Hazırlama | Pişirme | Servis |
15 dakika | 10 dakika | 6 Kişilik |
Güllaç yapımında öncelikle şerbeti hazırlayın; derin bir tencereye 7 su bardağı süt koyun. Üzerine 2 su bardağı şeker ekleyip, ocağa alın. Orta ateş üzerinde sütle şekeri karıştırıp, süt hafif eli yakacak kadar ısıtın.
Daha sonra şerbeti ocaktan alıp, içine isteğe göre 1 tatlı kaşığı vanilya ya da 1 yemek kaşığı gül suyu koyup, karıştırın.
Diğer taraftan güllaç yapraklarını yuvarlak olarak kullanacaksanız, yuvarlak büyük bir tepsiye yerleştirebilirsiniz.
10 adet güllaç yaprağını ortadan ikiye ayırın.
Ortadan ikiye ayırdığınız güllaç yapraklarından birini alın. Parlak kısmı yukarı ve düz kısımları kenara gelecek şekilde dikdörtgen bir borcama yerleştirin.
Güllaç yaprağının üzerine 1 buçuk kepçe sütlü şerbetinden gezdirip, güllaç yaprağının yumuşamasını sağlayın. İkinci yaprağı da bunun üzerine koyun.
Tekrar sütlü şerbetinden gezdirin.
Bu işlemi tüm güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın.
Kalan sütü de güllacın üzerine dökün. (Süt fazla gelir diye merak etmeyin, yapraklar çok fazla süt çekecektir.)
Hazırladığınız güllacın üzerini kapatıp, en az 2 saat kadar buzdolabında bekletin. Daha sonra güllacınızı dilimleyip, üzerine fındık, fıstık, nar taneleri ya da ceviz serpiştirerek, servis edebilirsiniz. Güllacı daha ince yapmak isterseniz malzemelerin yarısını kullanmanız mümkündür.
Güllaçların üzerine sütü kaynar dökerseniz, güllaç yapraklarını eritecektir. Çok ılık olursa da yapraklar sütü çekmez. Bu yüzden sütün ısısı önemlidir.
4-5 katta bir isterseniz güllaçların aralarına fındık, fıstık, ceviz ya da file badem serpiştirebilirsiniz. Ama kuru yemişleri güllacın aralarına serptiğinizde gün içinde hemen tüketmeniz gerekir. Yoksa bekledikçe güllaç koyu renkli olacaktır.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 25 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 6 kişilik güllaç içindir.
Afiyet Olsun.