Hazırlama | Pişirme | Servis |
15 dakika | 30 dakika | 2 Kişilik |
Çiriş otu yemeği için; öncelikle yarım kilo çiriş otunun birleştiği kök kısmındaki beyaz zar kısmını eliniz ile sıyırın. Ardından uç kısımlarını hafifçe kesip, atın.
Daha sonra çiriş otlarını bıçak yardımı ile iri iri doğrayın.
Doğradığınız çiriş otlarını bolca su içinde yıkayıp, süzün.
Diğer tarafta geniş bir tencere içine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı döküp, ısıtın. Yağın üzerine 1 adet orta boy ince ince doğranmış soğan koyup, 2 dakika sürekli karıştırarak, kavurun. Kavrulan soğanın üzerine 2 diş ince ince doğranmış sarımsak ekleyip, 1 dakika kadar daha kavurun.
Ardından tencereye 1 yemek kaşığı domates salçası koyun.
Salçanın hafifçe kokusu çıkana kadar sürekli karıştırarak, kavurun.
Daha sonra tencereye doğradığınız çiriş otlarını koyun.
Çiriş otlarını orta ateş üzerinde 5-6 dakika kadar sürekli karıştırarak, kavurun.
Kavurduğunuz çiriş otlarının üzerine 2 yemek kaşığı bulgur serpiştirin. Damak tadınıza göre de tuz ekleyin.
Son olarak çiriş otu yemeğinin üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde çiriş otları yumuşayıp, bulgurlar şişene kadar 25 dakika pişirin. Yemeğin su miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Bulgurlu çiriş otu yemeği piştikten sonra ocak üzerinden alıp, ılımaya bırakın. Daha sonra isteğe göre yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.
Çiriş otu mutfakta oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Pırasa gibi iri iri doğranarak zeytinyağlı yemeği ve küçük küçük doğranarak çorbası yapılır. Börek içlerinde peynir ile karıştırılarak kullanılır. Ispanağa benzer şekilde pişirilip, bulgurlu, pirinçli ya da yumurtalı olarak da hazırlanır.
Çiriş otu, ilk bakışta pırasa ve taze soğana benzerliği ile göze çarpsa da halk arasında dağ pırasası, yabani pırasa, kirkiş otu, kirgiç ve güllük gibi isimler ile de adlandırılır. Uçlara doğru sivrileşen yaprakları ile zambakgiller ailesinden gelen çok yıllık otsu bir bitki olarak bilinir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen çiriş otu Nisan ve Mayıs ayları arasında toplanıp semt pazarlarında ve manavlarda satılır. Kısa ömürlü bir bitki olduğu için vakitlice toplanarak hemen tüketilmelidir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 30 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik çiriş otu yemeği içindir.
Afiyet Olsun.