Muşmula gülgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Ülkemizde özellikle Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Her bölgede farklı bir adı vardır. Döngel, beşbıyık, töngel, Japon eriği, sarı erik, ezgil ve hatta gelin boğan gibi farklı isimlerle de bilinmektedir.
Eriği andıran bir görünümü olmasına karşın muşmulanın içindeki etli kısmı dışındaki çiçek tabakası kapatmaktadır. Yabani türleri aşılı türlerine nazaran daha küçük olmaktadır. Dış rengi kahverengi ya da sarımtırak olsa da yetiştiği yere göre değişebilmektedir. Kimileri sert sevmekte, kimileri tamamen olgunlaşmışını sevmekte, kimileri ise hiç haz etmemektedir. Fakat besin değerleri ve faydaları ile sağlık açısından mutlaka tüketilmelidir.
Muşmula Kaç Kaloridir?
100 gr muşmula yaklaşık 49 kaloridir. 1 adet muşmula ortalama 20 gram gelir ve bu da yaklaşık 10 kaloriye denk gelir.
Muşmulanın Besin Değeri
Sağlık açısından birçok faydası olan muşmula vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Tadıyla da çok sevilen muşmulanın 100 gramı 10.6 gr karbonhidrat, 10 gr lif, 0.5 gr protein, 0.2 gr yağ içerir.
100 gram muşmula günlük demir ihtiyacının yüzde 15ini, günlük B1 vitamini ihtiyacının yüzde 5ini, günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 4ünü, günlük riboflavin ihtiyacının yüzde 2sini, günlük niasin ihtiyacının yüzde 1ini, protein ihtiyacının yüzde 1ini karşılamaktadır.
Muşmulanın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Muşmula Neye İyi Gelir?
Muşmula içeriğindeki besin lifi, demir, kalsiyum, folik asit, potasyum, demir, magnezyum gibi yararlı maddeler ve mineraller ile pek çok fayda sağlamaktadır. İşte muşmula tüketmeniz için başlıca sebepler:
1 - Bağırsak Sağlığını Destekler
Muşmula bağırsakların hareketlenmesini sağlamakta ve böylece kabızlık sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli tüketim kabızlık riskini azalttığı gibi kabızlık sıkıntısı çekenler de muşmula tüketerek rahatlayabilirler.
2 - Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Muşmula kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Özellikle sonbahar aylarında Pazar ve market raflarına gelen muşmulayı diyet programlarınızın bir parçası yapabilirsiniz. Sonbahar boyunca evlerinizden eksik etmeyerek düzenli tüketebilir, kilo vermede destek alabilirsiniz.
3 - Vücut Direncini Arttırır
Muşmula bağışıklık sistemini desteklemektedir. İçeriğindeki bol C vitamini sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Özellikle hastalıkların sık görüldüğü sonbahar ve kış aylarında muşmula tüketimi sağlıklı bir yaşama destek olmaktadır.
4 - İltihaplarla Mücadele Eder
İltihaplar birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığı gibi vücut direncini de düşürmekte, daha geç iyileşmelere neden olmaktadır. Bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile muşmula vücutta oluşan iltihapların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
5 - Öksürüğü Giderir
Muşmula çay olarak da tüketilebilir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde bitmek bilmeyen öksürüğe karşı çare olmaktadır. Muşmula çayı yapmak için bir litre suyun içerisine ince kıyılmış bir avuç muşmula atılır. Kaynatılıp süzülür ve ardından süzme bal ile tatlandırılarak günde üç öğün bir çay bardağı tüketilebilir.
6 - Nefes Darlığına İyi Gelir
Muşmula nefes darlığına neden olan astım, bronşit gibi hastalıklara karşı olumlu etki göstermektedir.
7 - Ağız Yaralarına İyi Gelir
Muşmula antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidan özelliği ile ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.
8 - Sindirimi Kolaylaştırır
Muşmula sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Sindirim sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olmaktadır.
9 - Sinir Sistemini Destekler
Muşmula melovin maddesi açısından oldukça zengindir. Bu madde sinir sistemindeki hasara uğramış hücrelerin sayısını azaltır. Sinir sisteminin daha sağlıklı işlemesini sağlar. Kabuğu kaynatılarak içildiğinde depresyon ve stres gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
10 - Karaciğeri ve Böbrekleri Korur
Gerek karaciğerin gerekse böbreklerin korunmasında muşmula etkilidir. Böylece karaciğer ve böbrekler işlevlerini sağlıklı şekilde devam ettirebilmektedir.
11 - Romatizmal Hastalıklara İyi Gelir
Muşmula sadece meyve olarak tüketilmez. Meyvesi yenilip çay yapılabilir. Aynı şekilde çekirdekleri de kaynatılarak suyu tüketilebilir. Fakat bunlar dışında yaprakları da kaynatılarak suyu içilebilir. Yapraklarının kaynatılıp tüketilmesi romatizmal hastalıkların tedavisinde etkili olmaktadır.