Mısır Ekmeği Tarifi, Nasıl Yapılır?

Evde Tam Ölçülü Mısır Ekmeği Yapımı

HazırlamaPişirmeServis
10 dakika45 dakika1 Adet

Malzemeler :

  • 500 gr mısır unu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı :

Mısır ekmeği yapımı için; geniş ve derin bir kaba yarım kilo mısır unu koyun. Yarım kilo mısır unu (200 ml lik su bardağı ölçüsü ile) tam 5 su bardağına denk gelir. Mısır ununun orta kısmını havuz şeklinde açın.

Orta kısmına 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.

Ardından orta kısma 1 çay bardağı sıvı yağ dökün.

1 su bardağı ılık süt ekleyin.

2 paket kabartma tozu da koyup, tüm harcı eliniz ile güzelce karıştırın.

Son olarak mısır unlu harcın üzerine 1 su bardağı ılık suyu azar azar döküp, eliniz ile yoğurun.

Mısır ekmeğinin hamurunun kıvamı kek hamurundan koyu, kurabiye hamurundan cıvık olacaktır. Yani hamuru avucunuzun içine alıp, sıktığınızda rahatlıkla avucunuzun içinden akıp, kayıyorsa, hamurunuz olmuş demektir. Eğer hamurun kıvamı yeterince cıvık olmadıysa yarım su bardağı kadar ılık suyu azar azar döküp, kıvamı yakalamaya çalışın. İstenilen kıvama gelen mısır ekmeği hamurunun üzerini örtüp, 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Diğer tarafta küçük kare borcamın tabanını ve kenar kısımlarını sıvı yağ ile iyice yağlayın. Ardından mısır ekmeği hamurunu spatula yardımı ile kabın içine döküp, eşit bir şekilde yayın. Mısır ekmeğine son şeklini vermek için, elinizi hafifçe ıslatıp, hamurun üzerini düzeltin.

Son olarak sütlü mısır ekmeği hamurunu bıçak yardımı ile istediğiniz büyüklükte dilimleyin.

Fırını alt üst ayarda, fansız olarak 200 derecede ısıtın. Fırın ısındıktan sonra mısır ekmeğini fırına verip, üzeri güzelce kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

Mısır ekmeği piştikten sonra fırından çıkartın. Tezgah üzerine alıp, 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Dinlenen mısır ekmeğinin, fırına vermeden önce kestiğiniz dilimlerinin üzerinden ve kenarlarından bıçak yardımı ile tekrar geçip, pişirdiğiniz kaptan ayrılmasını sağlayın. Ardından servis tabağına alıp, servis edebilirsiniz.

Mısır Ekmeği Yapmanın Püf Noktaları

Mısır ekmeği hamurunuzun kıvamı kek hamurundan koyu, kurabiye hamurundan daha cıvık olmalıdır. Elinizde hamuru sıktığınızda, avucunuzun içinden kayıp gitmelidir. Eğer hamurunuz bu kıvamda değilse, su ilave edip bu kıvama getirmelisiniz.

Mısır ekmeği hamurunu yoğurduktan sonra ne kadar çok dinlendirirseniz, ekmeğiniz o kadar lezzetli olur.

Mısır Ekmeği Kaç Derecede Pişer?

Mısır ekmeği 200 derecede pişer. Fakat pişirmede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mısır ekmeğinin içinin daha iyi pişmesi ve pişerken daha güzel kabarması için fırınınızı alt üst ayarda, fansız olarak çalıştırmanız gerekmektedir.

Mısır Ekmeği Nasıl Bir Ekmektir? Başka Nasıl Yapılır?

Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan Karadenizin en özel ekmek tariflerinden biridir. Kıvam ve lezzet olarak kekimsi bir görünümdedir. Kolay ufalanır, dağılır. Çok geç bayatlar ve uzun süre de tok tutar. Kahvaltıda ya da ana yemek yanında da servis edilir. Çok lezzetli bir ekmektir. Öyle ki sadece mısır ekmeğini yoğurt içine ufalayarak bile tüketimi yaygındır. Ve yine Karadenizde genellikle balık yanında hep bu ekmek ikram edilir.

Karadeniz usulü mısır ekmeğini genellikle içine çok az miktarda un katılarak yapılsa da sadece mısır unu kullanarak da yapılabilir. İçine bu tarifte olduğu gibi süt katılarak yapılabileceği gibi yoğurt ile de yapımı yaygındır. Ağırlıklı olarak kabartma tozu ile mayasız yapılsa da mayalı mısır ekmeği tarifleri de mevcuttur.

Mısır Ekmeği Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 55 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 45 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 adet mısır ekmeği içindir.

Afiyet Olsun.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:


Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?

Yemek Tarifleri

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.