Kestaneli Pilav Tarifi, Nasıl Yapılır?

Kestaneli Bursa Pilavı Tarifi

HazırlamaPişirmeServis
10 dakika40 dakika2 Kişilik

Malzemeler :

  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 150 gr kestane
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı :

Kestaneli pilav yapımı için; öncelikle 1 su bardağı pilavlık pirinci tuzlu ılık su içinde 10-15 dakika kadar bekletin. Ardından suyunu süzüp, bolca sudan geçirin. Daha sonra 100-150 gr kadar kestaneyi bıçak ile orta kısmından çok derin olmayacak şekilde çizik atıp, ılık su içinde 10 dakika kadar bekletin. Kestaneleri suda bekletmek, piştikten sonra kabuğundan kolayca ayrılmasını sağlar.

Suda beklettiğiniz kestanelerin suyunu süzüp, iyice kurulayın. Orta boy geniş bir tavayı ocak üzerine alıp, orta ateş üzerinde iyice ısıtın. Isınan tavanın üzerine kestaneleri koyup, yaklaşık 10 dakika alt tarafları kızarana kadar pişirin.

Ardından ters çevirip, 10 dakika kadar da diğer yüzünü pişirmeye devam edin. Kestaneler piştikten sonra kabuklarını soyup, kenara alın.

Diğer tarafta 1 adet küçük boy soğanın kabuğunu soyup, ay şeklinde ince ince doğrayın. Orta boy bir tencere içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı tereyağı koyup, ısıtın. Yağın üzerine doğranmış soğanları ekleyin.

Soğanları hafifçe yumuşayana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Kavrulan soğanların üzerine 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık ekleyip, fıstıkların da hafifçe rengi değişene kadar kavurun.

Soğan ve fıstıkları kavurduktan sonra tencereye yıkanmış pirinci, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, kalan yarım yemek kaşığı tereyağı, yarım çay kaşığı yenibahar ve 1 çay kaşığı toz şeker koyun. Pirinçler birbirine yapışmayacak hale gelene kadar yaklaşık 1-2 dakika kavurun.

Ardından tencereye ayıkladığınız kestaneleri koyun.

Son olarak 1 buçuk su bardağı sıcak su ve damak tadınıza göre tuz ekleyip, 1-2 kere karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde pilav suyunu çekene kadar pişirin.

Kestaneli pilav piştikten sonra kapak ile tencere arasına kağıt havlu serip, 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Kestaneli Pilav Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Kestaneli pilav yapımında kullanacağınız kestaneleri özenle seçmeniz gerekmektedir. Kestaneleri kebap yapıp, pilava katacaksanız, kebaplık kestane (iri ve büyük), haşlayıp pilava katacaksanız haşlamalık kestane (küçük) tercih etmelisiniz. Kestaneleri pişirdikten sonra kabuğunu mümkün olduğunca kestaneleri dağıtıp, parçalamadan çıkartmaya özen gösterin. Bütün kestane hem sunum hem de lezzet açısından kestaneli pilava daha çok yakışmaktadır.

Kestaneli Pilav Nasıl Bir Pilavdır? Hangi Yöreye Aittir?

Kestaneli pilav, Bursa yöresine ait, et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışan bir pilavdır. İçindeki baharatlar, fıstık, kuş üzümü ve kavrulmuş kestane ile normal pilava göre çok daha lezzetli bir pilav tarifidir. Yapımı biraz zahmetli gözükse de yemesi bir o kadar keyiflidir.

Kestaneli pilavı, tavada ya da fırında pişirilen kestanelerle yapabileceğiniz gibi kestaneleri haşlayarak da yapabilirsiniz. Haşlanmış kestane ile kestaneli pilav yapmak için, kestaneleri 8-10 dakika kadar haşladıktan sonra kabuklarını soyun ve pilava suyunu ekledikten sonra haşladığınız kestaneleri de tencereye ekleyin. Bu şekilde pilav ile beraber pişirin. Haşlanmış kestaneli pilav yapmanın bir diğer alternatif de kestaneleri yenecek seviyeye gelene kadar haşlayıp, pilav demini aldıktan sonra tencereye ekleyip, son bir kez karıştırıp, servis etmektir.

Kestaneli Pilav Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 50 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 40 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik kestaneli pilav içindir.

Afiyet Olsun.

Kestaneli Pilav Yanına Ne Gider?

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.