Hazırlama | Pişirme | Servis |
35 dakika | 10 dakika | 20 Adet |
Kahvaltılık pişi yapımı için; derin bir kap içine 1 paket instant kuru maya ve 1 yemek kaşığı toz şeker koyun.
Mayanın ve şekerin üzerine 2 su bardağı ılık su döküp, iyice karıştırın. İnstant kuru maya yerine yarım paket yaş maya da kullanabilirsiniz. Tarifte kullandığımız su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Daha sonra kaba 5 su bardağı kadar unu azar azar ekleyin.
Unun üzerine 1 tatlı kaşığı dolusu tuz koyun.
Ele hafifçe yapışan yumuşacık bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Unu mutlaka azar azar ekleyin ve hamurunuzun sert bir yapıda olmamasına dikkat edin. Son olarak elinizi zeytinyağı ile yağlayıp, hamuru güzelce toparlayın.
Hazırladığınız kahvaltılık pişi hamurunun üzerini kapatıp, ılık bir ortamda 35-40 dakika mayalanmaya bırakın.
Daha sonra mayalanan pişi hamurun havasını alın.
Ardından elinizi ve tezgah üzerini hafifçe yağlayın. Hamurdan cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalar alıp, düzgün bezeler yapın.
Daha sonra elinizi tekrardan hafifçe yağlayın. Hamurların üzerine eliniz ile bastırıp, orta kalınlıkta genişletin.
Ardından eliniz ile açtığınız pişi hamurlarını kızgın yağ içine koyun. Bu esnada bir kaşık yardımı ile sürekli hamurun üzerine kızgın yağdan dökün. Bu şekilde yapmanız hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlayacaktır.
Daha sonra alt tarafı kızaran hamuru bir maşa yardımı ile ters çevirip, diğer yüzünün de kızarmasını sağlayın.
Son olarak kızarttığınız pişi hamurlarını havlu kağıt serili servis tabağına alıp, fazla yağının süzülmesini sağlayın.
Hazırladığınız kahvaltılık pişi hamurlarını sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
Pişi bir diğer adıyla hamur kızartmasıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere pişi yapmanın en önemli noktası hamurun kendisidir. Hamurun kıvamı çok önemlidir. Çok sert bir hamur kullanırsanız pişileriniz sert olabilir, çok yumuşak bir hamur kullanırsanız ise kızartırken dağılabilirler. İdeal kıvam için ele hafifçe yapışan, yumuşak bir hamur yapmaya özen gösterin.
Eğer mayalı hamur ile pişi yapıyorsanız mayalama süresi pişinin pişme esnasında güzel kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlar. Bunun için hamuru uygun koşullarda en az 30-35 dakika kadar mayalandırmalısınız. Bu süre ortam sıcaklığına göre değişir. Eğer soğuk bir ortamda mayalandırma işlemini yapıyorsanız bu süre 2 saate kadar uzayabilir. Hamurun hacminin 2 katına çıktığını görmeden mayalanma işlemini sonlandırmayın. Hamur iki katına çıktığında pişi hamuru hazırdır demektir.
Mayalanan hamuru tezgah üzerinde en az 10-15 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamur daha kolay şekil alır.
Pişiyi mutlaka kızgın yağda pişirin. Kızgın yağda pişirilen pişiler yağ çekmez. Kızmamış, düşük sıcaklıktaki yağda yapılan pişiler yağ çeker. Aşırı yüksek sıcaklıkta pişirilen pişilerin de içi çiğ kalabilir. Pişi yapmak için ideal olan sıcaklık 170-180 derece arasıdır. Bunu eğer başlangıçta ayarlayamadıysanız ilk pişinizin ardından doğru sıcaklığa gelmesi için ocağınızın altını açıp ya da kısabilirsiniz.
Hamuru daha kolay şekillendirebilmek için elinizi hafifçe yağlayabilirsiniz. Pişi hamurunu çok ince ya da çok kalın açmamaya dikkat edin. Çok ince açarsanız pişme esnasında pişiler kurur. Kalın açarsanız da pişmez, çiğ kalır.
Pişilerin her iki yüzü de altın rengini alana kadar pişirin. Piştikten sonra pişilerin fazla yağının süzülmesi için mutlaka bir havlu kağıt üzerine alın.
Pişen pişileri ister tuzlu ister tatlı ile servis edebilirsiniz. Eğer tatlı pişi seviyorsanız, kızaran pişileri tarçınlı, toz şeker karışımına bulayabilir ya da üzerine bal gezdirebilirsiniz. Eğer tuzlu pişi seviyorsanız, yanında peynir zeytin ile birlikte servis edebilirsiniz.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 35 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 20 adet kahvaltılık pişi içindir.
Afiyet Olsun.