Isırgan Otu Yemeği

Kopriva Yemeği (Isırgan Otu Yemeği) Tarifi (4 Kişilik)

Isırgan Otu Yemeği İçin Malzemeler :

  • 500 gr ısırgan otu
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı su
  • Tuz

Isırgan Otu Yemeği Nasıl Yapılır?

Isırgan Otu Yemeği Yapılışı :

Isırgan otu yemeği için; öncelikle yarım kilo ısırgan otunu sirkeli su içinde bekletip, toprağından arınmasını sağlayın. Daha sonra bolca su içinde yıkayıp, süzmeye bırakın. Ardından suyu süzülen ısırgan otlarını bıçak yardımı ile ince ince doğrayın. Isırgan otu kaşıntı ve yanmalara sebebiyet verebileceği için çıplak el ile dokunmamaya dikkat ediniz. Mümkünse eldiven giyerek bu işlemleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Diğer tarafta orta boy geniş bir tencere içine 5 yemek kaşığı zeytinyağı döküp, ısıtın. Yağın üzerine 1 adet orta boy ince ince doğranmış soğan koyun. Soğanı sürekli karıştırarak, 2 dakika kavurun. Kavrulan soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası ekleyin. Salçanın da hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun.

Daha sonra tencereye doğranmış ısırgan otlarını koyun. Otların üzerine 1-2 yemek kaşığı pirinç serpiştirin. Kepçe yardımı ile ısırgan otlarını 3-4 kere karıştırın. Damak tadınıza göre tuz ve yarım su bardağı su ekleyin. Güzelce karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateş üzerinde pirinçler şişene kadar yemeği pişirin. Yemeğin su miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. İsteğe göre hiç su da eklemeyebilirsiniz. Aynı zaman da pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz.

Trakya Mutfağının Hem Lezzetli Hem de Şifası Bol Yemeği (Kopriva) : Isırgan Otu Yemeği

Isırgan otu yemeği piştikten sonra ocak üzerinden alıp, 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Daha sonra yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.

Isırgan Otu Hangi Yörede Kullanılır?

Isırgan otu, Anadolunun hemen hemen her ilinde tüketilen bir ot olsa da en sık Trakya ve Marmara bölgesinde kullanılır. Kırklareli mutfağının vazgeçilmez bir ürünüdür. Kültürümüze ve mutfağımıza eski Balkan göçmenleri ile geçtiği söylenir. Bu ot aynı zamanda kopriva, kupriva olarak da isimlendirir.

Taze sürgün vermiş, küçük ısırgan otları büyük, kartlaşmış olanlarına göre çok daha lezzetlidir. Ayrıca taze sürgün vermiş ısırgan otları, büyüklerine göre çok daha az kaşındırır. Hem lezzet hem de kullanım kolaylığı bakımından taze ve küçük ısırgan otlarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Isırgan Otu İle Neler Yapılır?

Isırgan otu çok faydalı bir ot olduğu için, yüzyıllardır çeşitli yöntemlerle tüketilmeye çalışılmış bir ottur. Çayından, böreğine, yemeğinden, çorbasına, mücverinden boranisine kadar çok geniş bir yelpazede tüketimi mümkündür. Genel olarak tadı biraz yavan olduğu için farklı otlarla beraber pişirilerek de yaygın olarak tüketilir. Salçalı, salçasız, pirinç ya da bulgur ile yapılabileceği gibi sade olarak da yapılabilir. Kavurması, hafif sulu yemeği en sık yapılan ısırgan otlu tariflerdendir. Bunların yanın da börek iç harcı olarak da sıkça tercih edilir.

Isırgan Otu Yemeği Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 40 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 25 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik ısırgan otu yemeği içindir.

Afiyet olsun

Yanına Başka Ne Gider?

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

YEMEKNET YouTube Kanalı

Isırgan Otu Yemeği İle Alakalı Bunlar da Soruldu;