı en yaygın kullanılan isimlerindendir.
Kahvaltılık tüketildiği gibi ana yemek olarak da tüketilir. Özellikle Aksaray yöresinde, kahvaltılıktan ziyade tam bir ana yemektir. Mercimekli soğanlama, tavuklu soğanlama ve hatta kıymalı soğanlama gündelik hayatta sıkça tercih edilen hem ekonomik hem de oldukça lezzetli Aksaray mutfağı yemeklerinin başında gelir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 25 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik soğanlama içindir.
Afiyet Olsun.